Izmiritelji

Odlučite li se za mirenje, susrest ćete se s izmiriteljem, neovisnom nepristranom trećom osobom koja vam može pomoći da razgovarate o problemu i postignete dogovor.

Izmiritelji su stručno osposobljeni da pomažu osobama pri rješavanju sporova. Izmiritelj će se sastati s dvjema stranama, utvrditi sporna pitanja i pomoći pri postizanju dogovora. Izmiritelji su nepristrani i neće podržati nijednu stranu u sporu. Izmiritelji nisu savjetnici, ne daju savjete o pojedinačnim stajalištima te uglavnom preporučuju da se uz postupak mirenja zatraži i pravni savjet.

Mirenje može biti posebno korisno u prekograničnim obiteljskim sporovima i u slučajevima otmice djeteta od strane roditelja. U takvim situacijama roditelje se potiče da preuzmu odgovornost za odluke koje se tiču njihove obitelji te sukobe riješe izvan sudskog postupka. Mirenjem se može dakle stvoriti konstruktivno ozračje za raspravu te osigurati poštena suradnja između roditelja uzimajući u obzir najbolje interese djeteta.

Za detaljne informacije o tome kako pronaći izmiritelja (primjerice kako pristupiti uslugama mirenja, iznosi naknada i smjernice u vezi s izmiriteljima) odaberite jednu od zastava na desnoj strani.

Kako bi pronašli izmiritelja specijaliziranog za prekogranično obiteljsko mirenje kliknite na ovu poveznicu: http://www.crossbordermediator.eu/

Saznajte više o mirenju u odgovarajućem odjeljku.

Više informacija o prekograničnom obiteljskom mirenju dostupno je u odgovarajućem odjeljku.

Posljednji put ažurirano: 17/11/2021

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.