Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Csőd- és fizetésképtelenségi nyilvántartások

Skócia

Ez az oldal a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartásról nyújt tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Skócia

Mit kínál a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartás?

Csődbiztosság (Accountant in Bankruptcy) weboldala útmutatást és dokumentumokat tartalmaz a skóciai fizetésképtelenségi eljárásokról. A weboldal a következő lehetőségeket kínálja:

 • Hozzáférés jogszabályokhoz
 • fizetésképtelenségi nyilvántartás internetcíme, amelynek segítségével a következőkkel kapcsolatban kérhetők adatok:
  • csődeljárások
  • csődeljárási korlátozások
  • vagyonrendezési megállapodások (protected trust deeds)
  • skóciai vállalkozások felszámolása és végelszámolása, valamint csődgondnokság alá helyezése (receivership)
  • moratóriumok

A skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartás a vagyonfelügyelet (administration) eseteivel kapcsolatban nem tartalmaz adatokat.

DAS Scotland weboldal a pénzügyek és a tartozások vonatkozásában ad tanácsot, anyagokat tartalmaz hivatalos pénzügyi tanácsadók számára, és tájékoztatást nyújt az adósságrendezési rendszerről (vagyis arról a jogszabályi rendszerről, amely lehetővé teszi az adósság észszerű időn belül való visszafizetését, egyúttal védelmet nyújt a hitelezők fellépésével szemben).

A skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartás fenntartója és üzemeltetője a Csődbiztosság.

A skóciai DAS-nyilvántartás (az adósságrendezési rendszer nyilvántartása – Debt Arrangement Scheme Register)

skóciai DAS-nyilvántartásjóváhagyott és a folyamatban lévő adósság-visszafizetési programokról nyújt tájékoztatást. Ezenkívül tájékoztatást nyújt a hatályos moratóriumokról is. A DAS-nyilvántartás a Csődbiztosság tulajdonában áll, és fenntartásáról is a Csődbiztosság gondoskodik DAS-adminisztrátori feladatai keretében.

Ingyenes-e a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartáshoz való hozzáférés?

A skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartáshoz való hozzáférés ingyenes. Emellett napi szintű kereskedelmi célú adatletöltésre is van lehetőség. További tájékoztatás a következő címen kérhető: roienquiries@aib.gsi.gov.uk

Ingyenes-e a skóciai DAS-nyilvántartáshoz való hozzáférés?

A DAS-nyilvántartáshoz való hozzáférés ingyenes.

Hogyan végezzünk keresést a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartásban?

A skót fizetésképtelenségi nyilvántartás interneten hozzáférhető.

Hogyan végezzünk keresést a DAS-nyilvántartásban?

A DAS-nyilvántartás interneten hozzáférhető.

Korábbi adatok a skóciai fizetésképtelenségi nyilvántartásban

A fizetésképtelenségi nyilvántartásban végzett kereséssel valamennyi folyamatban lévő, valamint az elmúlt két évben lezárt csődeljárási ügy adatai megismerhetők. A vagyonrendezési megállapodások esetében a nyilvántartás a folyamatban lévő, valamint az elmúlt évben lezárt ügyek adatait tartalmazza. A vállalkozások felszámolása, végelszámolása és csődgondnokság alá helyezése esetében a kereséssel szintén a folyamatban lévő, valamint az előző évben befejezett ügyek adatai érhetők el.

A moratóriumokra vonatkozó keresések minden hatályos moratóriumot mutatnak. A moratóriumot 6 hét elteltével vagy a csőd megállapítását, a vagyonrendezési megállapodást vagy a DAS szerinti adósság-visszafizetési program jóváhagyását követően törlik a rendszerből.

Korábbi adatok a DAS-nyilvántartásban

A DAS-nyilvántartás weboldala a jóváhagyott és a folyamatban lévő adósság-visszafizetési programokról ad tájékoztatást. Ezenkívül tájékoztatást nyújt a hatályos moratóriumokról is.

Kapcsolódó internetes oldalak

Csődbiztosság

Fizetésképtelenségi nyilvántartás

DAS-nyilvántartás

Utolsó frissítés: 14/07/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.