Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata görög nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami szintű ingatlan-nyilvántartások

Görögország

Görögország kataszterként (κτηματολόγιο) ismert elektronikus ingatlan-nyilvántartással rendelkezik azokon a területeken, amelyeken a telekkönyvezés megtörtént. A helyi jelzálog-nyilvántartások (υποθηκοφυλακεία) ideiglenesen földhivatalként is működnek (κτηματολογικά γραφεία).

Tartalomszolgáltató:
Görögország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Az ország azon területein, amelyeken a görög ingatlan-nyilvántartás az ingatlanátruházások és jelzálogjogok korábbi nyilvántartási rendszerét felváltva 2003 óta működik, az ingatlan-nyilvántartási adatokat csak elektronikusan kell megőrizni és frissíteni a nemzeti ingatlan-nyilvántartásról szóló 2664/1998. törvény értelmében. Az ingatlan-nyilvántartás adatbázisát a KTIMATOLOGIO AE központilag vezeti egész Görögországra vonatkozóan. (az országos ingatlan-nyilvántartás vagy kataszter), és a helyi földhivatalok ügyleteik alapján helyben frissítik.

A 4512/2018. sz. törvény Görög Kataszter néven közjogi jogi személyt hozott létre, amely a KTIMATOLOGIO AE egyetemes jogutódja.

Mit kínál a görög ingatlanadat- és irattároló rendszer?

Minden kerületi polgári bíróság (ειρηνοδικείο) illetékességi területén egy vagy több hivatal működik, és a törvény szerint a következő szolgáltatásokat kínálja:

  1. az illetékességi területén belüli ingatlanok bejegyzése, jelzálog vagy lefoglalása feljegyzése;
  2. törvény alapján átadandó aktusok átadása; és
  3. perek és minden egyéb, ingatlannal kapcsolatos jogcselekmény vagy széljegy bejegyzése.

15 fizetős és 258 ingyenes jelzáloghitel-nyilvántartás létezik. Számuk a megszüntetett jelzálog-nyilvántartások fokozatos kivezetésével és a Görög Kataszterbe való felvételükkel folyamatosan változik.

A jelzáloghitel-nyilvántartások az Igazságügyi Minisztérium hivatalai.

Rodoszon és Koson a Rodosz és Kos-Leros helyi földhivatal az Igazságügyi Minisztérium hivatala, amelyben a nyilvántartási rendszer központosított.

Az ingyenes jelzálog-nyilvántartások (άμισθα υποθηκοφυλακεία) a következők:

  1. az igazságügyi miniszter által versenyvizsga letétele után kinevezett nyilvántartók által vezetett nem fizetős szakosodott nyilvántartások; vagy
  2. a jelzálog-nyilvántartás székhelyére kinevezett közjegyzők által vezetett nem szakosodott, nem fizetős nyilvántartások.

A jelzálog-nyilvántartások elérhetőségei megtalálhatók az Igazságügyi Minisztérium honlapján.

A Görög Kataszter egy olyan egyesített rendszer, amely az ingatlanokkal és tulajdonjogokkal kapcsolatos jogi, műszaki és egyéb kiegészítő információkat rögzíti az állam által garantáltan és annak felelőssége alatt.

A Görög Kataszter különösen:

  • rögzít minden olyan jogcselekményt, amely tulajdonjogot keletkeztet, átruház, megváltoztat vagy megszüntet. Minden jogcselekményt csak alapos ellenőrzés után rögzítenek, így az nem kerül rögzítésre, ha az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlan tulajdonosaként nem az ingatlant átruházó személy van feltüntetve,
  • rögzíti az ingatlan földrajzi leírását (forma, elhelyezkedés és méret),
  • módszeresen nyilvántartja az állami tulajdont, és

rögzíti a haszonélvezeti jogokat.

Jogi adatbázis

Görög Kataszterre vonatkozó alapvető információk annak honlapján találhatók.

Ingyenes a görög ingatlanok adataira vonatkozó szolgáltatások elérése?

Azokon a területeken, amelyeken a földhivatalok ideiglenesen működnek, az illetékes hivataloknál ingyenesen elérhető számítógépek használhatók az adatok elektronikus keresésére.

A görög ingatlanadat- és irattároló rendszer története

Az ingatlan-nyilvántartás rendszeréről először a 41/1836. törvény rendelkezett. A fent említett hatóságok az ingatlan-nyilvántartás kezdete óta vezetik a földnyilvántartást.

Azokon a területeken, amelyeken az ingatlan-nyilvántartás elkészült, a helyi jelzálog-nyilvántartások ideiglenes földhivatalként működnek azóta, hogy a Görögország Térképészeti és Kataszteri Szervezet (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων ΕλλάΧΕΟ, OKXE) a Kataszter létrehozásáról döntött. Azóta az ingatlan-nyilvántartás nyilvántartásaiban a tranzakciókat kizárólag elektronikus úton rögzítik.

Hogyan kereshetünk adatokat?

Az elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer a keresést az alábbiak alapján teszi lehetővé: a) személyes adatok, b) a Görög Kataszterben adott kód és/vagy c) az ingatlan címe.

Kapcsolódó linkek

Görög Kataszter

Utolsó frissítés: 26/04/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.