Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Uniós képzési hálózatok és struktúrák

A Bírák és Jogászok Európai Központja az Európai Közigazgatási Intézet (EIPA) kihelyezett luxemburgi intézménye. Célja a bírák, az ügyészek, a magánszektorban dolgozó jogászok, valamint az uniós tagállamok, a tagjelölt országok és az EGT-ben tagsággal bíró, az EU és az EFTA tagállamaival társulási megállapodást kötött országok közigazgatásaiban dolgozó jogászok képzése.

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

A képzési tevékenységek típusai

Az Európai Bizottság igazságügyi képzésről szóló, 2011. szeptemberi közleménye alapján az EIPA a kevés, Európa-szintű igazságügyi és egyéb jogi szakmai képzésszolgáltatók egyike. A képzések többségét az EIPA Bírák és Jogászok Európai Központja (EIPA ECJL) fejleszti és bonyolítja le.

A nyitott tanfolyamok és konferenciák szervezésén kívül az EIPA ECJL személyre szabott és gyakorlatorientált képzések széles választékát kínálja. Ezen kívül igazságügyi képzéseket szervez az uniós tagállamokban és az EU-val kapcsolatban álló (tagjelölt országok, EFTA tagállamok stb.) országokban, valamint az EU jogszabályok végrehajtásával kapcsolatos, összehasonlító kutatásokat végez. Ezeket a szolgáltatásokat az EIPA ECJL az uniós intézmények, vagy nemzeti szintű kétoldalú megállapodások keretében biztosított szerződések és tevékenységi támogatások keretében nyújtja.

A szervezet a következő nyitott képzéseket nyújtja:

 • különböző időtartamú, gyakorlati műhelytalálkozók
 • felnőtteknek szóló, egész életen át tartó tanulási programok, például mesterképzések és mesterszintű programok (személyes részvétellel zajló, illetve azzal ötvözött e-oktatási programok) egy héttől két évig terjedő időtartamban
 • egyénileg kiválasztott e-oktatási miniképzések a dokumentumokhoz való hozzáférésről, a belső piaci kérdésekről (például a személyek szabad mozgásáról vagy a közbeszerzésekről), a környezetvédelmi jogról és az igazságügyi együttműködésről
 • többféle jogterület legutóbbi fejleményeivel kapcsolatos előadások (például az EU pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó és környezetvédelmi jogszabályaival, igazságügyi együttműködési kérdésekkel, az uniós közszolgálati joggal, valamint az Európai Unió Bírósága ítélkezési gyakorlatának legutóbbi tendenciáival) kapcsolatos konferenciák

A szerződéses tevékenységek keretében az EIPA és a Luxemburgban működő Bírák és Jogászok Európai Központja a következő, teljesen az egyes ügyfelek igényeire szabott szolgáltatásokat nyújtja:

 • problémamegoldó tanuláson és tanácsadáson alapuló műhelytalálkozók
 • önálló vagy valamely témához kapcsolódó képzéssel kombinált tanulmányutak
 • személyre szabott vegyes képzéses foglalkozások
 • alapképzési modulok bírák, ügyészek és egyéb bírósági alkalmazottak számára, különböző időtartamban
 • oktatók képzése (pl. útmutatás kézikönyvek és tananyag összeállítással kapcsolatban)

Az EIPA ECJL képzései a következő területeket érintik:

 • EU (és EGT) intézményi jog
 • európai közigazgatási jog és alapjogok
 • európai szabályozási ügyek, például környezet- és fogyasztóvédelem, élelmiszer-biztonság, munka- és szociális jog
 • az EU belső piaca, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat, a közbeszerzéseket és a versenyjogot
 • családjogi, kereskedelmi jogi és más polgári ügyekben folytatott európai és nemzetközi igazságügyi együttműködés, valamint  büntetőügyekben folytatott igazságügyi és bűnüldözési együttműködés
 • Az uniós bíróságok és az EFTA Bíróság eljárási joga

A Központ az igazságszolgáltatás függetlenségét, minőségének javítását és az igazságügyi bürokrácia csökkentését is elsődleges fontosságúnak tartja, ezért a következő területek elemzésére, az eredmények és a gyakorlati tapasztalatok továbbadására különösen nagy figyelmet fordít:

 • igazságügyi minőségbiztosítás
 • igazságügyi szervek (bíróságok, ügyészi hivatalok, igazságügyi képzési intézmények) vezetése
 • az igazságügyi képzések minőségének és hatásainak elemzése és értékelése
 • etika és korrupcióellenesség
 • ügyfélszolgálati- és kommunikációs szakpolitikák és készségek
 • e-igazságügyi eszközök bevezetése és használata

Jelenlegi tevékenységek:

Az EIPA évente mintegy 600-700 képzést szervez, amelyen összesen 12-14 000-en vesznek részt. Ezek mellett az EIPA ECJL további 110–130 képzést biztosít évente a fenti tárgykörökben.

Lebonyolított képzések száma (alapképzéssel és tanulmányutakkal együtt) 2015-ben összesen: 131

 • Bírák, ügyészek és a magánszektorban dolgozó jogászok számára szervezett képzések: 28
 • Más jogi szakmák képviselői (többek között az egyéb bírósági alkalmazottak) számára szervezett képzések: 3
 • Közigazgatásban dolgozó jogászok és mások számára szervezett képzések: 100

Résztvevők száma 2015-ben összesen: 2423

 • Bírák, ügyészek és a magánszektorban dolgozó jogászok számára szervezett képzések: 375
 • Más jogi szakmák képviselői (többek között az egyéb bbírósági alkalmazottak) számára szervezett képzések: 26
 • Közigazgatásban dolgozó jogászok számára szervezett képzések: 2022

Az egy résztvevőre átlagosan jutó napok száma 2015-ben összesen: 2

 • Bírák, ügyészek és a magánszektorban dolgozó jogászok számára szervezett képzések: 2
 • Más jogi szakmák képviselői (többek között az egyéb bírósági alkalmazottak) számára szervezett képzések: 4
 • Közigazgatásban dolgozó jogászok számára szervezett képzések: 2

A fenti adatok magukba foglalják az alapképzéseket, a továbbképzést és a tanulmányutakat, az Unión belüli és kívüli résztvevőkre egyaránt kiterjednek, nem tartalmazzák azonban  a Központ mesterképzési programjára vonatkozó adatokat. Az adatok szintén magukban foglalják a nyitott képzéseket, valamint a részben (pl. a Jogérvényesülési Főigazgatóság által nyújtott tevékenységi támogatások keretében) és a teljes egészében az EU és a nemzeti intézmények által az EIPA számára megítélt forrásokból finanszírozott képzéseket, nem tartalmazzák azonban az EIPA Euromed Justice III programjának keretében képzett bírákra és jogászokra vonatkozó számokat.

Nemzetközi partnerségek/megállapodások

Az EIPA az Európai Közigazgatási Hálózat (EUPAN) tagja.

Az EIPA ECJL számos uniós tagállammal és tagjelölt országgal kötött kétoldalú együttműködési megállapodást.

Az EIPA működésének kezdete óta rendszeres, projektalapú együttműködést folytat az összes, európai nemzeti igazságügyi képző-intézettel és több európai szintű, különböző jogi szakmai intézménnyel (pl. az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsával (CCBE), az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsával (CNUE) és a Társasági Jogászok Európai Egyesületével (ECLA).

Az EIPA története

Az EIPA-t 1981-ben alapították olyan független, autonóm közhasznú alapítványként, amely célzott, az Európai Unió tagállamainak nemzeti hatóságai (ideértve a bíróságokat is) és az európai intézmények igényeihez igazodó képzéseket nyújt az európai integrációs kérdésekről. Az EIPA-nak ma 22 uniós tagállam és Norvégia a tagja.

1992-ben az EIPA Luxemburgban létrehozta első kihelyezett intézményét, a Bírák és Jogászok Európai Központját azzal a konkrét céllal, hogy az igazságszolgáltatásban, valamint a köz- és a magánszférában dolgozó jogászok számára egyaránt képzéseket nyújtson a közösségi (azóta immár uniós) jog értelmezéséről és alkalmazásáról.

2012-től az EIPA keretében működő Bírák és Jogászok Európai Központja képzéseinek fókuszát a célcsoportok jellegének és igényeinek megfelelően határozza meg. Az igazságszolgáltatásban (ideértve az egyéb bírósági alkalmazottakat is), valamint a más jogi szakmákban dolgozó jogászok számára a Központ személyre szabott, gyakorlati képzéseket, valamint tanácsadási és coaching-programokat szervez, amelyek egyaránt szolgálják a tudás és a gyakorlati know-how átadását és a határokon átnyúló bizalomépítést.

Kapcsolattartási adatok

EIPA Luxembourg – European Centre for Judges and Lawyers

2, circuit de la Foire Internationale, 1347 Luxembourg, LUXEMBOURG

E-mail-cím: info-lux@eipa.eu

Munkavállalók száma: 15

Jogi forma: Közhasznú alapítvány

Kapcsolódó link

Az EIPA weboldala

Utolsó frissítés: 12/02/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.