Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.
Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Csőd- és fizetésképtelenségi nyilvántartások

Anglia és Wales

Ez az oldal az angliai és walesi fizetésképtelenségi nyilvántartásról (Individual Insolvency Register) nyújt tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Anglia és Wales
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Mit kínál az angliai és walesi Fizetésképtelenségi Szolgálat (Insolvency Service)?

Anglia és Wales fizetésképtelenségi szolgálata törvényi előírás alapján nyilvántartja a fizetésképtelenségi eseteket, valamint a csőddel és a tartozáselengedéssel kapcsolatos korlátozásokat. E nyilvántartások együttesen alkotják a fizetésképtelenségi nyilvántartást, amely a következőkre vonatkozóan tartalmaz adatokat:

 • folyamatban lévő vagy az elmúlt 3 hónapban lezárt csődeljárások;
 • folyamatban lévő vagy az elmúlt 3 hónapban lezárt, tartozáselengedő végzés kibocsátására irányuló eljárások;
 • folyamatban lévő vagy az elmúlt 3 hónapban lezárt egyezségi eljárások és gyorsított egyezségi eljárások;
 • hatályos, csőddel kapcsolatos korlátozó végzések vagy kötelezettségvállalások és csőddel kapcsolatos ideiglenes korlátozó végzések;
 • hatályos, tartozáselengedéssel kapcsolatos korlátozó végzések vagy kötelezettségvállalások és tartozáselengedéssel kapcsolatos ideiglenes korlátozó végzések.

Ingyenes-e az angliai és walesi fizetésképtelenségi nyilvántartáshoz való hozzáférés?

Igen, a nyilvántartáshoz való hozzáférés ingyenes.

Hogyan végezzünk keresést Anglia és Wales fizetésképtelenségi nyilvántartásában?

A nyilvántartás a Fizetésképtelenségi Szolgálat weboldalán található, és a „Find someone” menüpont alatt érhető el. A fizetésképtelenségi nyilvántartás linkjére kattintva magánszemély vagy vállalkozás neve alapján kereshet.

Angliai és Wales fizetésképtelenségi szolgálatának története

A Fizetésképtelenségi Szolgálat a Vállalkozásügyi, Innovációs és Képzési Minisztérium (Department for Business, Innovation and Skills) végrehajtó ügynöksége, és a hivatalos csődgondnokon keresztül a következő feladatokat látja el:

 • intézi és kivizsgálja a csődbe ment jogalanyok, a tartozáselengedő végzés hatálya alatt álló magánszemélyek, valamint a bíróság által felszámolt társaságok és társulások ügyeit, és megállapítja fizetésképtelenségük okait;
 • vagyonfelügyelőként / felszámolóként jár el, amennyiben nem jelölnek ki a magánszektorból fizetésképtelenségi szakértőt;
 • gyorsított egyezségi eljárás esetén meghatalmazottként és felügyelőként jár el.

A Szolgálat emellett:

 • eljár a csődbe ment jogalanyok, a tartozáselengedő végzés hatálya alatt álló magánszemélyek és a vezető tisztségviselők kötelezettségszegéseivel kapcsolatos bejelentések alapján;
 • eljár a csődbe ment vállalkozások vezető tisztségviselőinek e tevékenységtől való eltiltása érdekében, ha annak ellátására alkalmatlanok;
 • csőddel és tartozáselengedéssel kapcsolatos végzésekkel és kötelezettségvállalásokkal foglalkozik;
 • engedélyezi és szabályozza a fizetésképtelenségi szakma gyakorlását;
 • létszámcsökkentés esetén megállapítja és kifizeti a törvényes összegeket, ha a munkáltató jogilag fizetésképtelen;
 • számviteli és befektetési szolgáltatásokat nyújt a csőd-, illetve felszámolási eljárás alatt álló vállalkozások vagyonkezelői számára;
 • közérdekből titkos tényfeltáró vizsgálatokat folytat vállalkozásokkal szemben;
 • fizetésképtelenség, létszámcsökkentés és egyéb kapcsolódód kérdések tekintetében tanácsot ad a minisztereknek, valamint a kormányzati hivataloknak és ügynökségeknek;
 • weboldalán, valamint kiadványokon és a fizetésképtelenségi tudakozón keresztül tájékoztatja a nyilvánosságot a fizetésképtelenséggel, létszámcsökkentéssel és vizsgálatokkal kapcsolatos kérdésekről.

Az angliai és walesi fizetésképtelenségi nyilvántartás jogi nyilatkozata

A honlapon a következő jogi nyilatkozat áll:

„Habár minden erőfeszítést megteszünk annak biztosítására, hogy az oldalon nyújtott információk pontosak legyenek, mégis előfordulhatnak hibák. Amennyiben téves vagy hiányos információt észlel, kérjük, hogy az oldalon található visszajelzési linkre kattintva értesítsen bennünket erről, hogy az esetet kivizsgálhassuk és az adatbázist szükség szerint javíthassuk.

A Fizetésképtelenségi Szolgálat nem vállal felelősséget a gondatlanságból vagy egyéb okból hibás vagy hiányos adatok vonatkozásában. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Fizetésképtelenségi Szolgálat és a hivatalos csődgondnokok (Official Receiver) nem nyújthat jogi vagy pénzügyi tanácsot. Tanácsot állampolgári tanácsadó irodától, jogtanácsostól, képesített könyvelőtől, engedéllyel rendelkező felszámolóbiztostól, megbízható pénzügyi tanácsadótól vagy tanácsadó központtól lehet kérni.

A Fizetésképtelenségi Nyilvántartás nyilvánosan hozzáférhető; a Fizetésképtelenségi Szolgálat a nyilvántartás adatainak harmadik személyek általi felhasználását nem támogatja, és ezzel kapcsolatban felelősséget nem vállal.”

Kapcsolódó linkek

Fizetésképtelenségi Szolgálat

Fizetésképtelenségi nyilvántartás

Utolsó frissítés: 04/12/2015

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.