Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata svéd nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami szintű cégnyilvántartások

Svédország

Ez az oldal Svédország cégnyilvántartásáról nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Svédország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Mit kínál a svéd cégnyilvántartás?

A svéd Cégnyilvántartási Hivatal több nyilvántartást vezet, amelyek a vállalkozásokról (azaz a bejegyzett gazdasági társaságokról) nyújtanak tájékoztatást. Az e nyilvántartásokban szereplő információkhoz internetes keresőmotor segítségével, vagy a svéd Cégnyilvántartási Hivatallal való kapcsolatfelvétel útján lehet hozzáférni.

E nyilvántartások közös elnevezése az alábbiakban: a svéd cégnyilvántartás.

A svéd cégnyilvántartás például a következőkről nyújt tájékoztatást:

 • a gazdasági társaság neve és címe;
 • cégjegyzékszám;
 • tisztségviselők (beleértve a felügyelőbizottsági tagokat);
 • éves pénzügyi kimutatás;
 • alapszabály;
 • cégbejegyzési igazolások;
 • csőd.

A nyilvántartás a svéd Cégnyilvántartási Hivatal tulajdonában van, és azt ez a szerv kezeli.

Ingyenes-e a svéd cégnyilvántartáshoz való hozzáférés?

A svéd cégnyilvántartás információihoz a svéd Cégnyilvántartási Hivatallal való telefonos kapcsolatfelvétel útján ingyenesen lehet hozzáférni. Az írásbeli cégkivonat iránti kérelmek általában díjkötelesek.

Az internetes keresőmotor ingyenes hozzáférést biztosít a gazdasági társaságok nevére, cégjegyzékszámára és jogállására vonatkozó információkhoz. A következő kiegészítő szolgáltatások azonban csak regisztrált és előfizető felhasználók számára érhetők el:

 • tisztségviselők (beleértve a felügyelőbizottsági tagokat);
 • éves pénzügyi kimutatás;
 • alapszabály;
 • cégbejegyzési igazolások;
 • a csődre és a felszámolásra vonatkozó részletesebb információk.

Mennyire megbízhatóak a nyilvántartásban található okiratok?

A svéd részvénytársaságokra vonatkozó információk közzététele a 2009/101/EK irányelv 2. cikkének megfelelően történik.

Az újonnan bejegyzett svéd részvénytársaságokat és az azokban bekövetkezett változásokat a svéd cégnyilvántartásban veszik nyilvántartásba.

A 2009/101/EK irányelv 2. cikke előírja a tagállamok számára annak biztosítását, hogy a társaságok bizonyos okiratokat és adatokat közzétegyenek. A 3a. cikk (2) bekezdése azt is előírja, hogy a tagállamoknak ezeket a közzétételre szánt információkat közölniük kell az európai igazságügyi portálon.

Svédország esetében a nyilvántartásba vett információk a svéd hivatalos közlönyben (Post- och Inrikes Tidningar) kerülnek közzétételre.

A svéd gazdasági társaságokra vonatkozóan további információk találhatók a svéd Cégnyilvántartási Hivatal honlapján: http://www.bolagsverket.se/en.

A svéd hivatalos közlöny a svéd Cégnyilvántartási Hivatal honlapján (http://www.bolagsverket.se/en) keresztül tanulmányozható.

Hogyan végezzünk keresést a svéd cégnyilvántartásban?

Postai úton, e-mailben vagy telefonon bárki hozzájuthat a nyilvántartás információihoz a svéd Cégnyilvántartási Hivatallal történő kapcsolatfelvétel útján.

A keresőmotort használva bárki végezhet keresést a gazdasági társaságok nevének és cégjegyzékszámának megadásával. Az alábbiakban felsorolt információk csak a regisztrált és előfizető felhasználók számára érhetők el:

 • tisztségviselők (beleértve a felügyelőbizottsági tagokat);
 • éves pénzügyi kimutatás;
 • alapszabály;
 • cégbejegyzési igazolások;
 • a csődre és a felszámolásra vonatkozó részletesebb információk.

A svéd cégnyilvántartás története

A nyilvántartásban 1897 óta tárolnak információkat. Az információkat – az adatok típusának függvényében – 1982 óta digitalizálják. 2002 óta a nyilvántartásba érkező valamennyi információt digitális formátumúra alakítják.

Hasznos linkek:

Európai Cégnyilvántartás (European Business Register, EBR)

Utolsó frissítés: 09/11/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.