Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata olasz nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami szintű ingatlan-nyilvántartások

Olaszország

Ez a szakasz az olaszországi ingatlan-nyilvántartásról nyújt tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Olaszország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Mit kínál az olasz ingatlan-nyilvántartás?

Az olasz ingatlan-nyilvántartásokat az Agenzia del Territorio nem gazdasági jellegű állami szerv tartja fenn, amely a Gazdasági és Pénzügyminisztérium felügyelete alatt működik, és többek között telekkönyvi (ingatlanokkal kapcsolatos) funkciókat is ellát.

A nyilvántartás adatokat szolgáltat a tulajdonjog átruházására, és más ingatlanhoz kapcsolódó jogokra vonatkozó okiratokról, valamint a jelzálogjog bejegyzéséről és törléséről is.

Az autonóm Trento és Bolzano tartományok emellett saját nyilvántartást működtetnek. Ez főként telekkönyvi (ingatlanokkal kapcsolatos) adatszolgáltatást nyújt.

Ingyenes-e az olasz ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

A nyilvántartáshoz való hozzáférés díjfizetési kötelezettséggel jár. Ily módon az online hozzáférés a Poste Italiane (az olasz postaszolgálat) online pénzügyi szolgáltatására való előzetes regisztrációt igényel.

Trento és Bolzano tartományok nyilvántartása csupán regisztrált felhasználók számára érhető el.

Hogyan végezzünk keresést az olasz ingatlan-nyilvántartásban

Az ingatlan-nyilvántartásban tárolt adatok jogalanyok (természetes vagy jogi személy) szerint rendezettek. Az adatok személy, ingatlan vagy okirat alapján kereshetők..

Az olasz ingatlan-nyilvántartás története

A nyilvántartásba vett adatok digitalizálása 1986-ban kezdődött. A Pénzügyminisztérium jelentős átszervezését követően az olasz kataszteri nyilvántartás és ingatlan-nyilvántartás egységes rendszerré olvadt össze, és 1995-ben megkezdődött az adatok elektronikus úton történő továbbítása. A pénzügyi igazgatás utolsó átfogó reformja négy önálló adóhivatalt hozott létre (többek között a 2001. január 1-je óta működő Agenzia del Territoriót). A szolgáltatások egyre kiterjedtebb számítógépesítésének eredményeként jött létre a jelenlegi elektronikus információs rendszer, amely 2007 eleje óta működik.

Utolsó frissítés: 18/01/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.