Tagállami ítélkezési gyakorlat

Németország

Ez az oldal áttekintést nyújt Németország ítélkezési gyakorlatáról.

Tartalomszolgáltató:
Németország

Az igazságszolgáltatás a bírók hatáskörébe tartozik; ezt a hatáskört a Szövetségi Alkotmánybíróság, a szövetségi bíróságok és a 16 tartomány (Länder) bíróságai gyakorolják (lásd az Alaptörvény 92. cikkét).

Az ítélkezési gyakorlat online adatbázisai

A Szövetségi Igazságügyi és Fogyasztóvédelmi Minisztérium 2010 óta közzéteszi a Szövetségi Alkotmánybíróság, a szövetségi legfelsőbb bíróságok és a Szövetségi Szabadalmi Bíróság válogatott ítéleteit a Rechtsprechung im Internet [online ítélkezési gyakorlat] nevű weboldalon. Ez az információ térítésmentesen hozzáférhető az érdeklődők számára.

Ezenkívül a Szövetségi Alkotmánybíróság és a szövetségi bíróságok saját weboldalaikon is közzéteszik az ítéleteket. Ez az információ nem kereskedelmi jellegű felhasználásra térítésmentesen elérhető. A weboldalakon sajtóközleményeket is közzétesznek, amelyek tájékoztatást nyújtanak a fontosabb folyamatban lévő ügyekről és azok eredményéről.

Mivel a Németországi Szövetségi Köztársaság szövetségi állam, a tartományok (Länder) maguk szervezik meg saját bírósági határozataik közzétételét. E célból saját weboldalakat hoztak létre, és az ezekre mutató linkek megtalálhatók a Justizportal des Bundes und der Länder [szövetségi és a tartományi igazságügyi portál] oldalon.

Kapcsolódó linkek

Rechtsprechung im Internet

Szövetségi Alkotmánybíróság

Szövetségi Legfelsőbb Bíróság

Szövetségi Közigazgatási Bíróság

Szövetségi Pénzügyi Bíróság

Szövetségi Munkaügyi Bíróság

Szociális Ügyek Szövetségi Bírósága

Szövetségi Szabadalmi Bíróság

Justizportal des Bundes und der Länder

Utolsó frissítés: 24/08/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.