Csőd- és fizetésképtelenségi nyilvántartások

Horvátország

Tartalomszolgáltató:
Horvátország

A nemzeti fizetésképtelenségi nyilvántartás egy nyilvánosan hozzáférhető elektronikus nyilvántartás, amely javítja az érintett hitelezőknek és bíróságoknak a folyamatban levő fizetésképtelenségi eljárásokról való tájékoztatását, és megelőzi a párhuzamos fizetésképtelenségi eljárások indítását.

2018. június 26-án az igazságügyi minisztérium befejezte az „Insolvency Register Interconnection (IRI) for Europe” (Fizetésképtelenségi nyilvántartások összekapcsolása Európában) című projekt első szakaszát, amelyet részben az Európai Bizottság Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz programjából (az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz a transzeurópai távközlő hálózatok területén: CEF-TC-2016-2: európai igazságügyi portál) finanszíroztak, amelyre Horvátország egy Németországgal, Franciaországgal, Olaszországgal és Romániával létrehozott konzorcium részeként pályázott.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz keretében prioritást jelent a fizetésképtelenségi nyilvántartásokat összekapcsoló rendszeren belüli kommunikációhoz szükséges elektronikus szolgáltatások finanszírozása és kiépítése.

A fizetésképtelenségi nyilvántartást a fizetésképtelenségi eljárásról szóló, 2015. május 20-i (EU) 2015/848 európai parlamenti és tanácsi rendelettel összhangban hozták létre.

A fizetésképtelenségi nyilvántartásban szereplő adatok legalább naponta frissülnek, és a következőkre terjednek ki:

  • csődöt megelőző eljárások és csődeljárások, amelyek esetében az eljárás megindításáról szóló határozatot 2015. szeptember 1-jén vagy azt követően hozták meg,
  • fogyasztói csődeljárások, amelyek esetében az eljárás megindításáról szóló határozatot 2016. január 1-jén vagy azt követően hozták meg.

A nyilvántartásban szereplő minden adat az eljárást lefolytató bíróságok hatáskörébe tartozik.

Az „Insolvency Register Interconnection (IRI) for Europe” projekt második szakaszában a nemzeti fizetésképtelenségi nyilvántartások összekapcsolásra kerültek az európai igazságügyi portálon keresztül.

Utolsó frissítés: 04/05/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.