Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Csőd- és fizetésképtelenségi nyilvántartások

Írország

Ez az oldal az írországi fizetésképtelenségi nyilvántartásról nyújt tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Írország

Milyen szolgáltatásokat kínál az ír fizetésképtelenségi nyilvántartás?

Írországnak a cégek fizetésképtelenségi eljárásairól nincs önálló nyilvántartása. A cégeket érintő fizetésképtelenségi eljárásokra vonatkozó információk a Céghivatal (Company Registration Office) bejegyzéseiben állnak rendelkezésre.

A Magáncsőd-nyilvántartás (Personal Bankruptcy Register) a Felsőbíróság Vizsgáló Hivatala (Examiner’s Office of the High Court) által vezetett nem elektronikus nyilvántartás. Ez a nyilvántartás az Írország Felsőbírósága által megállapított csődökre vonatkozóan tartalmaz adatokat.

A Személyes Fizetésképtelenségi Nyilvántartás (Register of Personal Insolvencies) szintén nem elektronikus nyilvántartás. Ez a nyilvántartás a 2002. évi 334. számú törvényen alapuló jogi aktus, valamint a 2002. évi (személyes fizetésképtelenségről szóló) európai közösségi rendeletek hatálya alá tartozik, és az Unió más tagállamainak bírósága által megállapított (és a hivatalos csődmegbízott részére bejelentett) személyes fizetésképtelenség vonatkozásában tartalmaz adatokat.

Ingyenes-e a fizetésképtelenségi nyilvántartáshoz való hozzáférés?

Nem. Keresésenként díjat kell fizetni. A díjakra vonatkozó részletek a Bírósági Szolgálat honlapján a szabályok és díjak szakasz alatt érhetők el. A díjat akkor is le kell róni, ha a keresés nem vezet eredményre – vagyis a nyilvántartásokban nincs a keresési feltételnek megfelelő bejegyzés.

Hogyan végezzünk keresést a fizetésképtelenségi nyilvántartásban?

A Magáncsőd-nyilvántartásban csak a Vizsgáló Hivatalban (címe: Dublin 7, Smithfield, Phoenix Street North, Phoenix House, második emelet) történő személyes megjelenés esetén lehet keresést végezni.

Az ír fizetésképtelenségi eljárás története

A Magáncsőd-nyilvántartás 1922-től kezdődően tartalmaz adatokat.

Utolsó frissítés: 13/02/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.