Registrele funciare în țările UE

Irlanda

Această secțiune vă prezintă registrul funciar al Irlandei.

Conținut furnizat de
Irlanda

Ce informații oferă registrul funciar irlandez?

Registrul funciar irlandez este administrat și întreținut de Autoritatea irlandeză pentru înregistrarea proprietăților, organismul legal responsabil de înregistrarea cadastrală în Irlanda.

În registrul funciar irlandez se găsesc detalii juridice și factuale.

Orice titlu de proprietate înregistrat este alcătuită din trei părți.

 1. Partea 1 descrie localizarea geografică a proprietății, cu trimitere la o hartă digitală, și regimul de proprietate (proprietate deplină sau închiriere).
 2. Partea a 2-a conține numele și adresele proprietarilor înregistrați și natura titlului legal.
 3. Partea a 3-a precizează sarcinile juridice (ipoteci, drepturi de trecere etc.) care afectează proprietatea.

Este gratuit accesul la registrul funciar irlandez?

Registrul funciar irlandez este un registru „deschis”. Prin urmare, nu există restricții în utilizarea serviciului, iar Autoritatea pentru înregistrarea proprietăților (Property Registration Authority PRA) nu percepe taxă de abonament pentru accesul la registru.

Cu toate acestea, se percep taxe pentru utilizarea efectivă a serviciului, valoarea acestora fiind stabilită prin decretul-lege privind taxele în vigoare. Taxele pot fi achitate electronic sau în numerar.

Serviciul de abonamente al registrului funciar irlandez necesită:

 • un cont preplătit alimentat
 • alocarea unui nume și a unei parole de utilizator
 • configurarea accesului securizat adecvat .

În prezent, se poate obține un abonament la serviciul registrului funciar irlandez direct de la Autoritatea pentru înregistrarea proprietăților sau prin intermediul mai multor furnizori de servicii intermediari din sectorul privat.

În momentul de față există mai mult de 14 000 de utilizatori abonați la Registrul funciar irlandez, anual efectuându-se mai mult de 3 milioane de tranzacții prin intermediul serviciului on-line.

Cum puteți căuta în registrul funciar irlandez

Există diferite modalități de căutare în Registrul funciar irlandez, inclusiv:

 • pe baza numărului titlului de proprietate oficial
 • pe baza adresei poștale a proprietății
 • prin navigare pe harta on-line
 • prin selectarea unei regiuni pe hartă
 • prin introducerea coordonatelor geografice.

Istoricul registrului funciar irlandez

Sistemul actual de înregistrare cadastrală aplicat în Irlanda a fost elaborat în 1892. Bazându-se pe un registru „deschis”, susținut printr-o garanție de stat, acest sistem a fost destinat să înlocuiască treptat sistemul de înregistrare a documentelor, în vigoare din 1707.

Linkuri relevante

Serviciul European de Informații Funciare, Portalul site-urilor internet ale guvernului irlandez, Autoritatea irlandeză pentru înregistrarea proprietăților, Servicii on-line ale Registrului funciar irlandez

Ultima actualizare: 07/09/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.