Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.
Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami ítélkezési gyakorlat

Észak-Írország

Ez az oldal az Egyesült Királyság ítélkezési gyakorlatáról nyújt tájékoztatást, az észak-írországi joghatóságra összpontosítva. Az ismertetés elsősorban a nyilvánosan elérhető adatbázisokban hozzáférhető ítélkezési gyakorlatról ad tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Észak-Írország

Az észak-írországi ítélkezési gyakorlat

Az Egyesült Királyság észak-ír bíróságai ítélkezési gyakorlatának jelentős része hozzáférhető a nyilvánosság számára.

A Királyi Bíróság (Crown Court), a Felsőbíróság (Hight Court), a Fellebbviteli Bíróság (Court of Appeal) és az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága (Supreme Court of the United Kingdom) esetjogát publikálják.

A családjogi és egyes büntetőügyek határozatai anonimek lehetnek.

Észak-Írországban 1999 óta hozzák nyilvánosságra az ítélkezési gyakorlatot, általában az ítélet meghozatala után 24 órától 2 hétig terjedő időszakban.

Jogi adatbázisok

Az Észak-ír Bírósági és Döntőbírósági Szolgálat (Northern Ireland Courts and Tribunals Service) a Királyi Bíróság, a Felsőbíróság, a Fellebbviteli Bíróság és az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága ítéleteit 1999 óta teszi közzé honlapján. Ezen ítéletekhez a hozzáférés ingyenes.

A Lordok Háza Fellebbviteli Bizottságának (Appellate Committee of the House of Lords) az 1996. november 14. és 2009. július 30. közötti ítéletei hozzáférhetőek. 2009. októberében a Legfelsőbb Bíróság váltotta fel a Lordok Háza Fellebbviteli Bizottságát, és ítéletei a Legfelsőbb Bíróság honlapján hozzáférhetőek. Ezen ítéletekhez a hozzáférés ingyenes.

Számos nemzeti jogi tárolóhely és jogi adatbázis elérhető.

A „Bailii” (Brit és Ír Jogi Információs Intézet – British and Irish Legal Information Institute) adatbázis Királyi Bíróság, a Felsőbíróság Kancelláriai Kollégiuma (High Court Chancery Division), a Felsőbíróság Családjogi Kollégiuma (High Court Family Division), a Felsőbíróság Királynői Kollégiuma (High Court Queen’s Bench), a Felsőbíróság bíráinak és a Fellebbviteli Bíróságnak az 1998 novembere óta hozott határozatait, a Lordok Házának 1838 óta hozott határozatait, valamint a Legfelsőbb Bíróság 2009 októbere óta hozott határozatait tartalmazza. Ezen ítéletekhez a hozzáférés ingyenes.

A Bailii honlap a különböző Egyesült Királyságbeli döntőbíróságok határozatainak részleteit is tartalmazza:

 • Felső törvényszék közigazgatási fellebbviteli tanácsa (Upper Tribunal, Administrative Appeals Chamber)
 • Felső törvényszék pénzügyi és adóügyi tanácsa (Upper Tribunal, Finance and Tax)
 • Felső törvényszék földbirtokügyi tanácsa (Upper Tribunal, Lands Chamber)
 • Elsőfokú döntőbíróság egészségügyi, oktatásügyi és szociális ellátási tanácsa (First-tier Tribunal, Health Education and Social Care Chamber)
 • Elsőfokú döntőbíróság adóügyi tanácsa (First-tier Tribunal, Tax)
 • az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Bírósága (United Kingdom Competition Appeals Tribunal)
 • a „Nominet UK” – a központi .uk domain regisztrációs civil szervezet – Vitarendezési Szolgálata
 • Bevándorlásügyi Különleges Fellebbviteli Bizottság (Special Immigrations Appeals Commission)
 • az Egyesült Királyság Munkaügyi Fellebbviteli Bírósága (United Kingdom Employment Appeal Tribunal)
 • az Egyesült Királyság Pénzügyi Szolgáltatásokkal és Pénzpiacokkal Foglalkozó Döntőbíróságainak (United Kingdom Financial Services and Markets Tribunals) határozatai
 • az Egyesült Királyság Menekült- és Bevándorlásügyi Döntőbírósága (United Kingdom Asylum and Immigration Tribunal)
 • az Egyesült Királyság Információs Döntőbírósága (United Kingdom Information Tribunal), ideértve a Nemzetbiztonsági Fellebbviteli Bizottságot (National Security Appeals Panel)
 • az Egyesült Királyság jövedelemadó ügyekkel foglalkozó különleges biztosainak (United Kingdom Special Commissioners of Income Tax) határozatai
 • az Egyesült Királyság társadalombiztosítási és gyerektartási ügyekkel foglalkozó biztosainak (United Kingdom Social Security and Child Support Commissioners) határozatai
 • az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak (United Kingdom VAT and Duties Tribunals) határozatai
 1. az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak vámügyi határozatai
 2. az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak jövedékiadó ügyekben hozott határozatai
 3. az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak biztosítási díjakat terhelő adókkal kapcsolatos határozatai
 4. az Egyesült Királyság Hozzáadottérték-adó- és Vámügyi Döntőbíróságainak hulladéklerakókra kivetett adókkal kapcsolatos határozatai

Kapcsolódó linkek

Bailii

Lordok Háza

Bailii weboldal

Lordok Háza

A Legfelsőbb Bíróság honlapja

Észak-ír Bírósági és Döntőbírósági Szolgálat

Utolsó frissítés: 16/01/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.