Tagállami szintű ingatlan-nyilvántartások

Ausztria

Ez az oldal az osztrák ingatlan-nyilvántartásról nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Ausztria

Milyen információkkal szolgál az ingatlan-nyilvántartás?

Az ingatlan-nyilvántartás (Grundbuch) választ ad mind a jogi, mind a tényszerű kérdésekre. Dokumentált információkat tartalmaz valamennyi jogilag kötelező erejű osztrák ingatlanügyletről.

Az ingatlan-nyilvántartás és elektronikus irattára a bíróságokon, közjegyzőkön, jogászokon és a Verrechnungsstellen néven ismert egyes kijelölt cégeken keresztül érhető el.

Ingyenes-e az ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

A betekintésért a bíróságnak, a közjegyzőnek, az ügyvédnek vagy a Verrechnungsstellen egyikének kis összegű díjat kell fizetnie. A Verrechnungsstellen felsorolását az osztrák igazságügyi portálon a Service -> Datenbanken -> Grundbuch -> Grundstücksdatenbank alatt található.

Hogyan végezzünk keresést az ingatlan-nyilvántartásban?

A kataszteri terület (Katastralgemeinde) és a bejegyzési szám (Einlagezahl vagy „EZ”) vagy a telekszám (Grundstücksnummer) megadásával az adatbázisból a következő információk szerezhetők be:

  • Aktuális és korábbi kivonatok az ingatlan-nyilvántartásból
  • Kivonatok a kiegészítő indexekből (Hilfsverzeichnisse)

Ez az információ tartalmazza az összes érvényes bejegyzést. Kérésre a törölt adatok is beszerezhetők, feltéve, hogy azokat az elektronikus nyilvántartássá való átalakítást követően vitték be. Régebbi adatok csak papíron állnak rendelkezésre.

A fő nyilvántartás, a bejegyzések gyűjteménye és a kiegészítő indexek nyilvánosak. Az információkhoz való hozzáférésre szigorú korlátozás vonatkozik oly módon, hogy kizárólag az egyes tulajdonosokra lehet rákeresni. Ha bizonyítani tudja, hogy a kereséshez jogi érdeke fűződik, azt a kerületi bíróság (Bezirksgericht) ingatlan-nyilvántartási osztályán keresztül intézheti.

Az ingatlan-nyilvántartás története

Körülbelül 1870-től 1992-ig az ingatlan-nyilvántartásokat papíron vezették. 1980 és 1992 között a nyilvántartások átkerültek az ingatlan-nyilvántartási adatbázisba. Az ingatlan-nyilvántartást 2012. május 7-én új programba helyezték át, amelyet azóta továbbfejlesztettek és automatizáltak.

Utolsó frissítés: 26/10/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.