Tagállami szintű ingatlan-nyilvántartások

Finnország

Ez a rész a finn ingatlan-nyilvántartásról nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Finnország

Mit kínál a finn ingatlan-nyilvántartás?

A finn ingatlan-nyilvántartás a Nemzeti Földmérési Hivatal tulajdonát képezi, és annak az utóbbi szerv a fenntartója.

A nyilvántartás egy ingatlannal kapcsolatban jogi (például jogi besorolás), valamint ténybeli körülményeket (például az ingatlantulajdonos neve) egyaránt tartalmaz. A nemzeti ingatlaninformációs rendszerben a finn kataszteri nyilvántartásba és a – jogcímeket, jelzálogot és más terheket rögzítő – ingatlan-nyilvántartásba bevitt valamennyi adat szerepel.

A kataszteri térkép adatait a finnországi Nemzeti Földmérési Hivatal szolgáltatja, és 86 önkormányzat tart fenn kataszteritérkép-nyilvántartásokat a saját várostérképeiken szereplő területek vonatkozásában. Az ingatlan-nyilvántartás fenntartása 2009. december 31-ig a körzeti bíróságok, majd 2010. január 1-jétől a finnországi Nemzeti Földmérési Hivatal feladata. A rendszert mindazok használják, akiknek rendszeresen naprakész kataszteri adatokra van szükségük, így például a bankok, a különböző hatóságok, ingatlanügynökök és közjegyzők.

Ingyenes-e a finn ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

Nem, a hozzáférés nem ingyenes.

Hogyan végezzünk keresést a finn ingatlan-nyilvántartásban?

Kereshető paraméterek

Keresés térkép, nyilvántartási egység azonosítója, illetve név, cím, közigazgatási egység (város, külváros/község) és cégjegyzékszám szerint.

Rendelkezésre álló adatok

Az alábbiakra vonatkozó adatok érhetők el:

 • tulajdonjog
 • jogcím
 • jelzálog és más terhek,
 • bérlet
 • szolgalom
 • földmérési adatok.

Nyilvántartási egységhez, nyilvántartott tulajdonoshoz és a tulajdonos címéhez rendelt adatok, valamint a használat esetleges korlátozásai és a nyilvántartásba vett és átruházott ingatlanrészek tulajdonosai; a nyilvántartási egységet terhelő jelzálog, szolgalom és terhek, nyilvántartásba vett bérlet.

A rendelkezésre álló szolgáltatások

 • Kataszteri kivonat
 • Jogcím-igazolás
 • A jelzálogra és a terhelésekre vonatkozó igazolások
 • A bérletre vonatkozó igazolás
 • Ingatlanrész-átruházási kivonat és különböző térképszelvények.

A felhasználók számára a nyilvántartásban való (pl. az ingatlan címe szerinti) keresés mikéntjéről is rendelkezésre állnak információk.

A finn ingatlan-nyilvántartás története

A nyilvántartást 1700 óta vezetik.

Kapcsolódó linkek

finnországi Nemzeti Földmérési Hivatal, EULIS honlap

Utolsó frissítés: 05/11/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.