Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata francia nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: holland.
Swipe to change

Tagállami szintű ingatlan-nyilvántartások

Belgium

Ez a rész áttekintést ad Belgium ingatlan-nyilvántartásáról.

Tartalomszolgáltató:
Belgium
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Mit kínál a belga ingatlan-nyilvántartás?

Belgiumban ingatlanra vonatkozó információt az ingatlan-nyilvántartás (kadaster/cadastre), a nyilvántartási hivatalok (registratiekantoren/bureaux de l’enregistrement) és a jelzálog-nyilvántartó hivatalok (hypotheekbewaringen/conservations d’hypothèques) dokumentumai szolgáltatnak. E három információforrás a szövetségi pénzügyminisztérium (Federale Overheidsdienst Financiën/Service Public Fédéral Finances) kulturális örökségek nyilvántartásával foglalkozó hivatalának (Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie/Administration Générale de la Documentation Patrimoniale) kezelésében áll.

Az ingatlan-nyilvántartás és a nyilvántartási hivatalok elsősorban – de nem kizárólag – fiskális feladatokat látnak el. A jelzálog-nyilvántartó hivatalok az ingatlanon fennálló dologi jogokkal kapcsolatos tájékoztatással foglalkoznak: az ingatlanon fennálló dologi jogok alapítását és élők közötti átruházását be kell jegyezni a jelzálog-nyilvántartásba annak érdekében, hogy az jóhiszeműen eljáró harmadik személlyel szemben érvényesíthető legyen.

Ingyenes-e a belga ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

Nem. Az ingatlan-nyilvántartás, a nyilvántartási hivatalok és a jelzálog-nyilvántartó hivatalok dokumentumaiban szereplő adatok szolgáltatásáért díjat kell fizetni. A díj összege az adott dokumentumtól és a kért információ jellegétől függ.

Hogyan végezzünk keresést a belga ingatlan-nyilvántartásban?

Az ingatlanokra és/vagy az ingatlanon fennálló dologi jogok jogosultjára vonatkozó információt általában vagy az ingatlan azonosítására szolgáló adat (pl. az ingatlan címe vagy helyrajzi száma), vagy a dologi jogok jogosultja személyi adatainak (pl. név vagy nyilvántartási szám) kereső mezőbe történő beírásával lehet visszakeresni.

Meghatározott szakmai csoportok (közjegyzők, földmérők, ingatlanügynökök, stb.) esetében a kulturális örökségek nyilvántartásával foglalkozó hivatal megállapodást köt az ingatlan-nyilvántartás dokumentumaiban szereplő adatok online hozzáférhetősége tekintetében.

A belga ingatlan-nyilvántartás története

Az ingatlan-nyilvántartás, a nyilvántartási hivatalok és a jelzálog-nyilvántartó hivatalok dokumentumainak megőrzése a belga állam alapítása előtti időkre nyúlik vissza.

A történelem megismételheti önmagát: a három információforrást egy nyilvántartásba illesztő projekt a végső fázisához érkezett, és végrehajtására a közeljövőben sor kerül.

Utolsó frissítés: 07/08/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.