Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata spanyol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Közvetítő

Spanyolország

A portál e szakasza segít önnek közvetítőt találni Spanyolországban.

Tartalomszolgáltató:
Spanyolország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Hogyan találhatok közvetítőt Spanyolországban?

A polgári és kereskedelmi ügyekben nyújtott közvetítésről szóló 5/2012. sz. törvény értelmében a közvetítőknek egyetemi végzettséggel vagy felsőfokú szakképzésben szerzett végzettséggel és a hivatalosan elismert intézmények által biztosított egy vagy több különleges tanfolyamon megszerzett közvetítői végzettséggel kell rendelkezniük. A képesítéseknek egész Spanyolországban érvényesnek kell lenniük.

A családi közvetítéshez szükséges képzéssel mindössze néhány autonóm közösség pár jogszabálya és végrehajtó rendelkezése foglalkozik. Az elvárások szerint a közvetítőnek általában legalább egyetemi végzettséggel kell rendelkeznie, és egy 100–300 órás, gyakorlati jellegű közvetítői képzésben is részt kell vennie.

A mediátor-szakképzést általában az egyetemek és a szakmai kamarák (pl. pszichológusi vagy ügyvédi kamara) biztosítják.

Egységes közvetítői nyilvántartás nem létezik. A szakosodott közvetítők többféle módon kereshetők:

  • a büntetőjogban a feleknek a bíróságtól kell kérniük közvetítő kijelölését;
  • a munkajogban adott esetben a megfelelő szervezet közvetítői listájáról lehet közvetítőt választani;
  • a családjogban a közvetítőt a bírósággal együttműködő szervezet jelöli ki, a felek azonban szakképzett közvetítőhöz is fordulhatnak;
  • a családi mediátorral a mediátori nyilvántartást vagy listát vezető szakmai kollégiumokon keresztül is kapcsolatba lehet lépni (ilyenek az ügyvédi kamarák, a pszichológusok, a szociális munkások és a pedagógusok szakmai testületei).

A listák vezetésére ez idáig az autonóm közösségek kötelezik a szakmai testületeket.

Ingyenes-e a közvetítői adatbázishoz való hozzáférés?

Országos nyilvántartás nem létezik. A kamarák listái azonban díjmentesen lekérhetők.

Hogyan találhatok közvetítőt Spanyolországban?

A polgárok a megfelelő szakmai testületnél érdeklődhetnek a nyilvántartott közvetítőkről.

Utolsó frissítés: 11/03/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.