Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata bolgár nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami ítélkezési gyakorlat

Bulgária

E szakasz áttekintést nyújt a bolgár ítélkezési gyakorlatról, valamint magában foglalja az ítélkezési gyakorlatot tartalmazó adatbázisok leírását és linkjeit. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (SAC) általános felügyeletet gyakorol a jogszabályok pontos és tisztességes érvényesítése felett a közigazgatási igazságszolgáltatásban. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság a Miniszterek Tanácsa, a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes, a miniszterek és a közvetlenül a Miniszterek Tanácsa alá tartozó más intézmények vezetői által elfogadott jogi aktusok, továbbá a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács, a Bolgár Nemzeti Bank és a kerületi kormányzók jogi aktusai, valamint a jogszabályokban meghatározott egyéb jogi aktusok elleni fellebbezésekkel és kifogásokkal foglalkozik. A bíróság a delegált jogalkotási eszközök törvényességére vonatkozó vitákkal kapcsolatosan hoz döntést. Semmitőszéki minőségében megvizsgálja a közigazgatási ügyekre vonatkozó bírósági határozatokat, és a jogerős bírósági határozatok megváltoztatására irányuló kérelmekkel foglalkozik a közigazgatási ügyek terén. A Legfelsőbb Semmítőszék (VKS) a legfelsőbb igazságügyi intézmény a büntetőjogi, kereskedelmi és polgári ügyekben. Joghatósága a Bolgár Köztársaság egész területére kiterjed. Az igazságszolgáltatást a Legfelsőbb Semmítőszék, a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság, a fellebbviteli bíróságok, a kerületi bíróságok, a katonai bíróságok és a regionális bíróságok végzik. Az ítéleteket és a határozatokat az adott bíróság adatbázisában tárolják nyomtatott és elektronikus formában.

Tartalomszolgáltató:
Bulgária
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Internetes honlapon közzétett ítélkezési gyakorlat

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság honlapja 2002 eleje óta működik. A honlapot azzal a céllal hozták létre, hogy a bíróság igazságügyi tevékenységeire vonatkozó információkhoz könnyű hozzáférést kereső egyének, jogi személyek és igazgatási szervek igényeit kielégítsék.

Az ítélkezési gyakorlat a bíróság honlapján hozzáférhető. Az adatbázishoz szabványos (felhasználónév és jelszó) és ingyenes regisztrálást követően lehet hozzáférni.

A Legfelsőbb Semmítőszék honlapja közvetlen hozzáférést nyújt a Semmítőszék adatbázisához.

A határozatok felépítése / Címek

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság határozatait és más tevékenységeit bemutató címfej nem áll rendelkezésre a honlapon. Egy jogi aktus a számával, a kibocsátás dátumával és a hivatkozott ügy számával szerepel, például:

“Решение №5908 от 23.06.2005 по Дело №4242/2005”

A Legfelsőbb Semmítőszék

Az ítéleteket nyomtatott másolatokon bocsátják ki és a Bolgár Köztársaság Legfelsőbb Semmítőszékének értesítőjében, évkönyvében és honlapján teszik közzé.

Az alábbiak szerint lehet keresni: az ügyben részt vevő felek bíróságon rögzített adatai és neve; a Legfelsőbb Semmítőszék nyilvántartása szerinti ügyszám; az ügy száma a Legfelsőbb Semmítőszék alosztályán.

A 2008. október 1-jét követően hozott ítéletek (melyekből a személyes adatokat törölték) a „keresés eredménye” oldal alján található linken keresztül férhetők hozzá.

A Bolgár Köztársaság Legfelsőbb Semmítőszékének híreit és sajtóközleményeit a Semmítőszék honlapján található „sajtóiroda” szakaszban teszik rendszeresen közzé. A fontos közérdekű ügyekben hozott ítéleteket e szakaszban, valamint a Legfelsőbb Semmítőszék információs adatbázisában teszik közzé.

Formátumok

A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság

Az ítélkezési gyakorlat HTML formátumban érhető el a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság honlapján.

A Legfelsőbb Semmítőszék

Az ítélkezési gyakorlat PDF formátumban érhető el a Legfelsőbb Semmítőszék honlapján.

Érintett bíróságok

További eljárások

Legfelsőbb bíróságok – SAC és VKS

Egyéb bíróságok

Rendelkezésre áll-e az alábbiakra vonatkozó információ:

  • fellebbezések?

Igen

Igen

  • hogy az ügy még folyamatban van-e?

Igen

Igen

  • a fellebbezések eredménye?

Igen

Igen

  • a határozat visszavonhatatlansága?

Igen

Igen

  • további eljárások az alábbi bíróságokon:      

  más nemzeti bíróság (Alkotmánybíróság…)?

  az Európai Bíróság?

  az Emberi Jogok Bírósága?

N/A

N/A


Közzétételi szabályok

Országos szinten?

A bíróságok szintjén?

Léteznek-e kötelező szabályok az ítélkezési gyakorlat közzétételére vonatkozóan?

Igen – Az igazságügyi rendszerről szóló törvény 64. cikkének (1) bekezdése

Igen


Legfelsőbb bíróságok

Egyéb bíróságok

A teljes ítélkezési gyakorlatot vagy annak csak kiválasztott részeit teszik közzé?

SAC és VKS – teljes ítélkezési gyakorlat

teljes ítélkezési gyakorlat / annak csak kiválasztott részei

Az esetleges kiválasztás milyen kritériumok alapján történik?

N/A

N/A


Utolsó frissítés: 17/12/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.