Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami szintű ingatlan-nyilvántartások

Ausztria

Ez az oldal Ausztria ingatlan-nyilvántartásáról nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Ausztria
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Mit kínál az osztrák ingatlan-nyilvántartás?

Az ingatlan-nyilvántartás (Grundbuch) jogi és ténykérdésekben igazít el. A nyilvántartás minden jogilag kötelező erejű osztrák ingatlanügylet adatait tartalmazza.

Az ingatlan-nyilvántartás és annak elektronikus irattára az osztrák igazságszolgáltatás honlapjáról érhető el.

Ingyenes-e az ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

A hozzáférésért kis összegű díjat kell fizetni. A hozzáférés megszerzése érdekében az osztrák igazságszolgáltatás honlapjának Grundbuch (telekkönyv) menüpontja alatt felsorolt szolgáltatók vagy „hozzáférési pontok“ (Verrechnungsstellen) valamelyikével kell felvenni a kapcsolatot.

Hogyan lehet keresni az ingatlan-nyilvántartásban

A település nevének (Gemeinde) és a helyrajzi szám (Einlagezahl vagy „EZ“) vagy az ingatlan számának (Grundstücksnummer) a megadásával a következő információkhoz lehet hozzájutni az adatbázisból:

  • telekkönyvi kivonatok,
  • ingatlan-nyilvántartási térképkivonatok,
  • térképmásolatok.

Ezek az információk az aktuális bejegyzett adatokat tartalmazzák. Kérésre az időközben törlésre került adatokhoz is hozzá lehet jutni, amennyiben azokat az elektronikus adattárolásra történt átállás után rögzítették. A régebbi adatok csak papíron állnak rendelkezésre.

Személyekre vonatkozó adatokat nem lehet kikérni. Személyekre vonatkozó információkért az érintett feleknek bármely körzeti bíróság (Bezirksgericht) földhivatalához (Grundbuchsabteilung) kell fordulniuk, ahol igazolniuk kell az információhoz fűződő jogos érdeket.

Az ingatlan-nyilvántartás története

A régi telekkönyvi nyilvántartás papír alapú volt. Adatait 1980 és 1992 között vitték be az ingatlan-nyilvántartási adatbázisba.

Utolsó frissítés: 15/06/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.