Tagállami szintű ingatlan-nyilvántartások

Írország

Ez az oldal az írországi ingatlan-nyilvántartásról nyújt áttekintést

Tartalomszolgáltató:
Írország

Mit kínál az ír ingatlan-nyilvántartás?

Az ír Ingatlan-nyilvántartást az írországi ingatlan-nyilvántartásért törvény alapján felelős Írországi Tulajdon-nyilvántartási Hatóság (Property Registration Authority of Ireland) üzemelteti és tartja fenn.

Az ír ingatlan-nyilvántartásban Ön jogi és ténybeli adatokhoz is hozzáférhet.

Valamennyi, jogcímekre vonatkozó bejegyzés három részből áll.

 1. Az 1. rész az ingatlan földrajzi elhelyezkedését írja le egy digitális térképre való továbbutalással, valamint megjelöli a használat formáját (tulajdon vagy bérlet).
 2. A 2. rész a bejegyzett tulajdonosok nevét és címét, valamint a jogcím fajtáját tartalmazza.
 3. A 3. rész az ingatlanon fennálló jogi terheket (jelzálog, szolgalmi jog stb.) jelöli.

Ingyenes-e az ír ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

Az ír ingatlan-nyilvántartás „nyilvános” nyilvántartás. A szolgáltatás igénybevétele tehát korlátozásmentes, és a Tulajdon-nyilvántartási Hatóság (Property Registration Authority, PRA) a belépésért nem ró ki regisztrációs díjat.

Ugyanakkor a szolgáltatás tényleges használatáért – az alkalmazandó törvényen alapuló díjrendeletben meghatározott – díjat kell fizetni. A díjakat elektronikusan vagy készpénzben lehet megfizetni.

Az ír ingatlan-nyilvántartás előfizetéses szolgáltatásának igénybevételéhez a következők szükségesek:

 • előre feltöltött hitelszámla
 • jóváhagyott felhasználói név és jelszó
 • a biztonságos hozzáféréshez szükséges beállítások.

Jelenleg az ír ingatlan-nyilvántartás szolgáltatásaira közvetlenül a Tulajdon-nyilvántartási Hatóságnál vagy a magánszféra különféle közvetítő szolgáltatóin keresztül fizethet elő.

Az ír ingatlan-nyilvántartásnak jelenleg 14 000 előfizetője van, és az online szolgáltatáson keresztül évente 3 millió lekérdezésre kerül sor.

Hogyan végezzünk keresést az ír ingatlan-nyilvántartásban?

Az ír ingatlan-nyilvántartás számos keresési módot biztosít, többek között:

 • hivatalos jogcím-nyilvántartási szám alapján való keresés
 • az ingatlan postai címe alapján való keresés
 • az online térképen való böngészés
 • egy térkép területi egységének kiválasztása
 • térkép adatainak megadása.

Az ír ingatlan-nyilvántartás története

A jelenlegi írországi ingatlan-nyilvántartási rendszert 1892-ben hozták létre. Az állami jóváhagyással működő, „nyilvános” nyilvántartáson alapuló rendszert az 1707-től működő okirati nyilvántartás fokozatos felváltása érdekében dolgozták ki.

Kapcsolódó linkek

Európai Földhivatali Információs Szolgáltatás (European Land Information Service), az ír kormányzati honlapok portálja, Írországi Tulajdon-nyilvántartási Hatóság (Property Registration Authority of Ireland), az ír ingatlan-nyilvántartás online szolgáltatásai

Utolsó frissítés: 18/01/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.