Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2024 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.
Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Tagállami ítélkezési gyakorlat

Skócia

Ez a rész az Egyesült Királyság ítélkezési gyakorlatát ismerteti, a Skócia joghatósága alá tartozó területre összpontosítva. Az ismertetés elsősorban a nyilvánosan elérhető adatbázisokban hozzáférhető ítélkezési gyakorlatról ad tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Skócia

Skócia nyilvánosan elérhető ítélkezési gyakorlata

Az Egyesült Királyság Skócia joghatósága alá tartozó területén működő bíróságok ítélkezési gyakorlatának jelentős része nyilvánosan is elérhető.

Polgári bíróságok

A Legfelsőbb Polgári Bíróság (Court of Session) és a Lordok Háza Fellebbviteli Bizottságának (Appellate Committee of the House of Lords), amely helyett 2009. október 1-jétől az Egyesült Királyság új Legfelsőbb Bírósága (Supreme Court) jár el, ítélkezési gyakorlatát közzéteszik. A rendőrbíróságok (Sheriff Courts) különös érdeklődésre számot tartó ítéletei szintén nyilvánosak.

Büntető bíróságok

A rendőrbíróságok és a Skóciában legfelsőbb büntető bíróságként eljáró Legfelsőbb Büntető Bíróság (High Court of Justiciary) ítélkezési gyakorlata nyilvános.

A családjogi és egyes büntetőügyekben hozott határozatokat anonimizálhatják.

Az ítélkezési gyakorlatot 1998 óta teszik közzé. Az ítéletet általában a meghozatalát legalább 24 órával és legfeljebb 2 héttel követően teszik közzé.

Jogi adatbázisok

A Skót Bírósági Szolgálat honlapján 1998 szeptembere óta hozza nyilvánosságra a rendőrbíróságok, a Legfelsőbb Polgári Bíróság, valamint a Legfelsőbb Büntető Bíróság ítéleteit. A honlapon két különböző keresési lehetőség áll rendelkezésre: az egyik a Legfelsőbb Polgári Bíróság és a Legfelsőbb Büntető Bíróság, a másik a rendőrbíróságok ítélkezési gyakorlatára vonatkozóan. Ezekhez az ítéletekhez díjmentesen lehet hozzáférni.

Szintén hozzáférhetőek a Lordok Háza Fellebbviteli Bizottsága által 1996. november 14. és 2009. július 30. között hozott ítéletekl. Ezekhez az ítéletekhez is díjmentesen lehet hozzáférni.

Ezen felül számos nemzeti jogi döntvénytár és adatbázis elérhető.

A „BAILII” (Brit és Ír Jogi Tájékoztatási Intézet, British and Irish Legal Information Institute) adatbázisa a Legfelsőbb Polgári Bíróság 1879 óta elfogadott határozatainak, a Legfelsőbb Büntető Bíróság 1914 óta elfogadott határozatainak, a rendőrbíróságok 1998 óta elfogadott határozatainak, valamint a Lordok Háza1838 óta elfogadott határozatainak gyűjteményét tartalmazza. Ezekhez az ítéletekhez szintén ingyenesen lehet hozzáférni.

A BAILII weboldala az Egyesült Királyság alábbi közigazgatási döntőbíróságai (Tribunals) által hozott határozatok adatait is tartalmazza:

 • Másodfokú Közigazgatási Döntőbíróság (Upper Tribunal) (Közigazgatási Fellebbviteli Tanács – Administrative Appeals Chamber)
 • Másodfokú Közigazgatási Döntőbíróság (Pénzügyi és Adójogi Tanács – Finance and Tax)
 • Másodfokú Közigazgatási Döntőbíróság (Ingatlanügyi Tanács – Lands Chamber)
 • Elsőfokú Közigazgatási Döntőbíróság (First-tier Tribunal) (Egészségügyi, Oktatási és Szociális Ellátásokkal Foglalkozó Tanács – Health, Education and Social Care Chamber)
 • Elsőfokú Közigazgatási Döntőbíróság (Adójogi Tanács – Tax)
 • Az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Döntőbírósága (United Kingdom Competition Appeals Tribunal)
 • Nominet ─ az Egyesült Királyság Vitarendezési Szolgálata (United Kingdom Dispute Resolution Service)
 • Bevándorlási Ügyekkel Foglalkozó Különleges Panaszbizottság (Special Immigrations Appeals Commission)
 • Az Egyesült Királyság Munkaügyi Panaszokkal Foglalkozó Közigazgatási Döntőbírósága (United Kingdom Employment Appeal Tribunal)
 • Az Egyesült Királyság Pénzügyi Szolgáltatásokkal és Pénzpiacokkal Foglalkozó Közigazgatási Döntőbíróságának (United Kingdom Financial Services and Markets Tribunals) határozatai
 • Az Egyesült Királyság Menekült- és Bevándorlásügyekkel Foglalkozó Közigazgatási Döntőbírósága (United Kingdom Asylum and Immigration Tribunal)
 • Az Egyesült Királyság Tájékoztatási Ügyekkel Foglalkozó Közigazgatási Döntőbírósága (United Kingdom Information Tribunal) a Nemzetbiztonsági Panaszbizottsággal (National Security Appeals Panel) együtt
 • Az Egyesült Királyság Jövedelemadó-ügyekkel Foglakozó Különleges Biztosságának (United Kingdom Special Commissioners of Income Tax) határozatai
 • Az Egyesült Királyság Szociális Biztonsági és Gyermekvédelmi Ügyekkel Foglalkozó Biztosságának (United Kingdom Social Security and Child Support Commissioners) határozatai
 • Az Egyesült Királyság Hozzáadottértékadó- és Jövedékiadó-ügyekkel Foglalkozó Közigazgatási Döntőbíróságainak (United Kingdom VAT and Duties Tribunals) határozatai
 1. Az Egyesült Királyság Hozzáadottértékadó- és Jövedékiadó-ügyekkel Foglalkozó Közigazgatási Döntőbíróságainak (Vámügyi Tanács – Customs) határozatai
 2. Az Egyesült Királyság Hozzáadottértékadó- és Jövedékiadó-ügyekkel Foglalkozó Közigazgatási Döntőbíróságainak (Jövedéki Tanács – Excise) határozatai
 3. Az Egyesült Királyság Hozzáadottértékadó- és Jövedékiadó-ügyekkel Foglalkozó Közigazgatási Döntőbíróságainak (Biztosítási Díjak Megadóztatásával Foglalkozó Tanács – Insurance Premium Tax) határozatai
 4. Az Egyesült Királyság Hozzáadottértékadó- és Jövedékiadó-ügyekkel Foglalkozó Közigazgatási Döntőbíróságainak (Hulladéklerakók Megadóztatásával Foglalkozó Tanács – Landfill Tax) határozatai.

Kapcsolódó linkek

BAILII, Lordok Háza, BAILII honlap, Lordok Háza, Skót Bírósági Szolgálat, Legfelsőbb Polgári Bíróság és a Legfelsőbb Büntető Bíróság, rendőrbíróságok

Utolsó frissítés: 06/06/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.