Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Tagállami szintű ingatlan-nyilvántartások

Anglia és Wales

Ez a szakasz az angliai és walesi ingatlan-nyilvántartásról nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Anglia és Wales

Mit kínál Anglia és Wales ingatlan-nyilvántartása?

Nyilvántartjuk az angliai és walesi fekvésű föld- és ingatlan-tulajdont. Célunk, hogy védjük és biztosítsuk az ügyfelek földekhez és ingatlanokhoz fűződő jogait.

Alapértékeink:

  • biztonság
  • integritás
  • innováció
  • szakmaiság.

Az ingatlan-nyilvántartás legfontosabb szerepe, hogy az ingatlanpiac biztonságosságának és megbízhatóságának letéteményese; Anglia és Wales teljes területén több mint 4000 milliárd GBP értékű ingatlan tulajdonjogát igazolja, ide értve több mint 1000 milliárd GBP értékű jelzálogjogot is. A földhivatali nyilvántartás több mint 150 éves múltra tekint vissza a nyilvántartás kezelése terén, és hatékonysága az idő múlásával folyamatosan javul. Ma már az információk 99 %-át és a nyilvántartással kapcsolatos szolgáltatások 73%-át az interneten keresztül biztosítja. A teljesen digitalizált ingatlan-nyilvántartáshoz vezető úton jelenleg a földek és egyéb ingatlanok – nyilvántartást támogató – digitális platformjának létrehozásán dolgozunk annak érdekében, hogy korszerű és hatékony szolgáltatást tudjunk nyújtani ügyfeleinknek.

Ingyenes-e az angliai és walesi ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

Mindegyik szolgáltatás a jogszabályban meghatározott díj megfizetése ellenében vehető igénybe. Az internetes feliratkozás ingyenes, és a legtöbb online szolgáltatás olcsóbb, mint a postai úton nyújtott szolgáltatások.

Hogyan végezzünk keresést az angliai és walesi ingatlan-nyilvántartásban?

Online hozzáférés:

Az üzleti e-szolgáltatások lehetővé teszik az üzleti felhasználók számára, hogy elektronikus úton nyújtsák be a föld- és ingatlantulajdon bejegyzése, vagy az indextérképen történő keresés iránti kérelmeket. Az üzleti e-szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználóknak lehetőségük van arra is, hogy a díjmentes térkép-keresőnk használatával pillanatok alatt:

  • ellenőrizzék, hogy bejegyzésre került-e valamely angliai vagy walesi telek vagy ingatlan tulajdonjoga
  • beszerezzék valamely ingatlan helyrajzi számát
  • informálódjanak arra vonatkozóan, hogy valamely birtokviszony jogcíme tulajdonjog vagy bérlet-e

Az üzleti e-szolgáltatások felhasználóinak eleget kell tenniük a felhasználási feltételeknek, felhasználóként regisztrálniuk kell, és egyesült királyságbeli banknál vagy lakás-takarékpénztárnál vezetett, közvetlenül terhelhető folyószámlával kell rendelkezniük. Bejelentkezés az üzleti e-szolgáltatásokhoz.

Az Ingatlankereső szolgáltatást (Find a property service) a lakosság és a kisvállalkozások által történő felhasználás céljából hozták létre. Ebben cím alapján kereshető a telek vagy az ingatlan tulajdonosa, valamint arra vonatkozó információk, hogy meddig terjed a telekhatár, és hogy fennáll-e árvízkockázat. Az ingatlankereső szolgáltatás felhasználói regisztrációt követően és hitel- vagy betéti kártyás fizetés mellett vehető igénybe. Bejelentkezés az ingatlankereső szolgáltatáshoz

Az ingatlan-nyilvántartásból és a kataszteri térképekről az üzleti e-szolgáltatások révén szerzett másolatok „hiteles másolatnak” minősülnek; ezeket a bíróságok bizonyítékként elfogadják. A térkép-kereső használatával beszerzett információk kártalanítási igényt nem keletkeztetnek.

Az ingatlan-nyilvántartásból és a kataszteri térképekről az ingatlankereső szolgáltatás útján szerzett másolatok nem hiteles másolatok.

Postai hozzáférés:

A nyilvántartás esetében az OC1, a dokumentumok esetében pedig az OC2 formanyomtatványok segítségével postai úton kérelmezhető az ingatlan-nyilvántartás és a kataszteri térkép hiteles másolata. Az említett formanyomtatványok postai úton díjmentesen beszerezhetők, vagy letölthetők az Ingatlan-nyilvántartás honlapjáról. A hiteles másolatokat a bíróságok elfogadják bizonyítékként.

Ha az ingatlanra vonatkozó adatok az interneten nem találhatók, postai úton „indextérképen történő keresést” (SIM űrlap) kell kérelmezni annak kiderítése érdekében, hogy a telket bejegyezték-e; amennyiben igen, beszerezhető a bejegyzett ingatlanok helyrajzi száma. Az érvényes ingatlan-nyilvántartási díjszabásnak megfelelő díj fizetendő.

A telekadóssági nyilvántartásokban postai úton, illetve az üzleti e-szolgáltatások révén online lehet keresni a K15 vagy (kizárólag csődeljárással kapcsolatos bejegyzésekért) a K16 űrlapok segítségével.

Utolsó frissítés: 25/07/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.