National justice systems

The Member State judicial systems are very diverse, reflecting differences in national judicial traditions.

Courts

In most Member States, there are different branches of courts. Generally, three main types of courts can be identified:

The ordinary courts usually deal with disputes in civil matters (i.e. disputes between citizens and/or businesses) and/or criminal matters. In addition, many Member States have established courts for specific matters, such as disputes between public authorities and citizens or businesses (administrative matters, etc.).

Moreover, various Member States have an institution or court to ensure that their constitution is respected. Many of these courts or institutions can be asked to verify whether a certain law or legislation is in line with the constitutional requirements. Some of them can hear individual cases, but usually only as a last resort.

Beyond the information provided in the country-specific pages (see the list of flags on the right side), you can find valuable information on the following European websites (the following list may not be exhaustive):

Finding the right court

If you are involved in a judicial proceeding, or if you expect to be involved in one, you will need to identify the court that is competent to deal with your case or, in other words, which has jurisdiction. If you address the wrong court or if there is a dispute over the question of jurisdiction you run the risk of a considerable delay in the proceedings or even of a dismissal of your case because of a lack of jurisdiction.

If a court case has a cross-border dimension and involves, for example, parties living in different Member States, you will first have to identify in which Member State the proceedings should take place. The portal section "Going to Court " can guide you through this process.

Other judicial authorities and institutions

Beyond the courts, in most Member States, the judicial system comprises other judicial authorities and institutions that exercise public authority, such as public prosecutors or in certain cases state attorneys, public notaries or bailiffs. As for private lawyers, notaries and related professions with important functions in the judicial system, please see the page on legal professions.

The public prosecutors' office or prosecution service, which is regarded as part of the judiciary in many Member States, plays an essential role in criminal proceedings. The responsibilities and status of public prosecutors vary considerably among Member States. Related information can be found by selecting a relevant Member State flag in the section on ordinary courts, and also at the following websites:

Last update: 17/11/2021

This page is maintained by the European Commission. The information on this page does not necessarily reflect the official position of the European Commission. The Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice with regard to copyright rules for European pages.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση γαλλικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Βέλγιο

Στη σελίδα αυτή γίνεται ανασκόπηση της οργάνωσης των δικαστηρίων όλων των βαθμών δικαιοδοσίας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης δικαστικό σύστημα

Το νομικό σύστημα του Βελγίου ανήκει στην παράδοση του αστικού δικαίου και περιλαμβάνει ένα σύνολο κωδικοποιημένων κανόνων, τους οποίους εφαρμόζουν και ερμηνεύουν οι δικαστές.

Στο Βέλγιο, η οργάνωση των δικαστηρίων είναι αποκλειστικά ομοσπονδιακή αρμοδιότητα.

Αρχές

Πριν από την παρουσίαση της δικαστικής οργάνωσης του Βελγίου, είναι σκόπιμο να υπενθυμιστούν μερικές συνταγματικές και γενικές αρχές που αφορούν την οργάνωση της δικαστικής εξουσίας.

Το Σύνταγμα θεσμοθέτησε τη δικαστική εξουσία, η οποία ασκείται από τα δικαστήρια και χαίρει ισοτιμίας με τις άλλες δύο εξουσίες, τη νομοθετική και την εκτελεστική. Τα δικαστήρια αποτελούν έτσι μια ανεξάρτητη εξουσία παράλληλη προς τις άλλες συνταγματικές εξουσίες.

Η δικαστική εξουσία ασκείται από τα δικαιοδοτικά όργανα στο πλαίσιο των διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων. Αποστολή της δικαστικής εξουσίας είναι να δικάζει, δηλαδή να εφαρμόζει το δίκαιο: επιλύει τις διαφορές αστικού δικαίου και επιβάλλει το ποινικό δίκαιο στα πρόσωπα που έχουν διαπράξει αδίκημα. Γίνεται διάκριση μεταξύ της «καθήμενης δικαιοσύνης» (δικαστών) και της «ιστάμενης δικαιοσύνης» (των μελών της εισαγγελίας).

Δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 144 και 145 του Συντάγματος, οι αμφισβητήσεις που αφορούν αστικά δικαιώματα υπόκεινται στην αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων, ενώ οι αμφισβητήσεις που αφορούν πολιτικά δικαιώματα υπόκεινται στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων, πλην εξαιρέσεων που θεσπίζονται διά νόμου.

Δικαστήριο ή όργανο αμφισβητουμένης δικαιοδοσίας μπορεί να συσταθεί μόνον με νόμο. Σύμφωνα με το άρθρο 146 του Συντάγματος, απαγορεύεται η σύσταση έκτακτων επιτροπών ή δικαστηρίων υπό οιαδήποτε ονομασία.

Οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων είναι δημόσιες, εκτός αν η δημοσιότητα είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο αποφαίνεται σχετικά με απόφαση (άρθρο 148 πρώτο εδάφιο του Συντάγματος). Η αρχή της δημοσιότητας των συνεδριάσεων εγγυάται, μεταξύ άλλων, τη διαφάνεια της δικαιοσύνης.

Κάθε δικαστική απόφαση είναι αιτιολογημένη και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση (άρθρο 149 του Συντάγματος). Η υποχρέωση αιτιολόγησης, την οποία επιβάλλει το Σύνταγμα και το άρθρο 780 του Δικαστικού Κώδικα, σημαίνει ότι ο δικαστής πρέπει να απαντήσει στους πραγματικούς και νομικούς ισχυρισμούς που περιέχονται στις προτάσεις των διαδίκων. Η αιτιολογία πρέπει να είναι πλήρης, σαφής, συγκεκριμένη και πρόσφορη. Η υποχρέωση αιτιολόγησης των αποφάσεων, όπως και η ανεξαρτησία του δικαστή, αποτελούν εχέγγυα για τον διάδικο έναντι ενδεχόμενης αυθαιρεσίας του δικαστή και του επιτρέπουν, σε σχέση με την αιτιολόγηση, να αξιολογήσει την άσκηση ενδίκου μέσου ενώπιον του εφετείου ή του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Τόσο η ανεξαρτησία των δικαστών κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων, όσο και η ανεξαρτησία της εισαγγελικής αρχής κατά την άσκηση των μεμονωμένων ερευνών και διώξεων, επιφυλασσομένου του δικαιώματος του αρμόδιου υπουργού να διατάξει την άσκηση δίωξης και να θεσπίσει υποχρεωτικές κατευθυντήριες γραμμές εγκληματολογικής πολιτικής, ακόμα και όσον αφορά τις έρευνες και τις διώξεις, κατοχυρώνονται στο άρθρο 151 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Δυνάμει της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου, οι ειρηνοδίκες, οι πρωτοδίκες και οι δικαστές των ανώτερων δικαστηρίων και του Ακυρωτικού διορίζονται από τον Βασιλέα βάσει των προϋποθέσεων και κατά τον τρόπο που καθορίζει ο νόμος.

Οι δικαστές είναι ισόβιοι. Συνταξιοδοτούνται όταν φθάσουν την ηλικία που καθορίζει ο νόμος και λαμβάνουν την προβλεπόμενη από το νόμο σύνταξη. Ο δικαστής δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τη θέση του ή να τεθεί σε διαθεσιμότητα παρά μόνον με δικαστική απόφαση. Μπορεί να μετατεθεί μόνον με νέο διορισμό και εφόσον συναινεί (άρθρο 152 του Συντάγματος). Ο Βασιλεύς διορίζει και παύει επίσης τους εισαγγελείς (άρθρο 153 του Συντάγματος).

Οι μισθοί των μελών του δικαστικού σώματος καθορίζονται δια νόμου (άρθρο 154 του Συντάγματος).

Εξάλλου, κανένας δικαστής δεν μπορεί να αναλάβει την παροχή μισθωτών υπηρεσιών στην κυβέρνηση, εκτός αν τις εκτελεί αμισθί και εξαιρουμένων των περιπτώσεων ασυμβίβαστου που προσδιορίζονται νομοθετικά (άρθρο 155 του Συντάγματος).

Τύποι δικαστηρίων

Το Βέλγιο διαιρείται σε πέντε μεγάλες δικαστικές περιφέρειες, τις πέντε περιφέρειες των εφετείων (cours d' appel) : Βρυξέλλες, Λιέγη, Μονς, Γάνδη και Αμβέρσα.

Οι περιφέρειες αυτές διαιρούνται σε δικαστικά διαμερίσματα σε καθένα από τα οποία εδρεύει ένα πρωτοδικείο (tribunal de première instance). Στην επικράτεια του Βελγίου υπάρχουν 12 δικαστικά διαμερίσματα. Το δικαστικό διαμέρισμα των Βρυξελλών περιλαμβάνει δύο πρωτοδικεία, ένα ολλανδόφωνο και ένα γαλλόφωνο.

Στα δικαστικά διαμερίσματα εδρεύουν επίσης 9 πρωτοβάθμια εργατοδικεία (tribunaux du travail) και 9 εμποροδικεία (tribunaux de commerce).

Τα διαμερίσματα διαιρούνται σε δικαστικά καντόνια, σε καθένα από τα οποία εδρεύει ένα ειρηνοδικείο (justice de paix). Στην επικράτεια του Βελγίου υπάρχουν 187 καντόνια.

Σε καθεμία από τις δέκα επαρχίες της χώρας και στη διοικητική μητροπολιτική περιφέρεια των Βρυξελλών εδρεύει ένα κακουργιοδικείο (cour d’assises). Το κακουργιοδικείο δεν είναι μόνιμο δικαστήριο. Συγκροτείται κάθε φορά που παραπέμπονται ενώπιόν του κατηγορούμενοι.

Το είδος του δικαστηρίου που θα κρίνει μια υπόθεση προσδιορίζεται με βάση τη φύση και τη σοβαρότητα του αδικήματος, τη φύση της διαφοράς και το ύψος των επίδικων ποσών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το αρμόδιο δικαστήριο προσδιορίζεται με βάση τη φύση της διαφοράς. Έτσι, το ειρηνοδικείο είναι αρμόδιο για γειτονικές διαφορές, ενώ το πρωτοδικείο είναι αρμόδιο για υποθέσεις διαζυγίου. Σε άλλες περιπτώσεις, κριτήριο είναι η ιδιότητα των διαδίκων. Κατ’ αρχήν, διαφορές μεταξύ εμπόρων εκδικάζονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το εμποροδικείο.

Αφού προσδιοριστεί το είδος του αρμόδιου δικαστηρίου, πρέπει να καθοριστεί ο τόπος στον οποίο θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Σε αστικές υποθέσεις, η αγωγή μπορεί να ασκηθεί στο δικαστήριο της κατοικίας του εναγομένου ή του τόπου όπου αναλήφθηκε ή όπου έπρεπε να εκτελεστεί η δέσμευση.

Σε ποινικές υποθέσεις, αρμόδια είναι εξίσου το δικαστήριο του τόπου όπου διαπράχθηκε το αδίκημα, του τόπου κατοικίας του υπόπτου και του τόπου όπου μπορεί να ανευρεθεί ο ύποπτος. Για τα νομικά πρόσωπα, αρμόδιο είναι το δικαστήριο της εταιρικής έδρας ή της έδρας εκμεταλλεύσεως του νομικού προσώπου.

Τα δικαστήρια όλων των βαθμών δικαιοδοσίας και η ιεραρχία τους:

Τα δικαστήρια όλων των βαθμών δικαιοδοσίας είναι οργανωμένα βάσει ιεραρχικής δομής. Η δομή των δικαστηρίων είναι η ακόλουθη:

4

ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

3

Εφετεία

Δευτεροβάθμια εργατοδικεία

Κακουργιοδικεία

2

Πρωτοδικεία

Πρωτοβάθμια εργατοδικεία

Εμποροδικεία

1

Ειρηνοδικεία

Πταισματοδικεία

Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων αποκαλούνται «jugements», ενώ οι αποφάσεις των εφετείων, των δευτεροβάθμιων εργατοδικείων και του Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποκαλούνται «arrêts».

Τα πολιτικά δικαστήρια ασχολούνται κυρίως με ιδιωτικής φύσεως διαφορές μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων.

Σκοπός των ποινικών δικαστηρίων είναι να επιβάλλουν στους δράστες αξιοποίνων πράξεων τις ποινές που προβλέπει ο νόμος (στερητικές της ελευθερίας, κοινωνική εργασία, χρηματικές ποινές…).

Μερικές φορές, κάποιος από τους διαδίκους δεν συμφωνεί με απόφαση που εκδίδει κάποιο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Διάφορα ένδικα μέσα επιτρέπουν στους διαδίκους, ή σε ορισμένες περιπτώσεις σε τρίτους, να επιτύχουν την έκδοση νέας απόφασης για υπόθεση που έχει ήδη κριθεί από δικαστήριο. Τα ένδικα μέσα υποδιαιρούνται σε δύο κατηγορίες : τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα.

Τα τακτικά ένδικα μέσα είναι δύο : η ανακοπή ερημοδικίας (opposition) και η έφεση (appel).
Η ανακοπή ερημοδικίας επιτρέπει στον εναγόμενο που καταδικάστηκε ερήμην να αντιταχθεί στην απόφαση. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο που εξέδωσε την ερήμην απόφαση εξετάζει εκ νέου την υπόθεση στο σύνολό της.
Εκτός από ορισμένες (λίγες) περιπτώσεις για τις οποίες δεν προβλέπεται, η έφεση είναι δικαίωμα που μπορούν να ασκήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Τόσο ο καταδικασθείς, ο πολιτικώς ενάγων, ο ενάγων και ο εναγόμενος όσο και η εισαγγελική αρχή, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να εκδικασθεί και πάλι η υπόθεση. Η έφεση κρίνεται πάντα από δικαστήριο ανώτερο εκείνου που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση.

Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται συνοπτικά τα δικαστήρια που εκδικάζουν τις εφέσεις, ανάλογα με το δικαστήριο που έχει εκδώσει την εκκαλούμενη απόφαση:

Απόφαση

Έφεση

Ειρηνοδίκης

- αστικές υποθέσεις

Πρωτοδικείο (πολιτικό τμήμα)

- εμπορικές υποθέσεις

Εμποροδικείο

Πταισματοδικείο

- ποινικές υποθέσεις

Πρωτοδικείο (πλημμελειοδικείο)

- αστικές υποθέσεις

Πρωτοδικείο (πολιτικό τμήμα)

Πρωτοβάθμιο εργατοδικείο

Δευτεροβάθμιο εργατοδικείο

Πρωτοδικείο

Εφετείο

Εμποροδικείο

Εφετείο

Στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, οι πρωτοδίκες ή οι εφέτες δικαστές κρίνουν για δεύτερη και τελευταία φορά την ουσία της υπόθεσης και αποφαίνονται σε τελευταίο βαθμό. Εντούτοις, οι διάδικοι μπορούν να ασκήσουν αναίρεση (pourvoi).

Πράγματι, εκτός από αυτά τα τακτικά ένδικα μέσα υπάρχουν και τα «έκτακτα» ένδικα μέσα, το κυριότερο από τα οποία είναι η αναίρεση. Το έκτακτο αυτό ένδικο μέσο ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν αποτελεί τρίτο βαθμό δικαιοδοσίας. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν εξετάζει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης που παραπέμπεται ενώπιόν του, αλλά ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας.

Εκτός από τα προαναφερθέντα δικαστήρια, στο Βέλγιο υπάρχουν δύο άλλα δικαστικά όργανα που ασκούν εξουσία ελέγχου: το Συμβούλιο της Επικρατείας (Conseil d'Etat) και το Συνταγματικό Δικαστήριο (Cour Constitutionnelle). Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο και ελέγχει τη διοίκηση. Παρεμβαίνει όταν ο πολίτης θεωρεί ότι η διοίκηση δεν τηρεί το νόμο. Ο ρόλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι να εξασφαλίζει ότι οι νόμοι, τα διατάγματα και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα και να εποπτεύει την ορθή κατανομή των εξουσιών μεταξύ των δημοσίων αρχών του Βελγίου.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΗ δικτυακή πύλη της δικαστικής εξουσίας του Βελγίου επιτρέπει την πρόσβαση, μεταξύ άλλων, στη νομολογία, στη βελγική νομοθεσία και στην Επίσημη Εφημερίδα (Moniteur belge).

Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στη βάση δεδομένων;

Ναι, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

Συναφείς σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακή δημόσια υπηρεσία Δικαιοσύνης

Τελευταία επικαιροποίηση: 28/07/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση βουλγαρικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Βουλγαρία

Η παρούσα ενότητα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη Βουλγαρία.

Οργάνωση της απονομής δικαιοσύνης – σύστημα απονομής δικαιοσύνης

Η Βουλγαρία διαθέτει τρεις βαθμίδες απονομής δικαιοσύνης. Τα δικαστήρια αποτελούν δημόσιες αρχές που απονέμουν δικαιοσύνη σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις.

Στη Βουλγαρία λειτουργούν τα εξής δικαστήρια:

  • τοπικά – 113
  • περιφερειακά – 28
  • διοικητικά – 28
  • Ειδικευμένο ποινικό δικαστήριο – 1
  • εφετεία – 5
  • Ειδικευμένο ποινικό εφετείο – 1
  • στρατιωτικά – 5
  • Στρατιωτικό εφετείο – 1
  • Ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο – 1
  • Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο – 1.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Η οργάνωση και οι δραστηριότητες των δικαστηρίων της Βουλγαρίας διέπονται από τον νόμο περί δικαστικού συστήματος, ο οποίος καθορίζει τη δομή και τις αρχές λειτουργίας των δικαστικών οργάνων, τη μεταξύ τους συνεργασία, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ δικαστικών οργάνων και νομοθετικών και εκτελεστικών οργάνων.

Σύμφωνα με τον νόμο περί δικαστικής εξουσίας, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αριθ. 64/2007, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο διαχείρισης της δικαστικής εξουσίας, το οποίο εκπροσωπεί τη δικαστική εξουσία και διασφαλίζει την ανεξαρτησία της, καθορίζει τη σύνθεση και την οργάνωση της λειτουργίας της και διαχειρίζεται τα διάφορα θέματα που την αφορούν χωρίς να θίγει την ανεξαρτησία των οργάνων της.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ορίζει τον αριθμό των δικαστικών περιφερειών και τις έδρες των τοπικών, περιφερειακών, διοικητικών δικαστηρίων και των εφετείων, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Δικαιοσύνης και, όσον αφορά τα στρατιωτικά δικαστήρια, σε συντονισμό με τον Υπουργό Άμυνας.

Οι περιφέρειες των τοπικών, περιφερειακών, διοικητικών, στρατιωτικών δικαστηρίων και των εφετείων δεν συμπίπτουν υποχρεωτικά με τη διοικητική διαίρεση της χώρας.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Τοπικά δικαστήρια – Τα τοπικά δικαστήρια αποτελούν τα βασικά δικαστήρια τα οποία εξετάζουν τις υποθέσεις πρωτοβάθμια. Οι αποφάσεις τους υπόκεινται σε έφεση ενώπιον των αντίστοιχων περιφερειακών δικαστηρίων.

Περιφερειακά δικαστήρια – Τα περιφερειακά δικαστήρια ενεργούν ως πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια. Ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το περιφερειακό δικαστήριο εξετάζει αυστηρά συγκεκριμένη κατηγορία υποθέσεων υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος ή υψηλής κοινωνικής σημασίας. Ως δευτεροβάθμιο δικαστήριο (εφετείο), το περιφερειακό δικαστήριο εξετάζει τις αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων.

Διοικητικά δικαστήρια – Τα διοικητικά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία ως προς όλες τις προσφυγές που αφορούν την έκδοση, τροποποίηση, ανάκληση ή κήρυξη ακυρότητας διοικητικών πράξεων· την κήρυξη ακυρότητας ή ακύρωση διακανονισμών δυνάμει του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας· ένδικα μέσα κατά καταχρηστικών πράξεων και παραλείψεων της διοίκησης· την προστασία έναντι παράνομης αναγκαστικής εκτέλεσης· την αποζημίωση για βλάβη που απορρέει από αντίθετες προς τον νόμο πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις διοικητικών αρχών και υπαλλήλων· την αποζημίωση για βλάβη που απορρέει από αναγκαστική εκτέλεση· τη δήλωση ακυρότητας, την ακύρωση ή την ανατροπή αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων· τη διαπίστωση της μη κανονικότητας διοικητικών πράξεων δυνάμει του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ασκήσει δικαστική αγωγή για τη διαπίστωση της ύπαρξης ή μη διοικητικού δικαιώματος ή έννομης σχέσης, εφόσον έχει έννομο συμφέρον και δεν διαθέτει άλλο είδος προσφυγής.

Οι υποθέσεις εξετάζονται από το διοικητικό δικαστήριο στην κατά τόπον δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η αρχή που εξέδωσε την αμφισβητούμενη διοικητική πράξη και, εφόσον η έδρα της αρχής αυτής ευρίσκεται στο εξωτερικό, από το Διοικητικό Δικαστήριο της πόλης της Σόφιας.

Οποιεσδήποτε διοικητικές πράξεις στις οποίες έχουν άμεση εφαρμογή οι εθνικές πολιτικές σε θέματα εξωτερικών σχέσεων, άμυνας και ασφάλειας δεν υπόκεινται σε δικαστική προσφυγή, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά από τον νόμο.

Άλλα ειδικευμένα δικαστήρια

Τα στρατιωτικά δικαστήρια, ως πρωτοβάθμια δικαστήρια, εξετάζουν τις αξιόποινες πράξεις που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αξιωματικοί σε στρατιωτική υπηρεσία, στρατηγοί, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί καθώς και απλοί οπλίτες, απασχολούμενοι σε άλλα υπουργεία και οργανισμούς, πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας, του βουλγαρικού στρατού ή απασχολούμενο σε δομές που υπάγονται στο Υπουργείο Άμυνας, στον Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Για αυτές τις υποθέσεις ως δευτεροβάθμιο δικαστήριο ορίζεται το στρατιωτικό εφετείο. Η δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων ορίζεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα δικαστήρια αυτά υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς με τα περιφερειακά δικαστήρια.

Το Στρατιωτικό εφετείο είναι ένα και εξετάζει τις εφέσεις και ενστάσεις κατά των πράξεων των στρατιωτικών δικαστηρίων ολόκληρης της χώρας.

Τα εφετεία εξετάζουν τις εφέσεις και τις προσφυγές που ασκούνται κατά των πράξεων των περιφερειακών δικαστηρίων, τα οποία ενεργούν ως πρωτοβάθμια δικαστήρια στη δικαστική τους περιφέρεια.

Το Ειδικευμένο ποινικό δικαστήριο είναι ισόβαθμο με το περιφερειακό δικαστήριο και έχει την έδρα του στη Σόφια. Η αρμοδιότητα του ειδικευμένου ποινικού δικαστηρίου ορίζεται από τον νόμο. Στο άρθρο 411α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας απαριθμούνται διεξοδικά οι υποθέσεις οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ειδικευμένου ποινικού δικαστηρίου και οι οποίες αφορούν εγκλήματα που διαπράττονται από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες ή για λογαριασμό τους.

Το Ειδικευμένο ποινικό εφετείο εξετάζει τις εφέσεις και ενστάσεις που ασκούνται κατά των πράξεων του Ειδικευμένου ποινικού δικαστηρίου.

Το Ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποτελεί το ανώτατο δικαστικό όργανο σε ποινικές και αστικές υποθέσεις. Η δικαιοδοσία του καλύπτει το σύνολο του εδάφους της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Το δικαστήριο αυτό είναι επίσης επιφορτισμένο με την ανώτατη δικαστική επιτήρηση της ομοιόμορφης εφαρμογής των νόμων από όλα τα δικαστήρια. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει την έδρα του στη Σόφια.

Το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ασκεί την ανώτατη δικαστική επιτήρηση της ομοιόμορφης εφαρμογής των νόμων στη διοικητική δικαιοσύνη.

Το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο εξετάζει τις καταγγελίες και τις ενστάσεις κατά των πράξεων του Συμβουλίου των Υπουργών, του Πρωθυπουργού, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, των υπουργών, των προϊσταμένων άλλων οργάνων που υπάγονται άμεσα στο Συμβούλιο των Υπουργών, των πράξεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, των πράξεων της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, των πράξεων των διοικητών περιφερειών και άλλων οριζόμενων από το νόμο πράξεων· αποφαίνεται επί διαφορών σχετικά με τη νομιμότητα των κανονιστικών θεσμοθετημένων πράξεων. Ως ακυρωτικό όργανο ελέγχει δικαστικές πράξεις επί διοικητικών υποθέσεων και εξετάζει αιτήσεις ακύρωσης ισχυουσών δικαστικών αποφάσεων που αφορούν διοικητικές υποθέσεις.

Διαιτητικό δικαστήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας

Το Διαιτητικό δικαστήριο επιλύει περιουσιακές διαφορές, καθώς και διαφορές σχετικές με τη συμπλήρωση ή την αναπροσαρμογή συμβάσεων, ανεξαρτήτως αν ο ένας ή και οι δύο διάδικοι διαμένουν ή κατοικούν στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας ή στο εξωτερικό.

Συνταγματικό δικαστήριο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΣυνταγματικό δικαστήριο της Βουλγαρίας διασφαλίζει τη μη αναστρεψιμότητα των δημοκρατικών διαδικασιών στη Βουλγαρία, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί τον κύριο στόχο του Συντάγματος. Το δικαστήριο αυτό δεν υπάγεται στον δικαστικό τομέα, αλλά αποτελεί ανεξάρτητο όργανο. Οι εξουσίες του που απορρέουν απευθείας από το Σύνταγμα και οι δραστηριότητές του ορίζονται με ειδικό νόμο. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των νόμιμων συμφερόντων των πολιτών, τη διάκριση των εξουσιών, την προστασία της ιδιοκτησίας, την ελεύθερη επιχειρηματική πρωτοβουλία, την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής επικοινωνίας και την απαγόρευση της λογοκρισίας, τη συνταγματική νομιμότητα της σύμβασης–πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων κ.λπ. είχαν σημαντική απήχηση στο κοινό και στη διεθνή κοινότητα.

Νομική βάση δεδομένων

Κάθε δικαστήριο στη Βουλγαρία διαθέτει δικτυακό τόπο ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τις δραστηριότητές του καθώς και στοιχεία σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις και τις υποθέσεις που έχουν ήδη αρχειοθετηθεί.

Στον δικτυακό τόπο του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατου Δικαστικού Συμβουλίου παρατίθεται λεπτομερής κατάλογος με τα δικαστήρια της Βουλγαρίας και  τις ταχυδρομικές και ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους (μόνο στη βουλγαρική γλώσσα).

Στη συνέχεια παρατίθενται οι κύριοι δικτυακοί τόποι των δικαστηρίων:

Νομοθετική βάση δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή :

  1. Επί πληρωμή
  1. Δωρεάν

3.      Άλλοι χρήσιμοι δικτυακοί τόποι με νομικές πληροφορίες:

Τελευταία επικαιροποίηση: 29/06/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Τσεχία

Οργάνωση της Δικαιοσύνης - συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Το δικαστικό σύστημα στη Τσεχική Δημοκρατία απαρτίζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο (Ústavní soud České republiky) και από τα λεγόμενα τακτικά δικαστήρια.

Το σύστημα των τακτικών δικαστηρίων απαρτίζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο (Nejvyšší soud), το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Nejvyšší správní soud), τα ανώτερα δικαστήρια / εφετεία (vrchní soudy), τα περιφερειακά δικαστήρια (krajské soudy) και τα τοπικά δικαστήρια (okresní soudy).

Διοίκηση των δικαστηρίων

Κεντρικό κρατικό όργανο αρμόδιο για τη διοίκηση των δικαστηρίων είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διοικεί τα ανώτερα δικαστήρια, τα περιφερειακά δικαστήρια και τα τοπικά δικαστήρια βάσει του νόμου αριθ. 6/2002 Συλ. περί δικαστηρίων και δικαστών, είτε απευθείας είτε μέσω των προέδρων των δικαστηρίων. Η διοίκηση των τοπικών δικαστηρίων μπορεί επίσης να ανατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στους προέδρους των περιφερειακών δικαστηρίων.

Ορισμένα καθήκοντα της κεντρικής κυβέρνησης επιτελούνται από τον Πρόεδρο (ή ενδεχομένως τον Αντιπρόεδρο) του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Πρόεδρο (ή ενδεχομένως τον Αντιπρόεδρο) του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Τα κρατικά όργανα που είναι αρμόδια για τη διοίκηση της δικαιοσύνης επιτελούν τα καθήκοντά τους λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες που εκδίδουν τα σχετικά συμβούλια δικαστών (soudcovské rady) τα οποία έχουν συσταθεί εντός του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Τσεχικής Δημοκρατίας, των ανωτέρων δικαστηρίων, των περιφερειακών δικαστηρίων και όλων των τοπικών δικαστηρίων.

Ορισμένα διοικητικά καθήκοντα ανατίθενται στον διοικητικό διευθυντή του δικαστηρίου, ο οποίος υπάγεται στον πρόεδρο του οικείου δικαστηρίου.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Το σύστημα των τακτικών δικαστηρίων αποτελείται από τέσσερις οργανωτικούς κλάδους:

  • τα τοπικά δικαστήρια ισότιμα με αυτά είναι τα πρωτοδικεία (obvodní soudy) στην πρωτεύουσα Πράγα και το Δημοτικό Δικαστήριο του Μπρνο (Městský soud v Brně),
  • τα περιφερειακά δικαστήρια στις πόλεις Μπρνο, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava, Plzeň, Πράγα, Ústí nad Labem και το Δημοτικό Δικαστήριο της Πράγας (Městský soud v Praze),
  • τα ανώτερα δικαστήρια της Πράγας και του Olomouc,
  • το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, τα οποία εδρεύουν στο Μπρνο.

Το σύστημα ειδικών δικαστηρίων αποτελείται αποκλειστικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Δικαστική ιεραρχία

Το δικαστικό σύστημα της Τσεχικής Δημοκρατίας αποτελείται από δύο βαθμίδες, στοιχείο καθοριστικό όσον αφορά την οργανωτική ιεράρχηση του συστήματος ενδίκων μέσων. Από την άποψη αυτή, η ιεραρχική σχέση μεταξύ των δικαστηρίων, βάσει της βαθμίδας κάθε δικαστηρίου εντός του δικαστικού συστήματος, διαρθρώνεται σε τρεις βαθμίδες.

Για περισσότερες πληροφορίες, πρβλ. το τμήμα για τα τακτικά δικαστήρια στην Τσεχική Δημοκρατία

Σύμφωνα με τον νόμο αριθ. 6/2002 Συλ. περί δικαστηρίων και δικαστών,

τα τοπικά δικαστήρια:

α) εκδίδουν αποφάσεις ως πρωτοβάθμια δικαστήρια, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά σε δικονομικές διατάξεις,

β) εκδίδουν αποφάσεις σε άλλες υποθέσεις που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

τα περιφερειακά δικαστήρια:

α) εκδίδουν αποφάσεις σε υποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία περί δικονομικών θεμάτων ως δευτεροβάθμια δικαστήρια σε υποθέσεις που εκδικάσθηκαν πρωτοβάθμια από τοπικά δικαστήρια της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους,

β) εκδίδουν αποφάσεις σε υποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία περί δικονομικών θεμάτων ως πρωτοβάθμια δικαστήρια,

γ) εκδίδουν αποφάσεις σε υποθέσεις διοικητικής δικαιοσύνης όπως προβλέπει ο εν λόγω νόμος,

δ) εκδίδουν αποφάσεις σε άλλες υποθέσεις που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

τα ανώτερα δικαστήρια:

α) εκδίδουν αποφάσεις σε υποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία περί δικονομικών θεμάτων ως δευτεροβάθμια δικαστήρια σε υποθέσεις που εκδικάσθηκαν πρωτοβάθμια από περιφερειακά δικαστήρια της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους,

β) εκδίδουν αποφάσεις σε άλλες υποθέσεις που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

το Ανώτατο Δικαστήριο της Τσεχικής Δημοκρατίας:

ως ανώτατη δικαστική αρχή σε αστικές και ποινικές υποθέσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο μεριμνά ως εξής για τη συνέπεια και τη νομιμότητα των δικαστικών αποφάσεων:

α) εκδίδει αποφάσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων ενδίκων μέσων σε υποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία περί δικονομικών θεμάτων,

β) εκδίδει αποφάσεις σε άλλες υποθέσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις ή από διεθνή σύμβαση εγκριθείσα από το τσεχικό Κοινοβούλιο, η οποία δεσμεύει την Τσεχική Δημοκρατία και η οποία έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Περαιτέρω, το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει αποφάσεις σχετικά με:

α) την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων δικαστηρίων της αλλοδαπής, εφόσον αυτό απαιτείται από ειδική νομοθεσία εγκριθείσα από το τσεχικό Κοινοβούλιο, η οποία δεσμεύει την Τσεχική Δημοκρατία και η οποία έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,

β) σε άλλες υποθέσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις ή από διεθνή σύμβαση εγκριθείσα από το τσεχικό Κοινοβούλιο, η οποία δεσμεύει την Τσεχική Δημοκρατία και η οποία έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το Ανώτατο Δικαστήριο παρακολουθεί και αξιολογεί τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σε αστικές και ποινικές υποθέσεις και, βάσει των αποφάσεων αυτών, για να εξασφαλίζεται συνέπεια στη νομολογία, γνωμοδοτεί επί των αποφάσεων των δικαστηρίων σε ειδικές κατηγορίες υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον νόμο αριθ. 150/2002 Συλ., περί Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας,

το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Τσεχικής Δημοκρατίας:

ως ανώτατη δικαστική αρχή σε διοικητικές υποθέσεις, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο μεριμνά για τη συνέπεια και τη νομιμότητα των δικαστικών αποφάσεων εκδίδοντας αποφάσεις επί αναιρέσεων σε υποθέσεις που προβλέπει ο εν λόγω νόμος, καθώς και σε άλλες υποθέσεις που προβλέπει ο εν λόγω νόμος ή άλλος, ειδικός νόμος.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο παρακολουθεί και αξιολογεί τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων και, βάσει των αποφάσεων αυτών, για να εξασφαλίζεται συνέπεια στη νομολογία, γνωμοδοτεί επί των αποφάσεων των δικαστηρίων σε ειδικές κατηγορίες υποθέσεων.

Για να εξασφαλίζεται νομιμότητα και συνέπεια στη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο δύναται, στις υποθέσεις που προβλέπει ο εν λόγω νόμος και σύμφωνα με τη διαδικασία από αυτός ορίζει, να εκδίδει ψηφίσματα επί των αρχών στο πλαίσιο των δικαιοδοτικών του δραστηριοτήτων.

Βάσεις νομικών δεδομένων

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠύλη για τη Δικαιοσύνη

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠύλη για τη Δημόσια Διοίκηση

Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων;

Η πρόσβαση και στις δύο αυτές βάσεις δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

Συνοπτική περιγραφή του περιεχομένου

Η Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠύλη για τη Δικαιοσύνη περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα διάφορα δικαστήρια, την Εισαγγελία και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Στην επίσημη διαδικτυακή πύλη της τσεχικής κυβέρνησης διατίθενται οι νομικές πράξεις της Τσεχικής Δημοκρατίας που έχουν δημοσιευθεί στη Συλλογή Νόμων.

Τελευταία επικαιροποίηση: 15/06/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Δανία

Στο κεφάλαιο αυτό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το δικαστικό σύστημα της Δανίας.

Οργάνωση της Δικαιοσύνης – συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Το δικαστικό σύστημα της Δανίας περιλαμβάνει:

  • το Ανώτατο Δικαστήριο
  • τα δύο εφετεία
  • το Δικαστήριο Ναυτικών και Εμπορικών Υποθέσεων
  • το Κτηματολογικό Δικαστήριο
  • 24 πρωτοδικεία
  • τα δικαστήρια των νήσων Φερόε και της Γροιλανδίας
  • το Συμβούλιο Ενδίκων Μέσων
  • το Ειδικό Πειθαρχικό Δικαστήριο
  • το Δανικό Συμβούλιο Δικαστικών Διορισμών και
  • τη Δανική Διοίκηση Δικαστηρίων

Διοίκηση των δικαστηρίων

Τα δικαστήρια διοικούνται από τη Δανική Διοίκηση Δικαστηρίων που ιδρύθηκε ως νέο ανεξάρτητο όργανο την 1η Ιουλίου 1999. Ο οργανισμός αυτός εξασφαλίζει την πρόσφορη και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, του προσωπικού, των κτιρίων και των τεχνολογιών πληροφορικής των δικαστηρίων και του Συμβουλίου Ενδίκων Μέσων.

Επικεφαλής της Δανικής Διοίκησης Δικαστηρίων βρίσκεται διοικητικό συμβούλιο και διευθυντής. Η Δανική Διοίκηση Δικαστηρίων υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ο Υπουργός δεν έχει διευθυντική εξουσία και δεν μπορεί να τροποποιήσει τις αποφάσεις που λαμβάνει η Δανική Διοίκηση Δικαστηρίων.

Το διοικητικό συμβούλιο είναι το κύριο εκτελεστικό όργανο και γενικά υπέχει ευθύνη για τις δραστηριότητες της Δανικής Διοίκησης Δικαστηρίων. Ο διευθυντής – ο οποίος διορίζεται και παύεται από το διοικητικό συμβούλιο – είναι αρμόδιος για την καθημερινή διαχείριση. Ο διευθυντής δεν χρειάζεται να διαθέτει πτυχίο νομικής.

Ο νόμος περί της Δανικής Διοίκησης Δικαστηρίων καθορίζει τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από 11 μέλη, οκτώ από τα οποία είναι εκπρόσωποι των δικαστηρίων, ένα είναι νομικός και δύο έχουν ειδική εξειδίκευση στον τομέα της διοίκησης και των κοινωνικών θεμάτων.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευθείτε την ανασκόπηση και περιγραφή του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδανικού δικαστικού συστήματος που ενημερώνεται διαρκώς.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπηρεσία Αστικών Υποθέσεων

Τελευταία επικαιροποίηση: 04/05/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Υπάρχει ήδη μετάφραση στις ακόλουθες γλώσσες: γερμανικά

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Γερµανία

Στην παρούσα ενότητα παρέχεται επισκόπηση του δικαστικού συστήματος στη Γερμανία.

Οργάνωση της δικαιοσύνης- συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Λόγω της ομοσπονδιακής οργάνωσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το δικαστικό σύστημα είναι επίσης διαρθρωμένο με ομοσπονδιακό τρόπο. Η δικαιοσύνη απονέμεται από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια και από τα δικαστήρια των 16 ομόσπονδων κρατιδίων (Länder). Τα Länder είναι κυρίως επιφορτισμένα με τη διοίκηση της δικαιοσύνης.

Το γερμανικό δικαστικό σύστημα υποδιαιρείται σε πέντε ανεξάρτητους ειδικούς κλάδους ή δικαιοδοσίες:

  • Τακτική δικαιοδοσία
  • Δικαιοδοσία επί εργατικών διαφορών
  • Δικαιοδοσία επί διοικητικών υποθέσεων
  • Δικαιοδοσία επί φορολογικών υποθέσεων
  • Δικαιοδοσία στον τομέα της κοινωνικής νομοθεσίας.

Επιπλέον αυτών των ειδικών δικαιοδοσιών, υπάρχει η συνταγματική δικαιοδοσία η οποία περιλαμβάνει το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο και τα συνταγματικά δικαστήρια των Länder.

Μπορείτε να δείτε την επισκόπηση της διάρθρωσης των δικαστηρίων στον δικτυακό τόπο του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρογερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Τα δικαστήρια των Länder διοικούνται συνήθως από τα υπουργεία Δικαιοσύνης των ομόσπονδων κρατιδίων. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης είναι υπεύθυνος για το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο, το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο και το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Φορολογικό Δικαστήριο. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι υπεύθυνο για το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών και το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Δικαστήριο κοινωνικών υποθέσεων.

Οι αρμόδιοι υπουργοί διαχειρίζονται επίσης τους αναγκαίους δημοσιονομικούς πόρους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο έχει παραχωρηθεί οργανωτική αυτονομία ως ανεξάρτητο συνταγματικό όργανο. Υποβάλλει τον δικό του δικαστικό προϋπολογισμό για έγκριση.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Στη Γερμανία, το σύστημα των δικαστηρίων υποδιαιρείται στην τακτική δικαιοδοσία και στα ειδικά δικαστήρια. Η τακτική δικαιοδοσία περιλαμβάνει την αστική και την ποινική δικαιοδοσία. Τα ειδικά δικαστήρια είναι τα διοικητικά δικαστήρια, τα φορολογικά δικαστήρια, τα δικαστήρια εργατικών διαφορών και τα δικαστήρια κοινωνικών υποθέσεων. Επιπλέον, υπάρχει η συνταγματική δικαιοδοσία, η οποία περιλαμβάνει το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο και τα συνταγματικά δικαστήρια των Länder.

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Βλέπε Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροιεράρχηση των δικαστηρίων (επισκόπηση) που παρέχεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικτυακός τόπος του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Φορολογικό Δικαστήριο

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Εργαστήριο Εργατικών Διαφορών

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Δικαστήριο κοινωνικών υποθέσεων

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τελευταία επικαιροποίηση: 14/05/2021

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Εσθονία

Στην παρούσα ενότητα παρέχεται επισκόπηση του δικαστικού συστήματος της Εσθονίας.

Οργάνωση της Δικαιοσύνης — συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Το Σύνταγμα της Εσθονίας ορίζει ότι η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται μόνον από τα δικαστήρια. Τα δικαστήρια απονέμουν δικαιοσύνη σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους λοιπούς νόμους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το δικαστικό σύστημα της Εσθονίας είναι αποκλειστικά αρμόδιο να απονέμει δικαιοσύνη. Τα δικαστήρια είναι διακριτά, κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, τόσο από την εκτελεστική όσο και από τη νομοθετική εξουσία.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Συμβούλιο Διοίκησης των Δικαστηρίων διοικούν από κοινού τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια. Το Συμβούλιο Διοίκησης των Δικαστηρίων είναι συμβουλευτικό όργανο αρμόδιο για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος υπό τη διεύθυνση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το Ανώτατο Δικαστήριο λειτουργεί ανεξάρτητα, είναι το ίδιο υπεύθυνο για τη διοίκησή του και έχει δικό του προϋπολογισμό.

Το Συμβούλιο Διοίκησης των Δικαστηρίων απαρτίζεται από:

  • τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου (και πρόεδρο του Συμβουλίου)
  • πέντε δικαστές που διορίζονται για τριετή θητεία από την ολομέλεια των δικαστών
  • δύο μέλη του εσθονικού κοινοβουλίου
  • έναν δικηγόρο που διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου
  • τον γενικό εισαγγελέα ή εισαγγελέα που διορίζεται από αυτόν
  • τον επίτροπο Δικαιοσύνης ή εκπρόσωπο που διορίζεται από αυτόν
  • τον υπουργό Δικαιοσύνης, ή εκπρόσωπό του, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και έχει δικαίωμα λόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμβούλιο Διοίκησης των Δικαστηρίων θα βρείτε Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεδώ.

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Το δικαστικό σύστημα της Εσθονίας περιλαμβάνει τρία επίπεδα:

  • Τα περιφερειακά και τα διοικητικά δικαστήρια είναι πρωτοβάθμια δικαστήρια.
  • Τα εφετεία είναι δευτεροβάθμια δικαστήρια.
  • το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο (ακυρωτικό δικαστήριο).

Ως δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας, τα περιφερειακά δικαστήρια εκδικάζουν αστικές και ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των πλημμελημάτων. Ως πρωτοβάθμια δικαστήρια, τα διοικητικά δικαστήρια εκδικάζουν τις διοικητικές υποθέσεις που ο νόμος υπάγει στη δικαιοδοσία τους. Τα εφετεία είναι δευτεροβάθμια δικαστήρια που ελέγχουν αποφάσεις τις οποίες εκδίδουν τα περιφερειακά και διοικητικά δικαστήρια της χώρας σε περίπτωση άσκησης έφεσης. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο ενώπιον του οποίου εκδικάζονται αναιρέσεις κατά των αποφάσεων των εφετείων. Το Ανώτατο Δικαστήριο λειτουργεί επίσης ως συνταγματικό δικαστήριο.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Γενικές πληροφορίες σχετικά με το νομικό σύστημα της Εσθονίας διατίθενται μέσω του ιστοτόπου του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείου Δικαιοσύνης.

Επισκόπηση του δικαστικού συστήματος της Εσθονίας διατίθεται στον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροιστότοπο των δικαστηρίων.

Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στη βάση δεδομένων;

Η πρόσβαση στις πληροφορίες για το νομικό και το δικαστικό σύστημα της Εσθονίας παρέχεται δωρεάν.

Τελευταία επικαιροποίηση: 06/01/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση αγγλικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Ιρλανδία

Στην ενότητα αυτή παρέχεται μια επισκόπηση του δικαστικού συστήματος της Ιρλανδίας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης – Ιρλανδία

Η Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπηρεσία των δικαστηρίων (Courts Service) είναι ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο που άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 1999 και ιδρύθηκε από την κυβέρνηση δυνάμει του Νόμου για την Υπηρεσία των δικαστηρίων του 1998 (Courts Service Act). Η Υπηρεσία αυτή έχει τις ακόλουθες εκ του νόμου αρμοδιότητες:

α.   διαχείριση των δικαστηρίων,

β.   παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στους δικαστές,

γ.   παροχή πληροφοριών στο κοινό για το δικαστικό σύστημα,

δ.   παροχή, διαχείριση και συντήρηση των δικαστικών κτιρίων, και

ε.   παροχή διευκολύνσεων στους χρήστες των δικαστηρίων.

Το Σύνταγμα της Ιρλανδίας προβλέπει ότι η δικαιοσύνη απονέμεται σε δικαστήρια που συστήνονται με νόμο από δικαστές που διορίζονται από τον Πρόεδρο μετά από πρόταση της κυβέρνησης. Δυνάμει του Συντάγματος οι δικαστές όλων των δικαστηρίων είναι απολύτως ανεξάρτητοι κατά την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων τους. Ο δικαστής δεν απαλλάσσεται των καθηκόντων του παρά μόνο σε περίπτωση αποδεδειγμένης απρεπούς συμπεριφοράς ή ανικανότητας και αυτό μόνο μετά από ψηφίσματα και των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου (Oireachtas).

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το δικαστικό σύστημα περιλαμβάνει ένα δικαστήριο τελευταίου βαθμού, το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court), και δικαστήρια πρώτου βαθμού στα οποία περιλαμβάνονται το Ανώτερο Δικαστήριο (High Court), με πλήρη δικαιοδοσία σε όλες τις ποινικές και αστικές υποθέσεις, και δικαστήρια περιορισμένης δικαιοδοσίας, τα Κομητειακό Δικαστήριο (Circuit Court) και Περιφερειακό Δικαστήριο (District Court), τα οποία εδρεύουν στις περιφέρειες.

Όσον αφορά ποινικές δίκες, στο άρθρο 38 αναφέρεται ότι «κανείς δεν δικάζεται για κατηγορίες ποινικής φύσεως χωρίς δίκαιη δίκη». Οι παραβάσεις ήσσονος σημασίας εκδικάζονται από δικαστήρια συνοπτικής δικαιοδοσίας, ενώ όσοι κατηγορούνται για περισσότερα από ένα σοβαρά αδικήματα δεν μπορούν να δικαστούν χωρίς ενόρκους. Το Σύνταγμα προβλέπει επίσης τη σύσταση Ειδικών Δικαστηρίων για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση που τα τακτικά δικαστήρια αδυνατούν να πράξουν αναλόγως.

Η είσοδος του κοινού είναι ελεύθερη σε όλα τα δικαστήρια, εκτός εάν υπάρχει η ένδειξη «in camera» (κεκλεισμένων των θυρών), το οποίο σημαίνει ότι η συνεδρίαση δεν είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό.

Τα δικαστήρια που εκδικάζουν αστικές υποθέσεις είναι οργανωμένα ως εξής:

Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court)

Ανώτερο Δικαστήριο (High Court)

(Έδρα στο Δουβλίνο)
Δευτεροβάθμια δικαιοδοσία

(Έδρα στο Δουβλίνο)
Πλήρης αρχική δικαιοδοσία και δευτεροβάθμια δικαιοδοσία για τις αποφάσεις του Κομητειακού Δικαστηρίου και ορισμένων άλλων δικαστηρίων

Κομητειακό Δικαστήριο (Circuit Court)

Περιφερειακό Δικαστήριο (District Court)

(Έδρα σε καθεμία από τις πρωτεύουσες των 26 κομητειών)
Αρχική δικαιοδοσία μέχρι του ποσού των 38.092,14 ευρώ και δευτεροβάθμια δικαιοδοσία για τις αποφάσεις του Περιφερειακού Δικαστηρίου και ορισμένων άλλων δικαστηρίων

(Έδρα σε 24 περιφέρειες)
Αρχική δικαιοδοσία μέχρι του ποσού των 6.348,69 ευρώ
(Περιλαμβάνει τη διαδικασία μικροδιαφορών για ορισμένες απαιτήσεις καταναλωτών μέχρι του ποσού των 1.269,74 ευρώ)

Τελευταία επικαιροποίηση: 18/01/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Ελλάδα

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται επισκόπηση του δικαστικού συστήματος της Ελλάδας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης- συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι μία από τις τρεις λειτουργίες του κράτους. Σύμφωνα με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Τα δικαστήρια στην Ελλάδα υποδιαιρούνται στις ακόλουθες κύριες κατηγορίες:

  • Διοικητικά δικαστήρια
  • Πολιτικά δικαστήρια
  • Ποινικά δικαστήρια

Διοίκηση των δικαστηρίων

Τα Δικαστήρια διευθύνονται από δικαστικούς λειτουργούς και, ειδικότερα, από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ή το Τριμελές Συμβούλιο του Δικαστηρίου κατά περίπτωση.

Ιεράρχηση δικαστηρίων

Πολιτικά Δικαστήρια:

  • Άρειος Πάγος, Εφετεία, Πρωτοδικεία, Eιρηνοδικεία

Ποινικά Δικαστήρια:

  • Άρειος Πάγος, Εφετεία, Πλημμελειοδικεία, Πταισματοδικεία

Διοικητικά Δικαστήρια:

  • Συμβούλιο της Επικρατείας, Διοικητικά Εφετεία, Διοικητικά Πρωτοδικεία

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΣυμβούλιο της Επικρατείας

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔιοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΆρειος Πάγος

Τελευταία επικαιροποίηση: 12/03/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση ισπανικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Ισπανία

Στο παρόν τμήμα παρέχεται γενική επισκόπηση του συστήματος δικαστηρίων (juzgados και tribunales) στην Ισπανία.

Οργάνωση της δικαιοσύνης – συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Απονομή δικαιοσύνης

Στο πλαίσιο των σύγχρονων συστημάτων απονομής δικαιοσύνης, το ισπανικό σύστημα πληροί τα κριτήρια του καλούμενου ηπειρωτικού συστήματος.

Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του ηπειρωτικού συστήματος είναι τα εξής:

  • Διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, η οποία γενικεύεται και στα πεδία του συνταγματικού, του ποινικού, του διοικητικού, του φορολογικού, του αστικού, του εμπορικού, του εργατικού και του δικονομικού δικαίου.
  • Υπεροχή του νόμου και του γραπτού δικαίου στο πλαίσιο του συστήματος πηγών δικαίου που ορίζονται από τον Αστικό Κώδικα, και συγκεκριμένα του νόμου, του εθίμου και των γενικών αρχών του δικαίου.
  • Ιεραρχική οργάνωση της δικαστικής εξουσίας με ένα σύστημα ένδικων μέσων.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα του 1978, στην Ισπανία θεσπίζεται κοινωνικό και δημοκρατικό κράτος δικαίου, το οποίο κατοχυρώνει ως υπέρτατες αρχές της έννομης τάξης του την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την πολιτική πολυφωνία.

Το Σύνταγμα εδράζεται στην αδιάρρηκτη ενότητα του ισπανικού έθνους, κοινής και αδιαίρετης πατρίδας όλων των Ισπανών, ενώ αναγνωρίζει και εγγυάται το δικαίωμα στην αυτονομία όλων των εθνοτήτων και των περιφερειών που το συναπαρτίζουν, καθώς και την μεταξύ τους αλληλεγγύη.

Ο τίτλος VI του Συντάγματος είναι αφιερωμένος στη δικαστική εξουσία. Στο άρθρο 117 ορίζεται ότι βάση της οργάνωσης και της λειτουργίας των δικαστηρίων είναι η δικαιοδοτική ενότητα.

Όλες οι ανωτέρω αρχές διέπουν την οργάνωση των δικαστηρίων στην Ισπανία και μεταφράζονται στην ύπαρξη ενιαίας δικαιοδοσίας, η οποία απαρτίζεται από ενιαίο δικαστικό σώμα, το οποίο συνιστά την τακτική δικαιοσύνη.

Υπάρχουν πολυάριθμα δικαστήρια στα οποία κατανέμεται το έργο της απονομής δικαιοσύνης με βάση ορισμένα κριτήρια κατανομής αρμοδιοτήτων: φύση της διαφοράς, αξία του αντικειμένου της διαφοράς, νομική προσωπικότητα, καθήκοντα και εδαφική επικράτεια, δεδομένου ότι η ενιαία δικαιοδοσία δεν αντίκειται στην ύπαρξη διαφόρων οργάνων με διαφορετικές αρμοδιότητες.

Για να θεωρηθεί ότι ανήκει στην τακτική δικαιοσύνη κάποιο δικαιοδοτικό όργανο, πρέπει να διέπεται από τον οργανικό νόμο για τη δικαστική εξουσία, δυνάμει του άρθρου 122 του ισπανικού Συντάγματος του 1978.

Θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ τριών θεμελιωδών πτυχών:

  1. Κατά τόπον αρμοδιότητα
  2. Μονομελή ή πολυμελή δικαιοδοτικά όργανα
  3. Καθ’ ύλην αρμοδιότητα

Κατά τόπον αρμοδιότητα

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του οργανικού νόμου 6 της 1ης Ιουλίου 1985 για τη δικαστική εξουσία, το κράτος οργανώνεται, προς τον σκοπό της απονομής δικαιοσύνης, βάσει της αρχής της εδαφικής αρμοδιότητας, και υποδιαιρείται σε δήμους, δικαστικές επαρχίες, νομούς και αυτόνομες κοινότητες, επί των οποίων ασκούν κατά τόπον αρμοδιότητα Ειρηνοδικεία (Juzgados de Paz), Πρωτοδικεία (Juzgados de Primera Instancia e Instrucción), διοικητικά δικαστήρια (Juzgados de lo Contencioso-Administrativo), δικαστήρια εργατικού δικαίου (Juzgados de lo Social), δικαστήρια εκτέλεσης ποινών και δικαστήρια ανηλίκων (Juzgados de Vigilancia Penitenciaria y de Menores), Εφετεία (Audiencias Provinciales) και Ανώτερα Δικαστήρια (Tribunales Superiores de Justicia). Αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια της χώρας ασκεί το Εθνικό Δικαστήριο (Audiencia Nacional) και το Ανώτατο Δικαστήριο (Tribunal Supremo), καθώς και οι κεντρικοί ανακριτές (Juzgados Centrales de Instrucción) και το κεντρικό διοικητικό δικαστήριο (Juzgado Central de lo Contencioso-administrativo).

Μονομελή ή πολυμελή δικαιοδοτικά όργανα

Όσον αφορά το μονομελές ή πολυμελές των οργάνων, όλα τα όργανα είναι μονομελή, εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο, το Εθνικό Δικαστήριο, τα Ανώτερα Δικαστήρια και τα Εφετεία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συντίθεται από τον πρόεδρο, τους προέδρους των τμημάτων και τους δικαστές που προβλέπονται από τον νόμο για κάθε τμήμα και τομέα. Αποτελείται από πέντε τμήματα: αστικό, ποινικό, διοικητικό, εργατικό και στρατιωτικό.

Το Εθνικό Δικαστήριο συντίθεται από τον πρόεδρο, τους προέδρους των τμημάτων και τους δικαστές που προβλέπονται από τον νόμο για κάθε τμήμα και τομέα (εφετείο, ποινικό, διοικητικό και εργατικό).

Τα Ανώτερα Δικαστήρια αποτελούνται από τέσσερα τμήματα (αστικό, ποινικό, διοικητικό, εργατικό). Συντίθενται από τον πρόεδρο, ο οποίος προεδρεύει και του αστικού και του ποινικού τμήματος, καθώς και από τους προέδρους των τμημάτων και τους δικαστές που προβλέπονται από τον νόμο για κάθε τμήμα.

Τα Εφετεία συντίθενται από τον πρόεδρο και δύο ή περισσότερους δικαστές. Εξετάζουν αστικές και ποινικές υποθέσεις κατ’ έφεση και ενδέχεται να έχουν τμήματα με την ίδια σύνθεση.

Εθνική Δικαστική Αρχή (Oficina Judicial)

Ο οργανικός νόμος για τη δικαστική εξουσία (Ley Orgánica del Poder Judicial) ορίζει την Εθνική Δικαστική Αρχή ως «την ειδική οργάνωση, η οποία στηρίζει και επικουρεί τη δικαιοδοτική δραστηριότητα δικαστών και δικαστηρίων».

Η Δικαστική Αρχή σχεδιάστηκε με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της διαφάνειας των δικαστικών πράξεων, την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης διατυπώσεων και δικών, και την προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διάφορων διοικητικών αρχών. Επομένως, η θέσπισή της ανταποκρίνεται στη δέσμευση για δημόσια υπηρεσία που διασφαλίζει εγγύτητα και ποιότητα, σύμφωνη με τις συνταγματικές αξίες και προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες των πολιτών.

Πρόκειται για ένα οργανωτικό πρότυπο, το οποίο θεσπίζει σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης, βασισμένο στον συνδυασμό διάφορων διοικητικών μονάδων δικαστικές μονάδες άμεσης στήριξης, αντίστοιχες των πρώην juzgados, οι οποίες στηρίζουν τον δικαστή (Juez ή Magistrado) στα δικαιοδοτικά του καθήκοντα, και κοινές δικαστικές υπηρεσίες, τις οποίες διευθύνουν Δικαστικοί Γραμματείς (Secretarios Judiciales), οι οποίοι φέρουν εις πέρας και λαμβάνουν αποφάσεις για όλα τα μη αμιγώς δικαστικά καθήκοντα, όπως: παραλαβή υπομνημάτων, επιδόσεις, εκτέλεση αποφάσεων, μη δικαστικές διαδικαστικές διατυπώσεις, διαπίστωση του παραδεκτού αγωγής, διαβίβαση στους διαδίκους, διόρθωση διαδικαστικών ελαττωμάτων κ.λπ.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κοινών δικαστικών υπηρεσιών:

  • Κοινή γενική υπηρεσία
  • Κοινή υπηρεσία οργάνωσης της διαδικασίας
  • Κοινή υπηρεσία εκτέλεσης

Το νέο οργανωτικό πρότυπο απονομής της δικαιοσύνης τέθηκε σε λειτουργία στο Burgos και στη Murcia τον Νοέμβριο του 2010. Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, η Δικαστική Αρχή εγκαταστάθηκε στο Cáceres και στη Ciudad Real και τον Ιούνιο του 2011 στις έδρες των León, Cuenca και Mérida. Το 2013 πρόκειται να εγκατασταθεί στη Ceuta και στη Melilla. Το συγκεκριμένο οργανωτικό πρότυπο συνυπάρχει με το προηγούμενο των δικαστηρίων (juzgados και tribunales) που υφίσταται στην υπόλοιπη χώρα.

Καθ’ ύλην αρμοδιότητα

Πέραν της κατά τόπον αρμοδιότητας, γίνεται διάκριση βάσει της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των δικαστηρίων σε τέσσερα πεδία δικαιοδοσίας:

Αστικό: σε αυτό υπάγονται οι διαφορές οι οποίες δεν υπάγονται ρητά σε άλλο πεδίο δικαιοδοσίας. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και ως τακτικό ή κοινό.

Ποινικό: στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων υπάγονται οι ποινικές υποθέσεις. Χαρακτηριστικό της ισπανικής έννομης τάξης είναι ότι, για αστικές αξιώσεις που απορρέουν από αξιόποινη πράξη, μπορεί να εγερθεί αστική αγωγή ταυτόχρονα με την ποινική. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ποινικό δικαστήριο επιδικάζει την αποζημίωση για την αποκατάσταση της ζημίας ή βλάβης που προκάλεσε το αδίκημα ή το παράπτωμα.

Διοικητικό: τα διοικητικά δικαστήρια ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων της δημόσιας διοίκησης και των οικονομικών απαιτήσεων που εγείρονται κατ’ αυτής.

Εργατικό: εκδικάζουν διαφορές που υπάγονται στο εργατικό δίκαιο, τόσο μεταξύ ιδιωτών (εργαζομένου και εργοδότη) δυνάμει σύμβασης εργασίας όσο και σε υποθέσεις συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και ασφαλιστικές αξιώσεις ή αξιώσεις έναντι του Δημοσίου εφόσον καθίσταται υπεύθυνο για την εργατική νομοθεσία.

Επιπλέον των τεσσάρων αυτών πεδίων, στην Ισπανία υπάρχει και το στρατιωτικό δίκαιο.

Το στρατιωτικό δίκαιο συνιστά εξαίρεση από την αρχή της δικαιοδοτικής ενότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε «Τακτικά δικαστήρια στην Ισπανία».

Στην Ισπανία δεν υπάρχει σύστημα έκτακτων δικαστηρίων, αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στο πλαίσιο των ανωτέρω πεδίων έχουν συσταθεί καθ’ ύλην ειδικά δικαστήρια, π.χ. τα δικαστήρια σεξιστικής βίας, τα δικαστήρια εκτέλεσης ποινών και τα δικαστήρια ανηλίκων. Τα εν λόγω δικαστήρια είναι μεν τακτικά, πλην όμως εξειδικεύονται στην εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε «Ειδικά δικαστήρια στην Ισπανία».

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Στην Ισπανία εφαρμόζεται ένα σύστημα δύο βαθμίδων, το οποίο καθορίζει και την ιεράρχηση των δικαστηρίων εντός του συστήματος των ένδικων μέσων.

Απαιτείται να εξεταστεί τι προβλέπεται από την ισπανική έννομη τάξη όσον αφορά τις αρμοδιότητες κάθε δικαστικού οργάνου προκειμένου να διαπιστωθεί ποια ένδικα μέσα μπορούν να ασκηθούν και ενώπιον ποιου δικαστηρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε «Τακτικά δικαστήρια στην Ισπανία».

Νομικές βάσεις δεδομένων

Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στις νομικές βάσεις δεδομένων;

Ναι, η πρόσβαση παρέχεται δωρεάν.

Σύντομη περιγραφή του περιεχομένου

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Τελευταία επικαιροποίηση: 17/01/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Γαλλία

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται επισκόπηση της οργάνωσης των δικαστηρίων.

Οργάνωση των δικαστηρίων — τακτικά δικαστήρια και διοικητικά δικαστήρια

Η δομή των δικαστηρίων

Τακτικά δικαστήρια

1. Πρωτοβάθμια δικαστήρια:

Πολιτικά δικαστήρια

  • Γενικό δικαστήριο (tribunal judiciaire)
  • Ειδικά πολιτικά δικαστήρια [εργατοδικείο (conseil de prud’hommes), εμποροδικείο (tribunal de commerce) κ.λπ.]

Ποινικά δικαστήρια

  • Πταισματοδικείο (tribunal de police), το οποίο είναι αρμόδιο για τα ήσσονος σημασίας αδικήματα (πταίσματα - contraventions)
  • Πλημμελειοδικείο (tribunal correctionnel), αρμόδιο για τα πλημμελήματα (délits)
  • Κακουργιοδικείο (cour d’assises), το οποίο είναι αρμόδιο για τα σοβαρά αδικήματα (crimes)

2. Δευτεροβάθμια δικαστήρια: Εφετεία (cours d’appel)

3. Ακυρωτικό Δικαστήριο (Cour de cassation)

Διοικητικά δικαστήρια

1. Πρωτοβάθμια δικαστήρια

  • Διοικητικό δικαστήριο (tribunal administratif)
  • Ειδικά διοικητικά δικαστήρια [οικονομικά δικαστήρια, όπως το περιφερειακό ελεγκτικό σώμα (chambre régionale des comptes), δικαστήρια κοινωνικής πρόνοιας (juridictions d’aide sociale), πειθαρχικά δικαστήρια (juridictions disciplinaires)]

2. Δευτεροβάθμια δικαστήρια:

  • Διοικητικά εφετεία (cours administratives d’appel)
  • Ειδικά διοικητικά εφετεία (juridictions administratives d’appel spécialisées), όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο (Cour des comptes) ή η κεντρική επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας (Commission centrale d’aide sociale)

3. Συμβούλιο της Επικρατείας (Conseil d’Etat)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροιστότοπο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Οι νομικές βάσεις δεδομένων στη Γαλλία είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο ως αντικείμενο δημόσιας υπηρεσίας. Ο ιστότοπος Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροLégifrance περιλαμβάνει:

Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση σε αυτές τις βάσεις δεδομένων;

Η πρόσβαση σε αυτές τις βάσεις δεδομένων είναι δωρεάν.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Εύρεση αρμόδιου δικαστηρίου

Οργάνωση των δικαστηρίων — Γαλλία

Τελευταία επικαιροποίηση: 19/04/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Κροατία

Δικαστικό σύστημα στη Δημοκρατία της Κροατίας

Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κροατίας ορίζει ότι η λειτουργία της πολιτείας έχει οργανωθεί σύμφωνα με την αρχή της τριμερούς διάκρισης των εξουσιών, δηλαδή η νομοθετική εξουσία ασκείται από το κροατικό Κοινοβούλιο, η εκτελεστική εξουσία από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κροατίας και η δικαστική εξουσία από τα δικαστήρια της Δημοκρατίας της Κροατίας. Οι λειτουργίες της πολιτείας συνεργάζονται και ελέγχουν η μία την άλλη, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους από τις άλλες λειτουργίες της πολιτείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τη λήψη αποφάσεων. Στο πλαίσιο της δικαστικής τους εξουσίας, τα δικαστήρια απονέμουν δικαιοσύνη σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανονισμούς, καθώς και τις διεθνείς συνθήκες που η Δημοκρατία της Κροατίας έχει υπογράψει και κυρώσει. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τους δικαστές, οι οποίοι διορίζονται από το Κρατικό Δικαστικό Συμβούλιο. Κατά την άσκηση των δικαστικών καθηκόντων τους, οι δικαστές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και αυτόνομοι και απολαύουν ασυλίας σύμφωνα με τον νόμο. Το δικαστικό αξίωμα είναι μόνιμο και οι δικαστές δεν μπορούν να ασκούν οποιοδήποτε άλλο καθήκον.

Το δικαστικό σύστημα (το σύστημα απονομής δικαιοσύνης) της Δημοκρατίας της Κροατίας αποτελείται από τη δικαστική λειτουργία (δικαστήρια), αυτόνομους και ανεξάρτητους δικαστικούς φορείς (εισαγγελίες), την εκτελεστική λειτουργία (Υπουργείο Δικαιοσύνης), αυτόνομους και ανεξάρτητους φορείς (Κρατικό Δικαστικό Συμβούλιο και Εισαγγελικό Συμβούλιο), ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο λειτούργημα (επάγγελμα του δικηγόρου), ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο δημόσιο λειτούργημα (συμβολαιογράφοι) και έναν δημόσιο φορέα (Δικαστική Ακαδημία).

Οργάνωση του δικαστικού συστήματος στη Δημοκρατία της Κροατίας

Καθήκον του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί η τήρηση των θεμελιωδών αξιών της έννομης τάξης, η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ορθή λειτουργία της και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικαστικού συστήματος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ασκεί:

  • διοικητικά και άλλα καθήκοντα που σχετίζονται με:
  • το αστικό, ποινικό και εμπορικό δίκαιο, το δίκαιο των πλημμελημάτων και τη διοικητική δικαιοσύνη, τη δομή, την άσκηση των καθηκόντων και την επαγγελματική κατάρτιση των αρχών που είναι υπεύθυνες για την επιβολή των κυρώσεων για κακουργήματα και πλημμελήματα, τα διοικητικά και άλλα καθήκοντα σε σχέση με το επάγγελμα του συμβολαιογράφου και τα νομικά επαγγέλματα, τα δικαστικά τέλη και τις αμοιβές των συμβολαιογράφων, τη διεθνή δικαστική συνδρομή και άλλες μορφές νομικής συνδρομής, την επιβολή κυρώσεων για κακουργήματα και πλημμελήματα, την απονομή χάριτος και την αποφυλάκιση υπό όρους, τα διοικητικά και επαγγελματικά καθήκοντα αναφορικά με τις αναστολές κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη δίωξη και την επιλογή του τύπου και του εύρους των ποινικών κυρώσεων, την εκτέλεση ποινών που δεν περιλαμβάνουν κράτηση και επιβάλλονται σε ενήλικους δράστες ποινικών αδικημάτων, καθήκοντα που αφορούν την ανάπτυξη και τον συντονισμό του συστήματος στήριξης θυμάτων και μαρτύρων, τη μηχανοργάνωση της δικαστικής λειτουργίας, καθώς και την εποπτεία της άσκησης των διοικητικών καθηκόντων στους δικαστικούς φορείς, στην εισαγγελία και στα όργανα επιβολής του νόμου,
  • διοικητικά και άλλα καθήκοντα που σχετίζονται με:

το δικαίωμα ιδιοκτησίας, περιουσιακά ζητήματα που αφορούν απαλλοτρίωση και άλλους περιορισμούς της ιδιοκτησίας, περιουσιακά ζητήματα που αφορούν οικόπεδα για οικοδόμηση, γεωργικές και δασικές εκτάσεις, αναδασμό γης, πώληση και αγορά γης και κτιρίων, και γεωργικές δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία άλλου κρατικού οργανισμού, περιουσιακά στοιχεία αλλοδαπών, αποζημιώσεις για περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν υπό το γιουγκοσλαβικό κομμουνιστικό καθεστώς που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία άλλου κρατικού οργανισμού και ζητήματα που αφορούν τη διαδοχή περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΣΟΔΓ),

  • διοικητικά και επαγγελματικά καθήκοντα που αφορούν τη συνεργασία της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κροατίας με διεθνή ποινικά δικαστήρια, την εκπροσώπηση της Δημοκρατίας της Κροατίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και άλλων διεθνών δικαστηρίων, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά σε ειδική απόφαση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κροατίας, καθώς και καθήκοντα που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία άλλου κρατικού οργανισμού,
  • συνεργασία με το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας όσον αφορά τα καθήκοντα διαχείρισης και διάθεσης μετοχών και μεριδίων εταιρειών που αποτελούν δημόσια περιουσία και ανήκουν στη Δημοκρατία της Κροατίας και σε σχέση με εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του υπουργείου,
  • καθήκοντα που σχετίζονται με τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κροατίας στις εργασίες των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου,
  • άλλα καθήκοντα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του Υπουργείου βάσει ειδικού νόμου.

Δικαστήρια της Δημοκρατίας της Κροατίας

Ο νόμος περί δικαστηρίων (Zakon o sudovima) ρυθμίζει την οργάνωση, τις αρμοδιότητες και τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.

Στη Δημοκρατία της Κροατίας, η δικαστική εξουσία ασκείται από τα δικαστήρια που αποτελούν διακριτούς φορείς της κρατικής εξουσίας. Ασκούν την εξουσία τους αυτόνομα και ανεξάρτητα, εντός του πεδίου και των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο νόμος.

Τα δικαστήρια αποφασίζουν σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κροατίας, τις διεθνείς συνθήκες που αποτελούν τμήμα της έννομης τάξης της Δημοκρατίας της Κροατίας, τους νόμους και τους λοιπούς κανόνες που έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κροατίας, τις διεθνείς συνθήκες ή τους νόμους.

Τα δικαστήρια αποφασίζουν για υποθέσεις που αφορούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας της Κροατίας και της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των άλλων νομικών προσώπων, επιβάλλουν κυρώσεις και άλλα μέτρα κατά δραστών κακουργημάτων, πλημμελημάτων και αδικημάτων που καθορίζονται στον νόμο και άλλους κανόνες, ελέγχουν τη νομιμότητα των γενικών και ατομικών πράξεων των αρχών της δημόσιας διοίκησης, αποφασίζουν σχετικά με διαφορές που αφορούν τις προσωπικές σχέσεις των πολιτών, την εργασία, την ιδιοκτησία, το εμπόριο και άλλες αστικές υποθέσεις, και εκδίδουν αποφάσεις σε άλλες νομικές υποθέσεις όπως προβλέπεται από τον νόμο. Τα δικαστήρια απονέμουν δικαιοσύνη σύμφωνα με το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις, τους νόμους και άλλες έγκυρες πηγές δικαίου.

Στη Δημοκρατία της Κροατίας η δικαστική εξουσία ασκείται από τακτικά και ειδικά δικαστήρια, και από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας (Vrhovni sud Republike Hrvatske), που αποτελεί και το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο στη Δημοκρατία της Κροατίας.

Τακτικά δικαστήρια είναι αυτά που χειρίζονται υποθέσεις που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ειδικών δικαστηρίων. Τα τακτικά δικαστήρια διακρίνονται σε δημοτικά δικαστήρια (općinski sudovi) και περιφερειακά δικαστήρια (županijski sudovi).

Ειδικά δικαστήρια είναι αυτά που χειρίζονται υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους σύμφωνα με τον νόμο. Τα ειδικά δικαστήρια διακρίνονται σε εμποροδικεία (trgovački sudovi), διοικητικά δικαστήρια (upravni sudovi), πλημμελειοδικεία (prekršajni sudovi), Ανώτατο Εμποροδικείο της Δημοκρατίας της Κροατίας (Visoki trgovački sud Republike Hrvatske), Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας (Visoki upravni sud Republike Hrvatske) και Ανώτατο Πλημμελειοδικείο της Δημοκρατίας της Κροατίας (Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske).

Τα δικαστήρια διακρίνονται επίσης σε δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας.

Οι διαδικασίες για την επίλυση νομικών διαφορών κινούνται ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων. Πρωτοβάθμια είναι τα δημοτικά δικαστήρια, τα διοικητικά δικαστήρια, τα πλημμελειοδικεία και τα εμποροδικεία.

Τα δευτεροβάθμια δικαστήρια αποφαίνονται επί εφέσεων κατά των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και ασκούν τα λοιπά καθήκοντα που ορίζονται από τον νόμο. Δευτεροβάθμια είναι τα περιφερειακά δικαστήρια (σε σχέση με τα δημοτικά δικαστήρια), το Ανώτατο Εμποροδικείο της Δημοκρατίας της Κροατίας (σε σχέση με τα εμποροδικεία), το Ανώτατο Πλημμελειοδικείο της Δημοκρατίας της Κροατίας (σε σχέση με τα πλημμελειοδικεία) και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας (σε σχέση με τα διοικητικά δικαστήρια).

Η αρμοδιότητα των δημοτικών δικαστηρίων και των πλημμελειοδικείων καλύπτει έναν ή περισσότερους δήμους, μία ή περισσότερες κωμοπόλεις ή τμήματα αστικής περιοχής, ενώ η αρμοδιότητα των περιφερειακών δικαστηρίων, των εμποροδικείων και των διοικητικών δικαστηρίων καλύπτει μία ή περισσότερες περιφέρειες.

Η αρμοδιότητα του Ανώτατου Εμποροδικείου της Δημοκρατίας της Κροατίας, του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας, του Ανώτατου Πλημμελειοδικείου της Δημοκρατίας της Κροατίας και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας καλύπτει την επικράτεια της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας εδρεύει στο Ζάγκρεμπ.

  1. Διασφαλίζει την ομοιόμορφη εφαρμογή του νόμου και την ισότητα όλων των πολιτών κατά την εφαρμογή του νόμου,
  2. Αποφαίνεται επί τακτικών ένδικων μέσων όταν αυτό προβλέπεται από ειδική νομοθεσία,
  3. Αποφαίνεται επί έκτακτων ένδικων μέσων κατά των τελεσίδικων αποφάσεων των δικαστηρίων της Δημοκρατίας της Κροατίας,
  4. Αποφαίνεται επί περιπτώσεων σύγκρουσης αρμοδιότητας όταν αυτό προβλέπεται από ειδική νομοθεσία,
  5. Επιλαμβάνεται επίκαιρων νομολογιακών ζητημάτων, εξετάζει την ανάγκη επαγγελματικής κατάρτισης των δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και ασκούμενων δικαστών και εκτελεί άλλα καθήκοντα που προβλέπονται από τον νόμο.

Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας
Trg Nikole Šubića Zrinskog 3
10 000 Ζάγκρεμπ
Τηλ: +385 1 486 22 22, +385 1 481 00 36
Φαξ: +385 1 481 00 35
Ηλ. ταχυδρομείο: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροvsrh@vsrh.hr
Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttp://www.vsrh.hr/

Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας εκπροσωπεί το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας και τη δικαστική λειτουργία και ασκεί καθήκοντα που άπτονται της διοίκησης του δικαστηρίου και άλλα καθήκοντα που καθορίζονται από τον νόμο και από τον κανονισμό διαδικασίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας.
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας εκλέγεται για τέσσερα έτη από το κροατικό Κοινοβούλιο μετά από πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας και γνωμοδότηση της ολομέλειας (Opća sjednica) του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας και της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, και μπορεί να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα στο τέλος της θητείας του. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα αυτό έως δύο φορές.
Πρόεδρος του δικαστηρίου μπορεί να εκλεγεί κάθε πρόσωπο που πληροί τις γενικές και ειδικές προϋποθέσεις διορισμού σε θέση δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας. Σε περίπτωση που στη θέση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κροατίας εκλεγεί πρόσωπο που δεν έχει υπηρετήσει ως δικαστής στο δικαστήριο αυτό, το Κρατικό Δικαστικό Συμβούλιο διορίζει το πρόσωπο αυτό ως δικαστή του εν λόγω δικαστηρίου.

Ο νόμος για την κατά τόπον αρμοδιότητα και τις έδρες των δικαστηρίων (Zakon o područjima i sjedištima sudova) [Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Κροατίας (ΝΝ) 67/18] θέσπισε την εδαφική οργάνωση και επέφερε τον περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου των δικαστηρίων με την ίδρυση 15 περιφερειακών δικαστηρίων, 34 δημοτικών δικαστηρίων, 9 εμποροδικείων και 4 διοικητικών δικαστηρίων.

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝόμος περί δικαστηρίων

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝόμος για την κατά τόπον αρμοδιότητα και τις έδρες των δικαστηρίων

Δικαστικές αρχές

Οι δικαστικές αρχές της Δημοκρατίας της Κροατίας περιλαμβάνουν τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες.

Δικαστήρια

Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Κροατίας

Περιφερειακά δικαστήρια (15)

Ανώτατο Εμποροδικείο (1)

Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (1)

Ανώτατο Πλημμελειοδικείο (1)

Δημοτικά Δικαστήρια (34)

Εμποροδικεία (9)

Διοικητικά δικαστήρια (4)


Εισαγγελία (Državno odvjetništvo)

Η εισαγγελία είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη δικαστική αρχή, η οποία έχει την εξουσία και την υποχρέωση να προβαίνει σε ενέργειες σε βάρος των δραστών κακουργημάτων και άλλων αξιόποινων πράξεων, να κινεί νομικές διαδικασίες για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της Δημοκρατίας της Κροατίας και να ασκεί ένδικα βοηθήματα για τη διαφύλαξη του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Κροατίας και της νομοθεσίας.

Η εισαγγελία ασκεί τις εξουσίες της σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κροατίας, τις διεθνείς συνθήκες που αποτελούν τμήμα της έννομης τάξης της Δημοκρατίας της Κροατίας, το κεκτημένο της ΕΕ, τη νομοθεσία και τις λοιπές πηγές δικαίου.

Η αρμοδιότητα της εισαγγελίας της Δημοκρατίας της Κροατίας καλύπτει το σύνολο της επικράτειας της Δημοκρατίας της Κροατίας· έχουν συσταθεί δημοτικές εισαγγελίες (općinska državna odvjetništva) οι οποίες συνεργάζονται με τα δημοτικά δικαστήρια και τους δημόσιους φορείς, καθώς και περιφερειακές εισαγγελίες (županijska državna odvjetništva) οι οποίες συνεργάζονται με τα περιφερειακά δικαστήρια, τα εμποροδικεία και τα διοικητικά δικαστήρια. Με νόμο μπορούν να συσταθούν ειδικές εισαγγελίες για τον χειρισμό ορισμένων κατηγοριών υποθέσεων που εκδικάζονται ενώπιον των δικαστηρίων που ορίζει ο νόμος.

Οι δημοτικές εισαγγελίες υπόκεινται ιεραρχικά στις περιφερειακές εισαγγελίες· οι περιφερειακές εισαγγελίες και οι ειδικές εισαγγελίες υπόκεινται ιεραρχικά στην Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Κάθε εισαγγελίας προΐσταται εισαγγελέας που είναι υπεύθυνος για την άσκηση των καθηκόντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της εισαγγελίας την οποία εκπροσωπεί και διευθύνει.

Ο γενικός εισαγγελέας (Glavni državni odvjetnik) της Δημοκρατίας της Κροατίας είναι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Δημοκρατίας της Κροατίας. Στη θέση του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας της Κροατίας μπορεί να διοριστεί κάθε πρόσωπο που πληροί τις γενικές και ειδικές προϋποθέσεις διορισμού σε θέση γενικού αντεισαγγελέα της Δημοκρατίας της Κροατίας. Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας της Κροατίας διορίζεται για τετραετή θητεία από το κροατικό Κοινοβούλιο, μετά από πρόταση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κροατίας και κατόπιν γνωμοδότησης της δικαστικής επιτροπής του κροατικού Κοινοβουλίου, και μπορεί να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα στο τέλος της θητείας του. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να διοριστεί στο αξίωμα αυτό έως δύο φορές.

Ο νόμος για την κατά τόπο αρμοδιότητα και τις έδρες των εισαγγελιών [Narodne novine (Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Κροατίας ─ ΝΝ 67/18] επέφερε εξορθολογισμό του δικτύου των εισαγγελιών με την ίδρυση 15 περιφερειακών εισαγγελιών και 25 δημοτικών εισαγγελιών.

Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Κροατίας

Γραφείο για την Πρόληψη της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, USKOK)

Περιφερειακές εισαγγελίες


Δημοτικές εισαγγελίες

Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Κροατίας
Gajeva 30a, 10 000 Ζάγκρεμπ
Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttp://www.dorh.hr/

Γενικός εισαγγελέας
Τηλ: +385 1 459 18 88
Φαξ: +385 1 459 18 54
Ηλ. ταχυδρομείο: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροtajnistvo.dorh@dorh.hr

Ποινικό τμήμα (Kazneni odjel)
Τηλ.: +385 1 459 18 00
Φαξ: +385 1 459 18 05
Ηλ. ταχυδρομείο: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροtajnistvo.kazneni@dorh.hr

Τμήμα αστικών και διοικητικών υποθέσεων (Građansko upravni odjel)
Τηλ.: +385 1 459 18 61
Φαξ: +385 1 459 19 12
Ηλ. ταχυδρομείο: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροtajnistvo.gradjanski@dorh.hr [VJ1]

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠεριφερειακές και δημοτικές εισαγγελίες

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝόμος περί εισαγγελίας

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝόμος για την κατά τόπο αρμοδιότητα και τις έδρες των εισαγγελιών

Γραφείο για την Πρόληψη της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος

Το Γραφείο για την Πρόληψη της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK) που εδρεύει στο Ζάγκρεμπ αποτελεί ειδική εισαγγελία ειδικευμένη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, και η δικαιοδοσία του καλύπτει το σύνολο της επικράτειας της Δημοκρατίας της Κροατίας. Η δικαιοδοσία του Γραφείου για την Πρόληψη της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος καθορίζεται στον νόμο για το γραφείο για την πρόληψη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Γραφείο για την Πρόληψη της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος
Gajeva 30a
10 000 Ζάγκρεμπ
Τηλ.: +385 4591 874
Φαξ: + 385 1 4591 878
Ηλ. ταχυδρομείο: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροtajnistvo@uskok.dorh.hr

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΓραφείο για την Πρόληψη της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος

Τελευταία επικαιροποίηση: 06/01/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Ιταλία

Στην παρούσα ενότητα παρέχεται επισκόπηση του δικαστικού συστήματος της Ιταλίας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης- συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Το ιταλικό δικαιοδοτικό σύστημα βασίζεται στο αστικό δίκαιο.

Τα καθήκοντα του δικαστή και του εισαγγελέα ασκούνται από μέλη του δικαστικού σώματος. Η διοίκηση ασκείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η δικαστική λειτουργία υποδιαιρείται στους ακόλουθους τομείς:

  • Τακτικά αστικά και ποινικά δικαστήρια
  • Διοικητικά δικαστήρια
  • Ελεγκτικό Συνέδριο
  • Στρατιωτικά δικαστήρια
  • Φορολογικά δικαστήρια

Η δικαιοδοσία επί διοικητικών υποθέσεων ανήκει στα περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια (Tribunali Amministrativi Regionali ή TAR) και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Consiglio di Stato).

Η δικαιοδοσία επί ελεγκτικών θεμάτων ανήκει στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Corte dei conti). Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του εδρεύει στο ίδιο δικαστήριο.

Η δικαιοδοσία επί φορολογικών θεμάτων ανήκει στις επαρχιακές φορολογικές επιτροπές και στις περιφερειακές φορολογικές επιτροπές.

Η δικαιοδοσία επί στρατιωτικών υποθέσεων ανήκει στα στρατιωτικά δικαστήρια, στα στρατιωτικά εφετεία, στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτήρησης, στρατιωτικούς εισαγγελείς που εδρεύουν στα στρατιωτικά δικαστήρια, στρατιωτικούς γενικούς εισαγγελείς που εδρεύουν στα στρατιωτικά εφετεία και στον στρατιωτικό γενικό εισαγγελέα που εδρεύει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η δικαιοδοσία επί τακτικών αστικών και ποινικών υποθέσεων ασκείται από τακτικούς δικαστικούς, δηλαδή δικαστές και δικαστικούς της εισαγγελίας, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντα των δικαστών και των ανακριτών αντίστοιχα.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Το Σύνταγμα αναθέτει τη διοίκηση των δικαστηρίων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, λόγω των ειδικών καθηκόντων, του ρόλου και της σχέσης του με το δικαιοδοτικό σύστημα.

Ύστερα από πολύ δύσκολο δημόσιο διαγωνισμό, οι δικαστικοί διορίζονται στα δικαστήρια σε ορισμένο τομέα αρμοδιότητας, βάσει της προσωπικής επιλογής τους. Δεν είναι δυνατόν να διορισθούν, να προαχθούν, να ανακληθούν, να μετατεθούν ή να τιμωρηθούν χωρίς διαβούλευση του Consiglio Superiore della Magistratura ή CSM (το ανώτατο συμβούλιο δικαστικών). Τους παρέχονται ειδικές εγγυήσεις προστασίας.

Όλα τα θέματα που αφορούν τους δικαστικούς πρέπει να αξιολογούνται από το CSM, το οποίο προστατεύει την ανεξαρτησία των δικαστικών και το καθεστώς τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας είναι επίσης πρόεδρος του CSM.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτελεί τα διοικητικά και οργανωτικά καθήκοντά του σε δύο επίπεδα:

  • στις κεντρικές δομές (dipartimenti), κυρίως στη Ρώμη, και για ειδικούς τομείς αρμοδιότητας επίσης σε τοπικά τμήματα·
  • σε δικαστικά γραφεία, δικαιοδοτικά όργανα, δικαστήρια και ούτω καθεξής.

Η διοικητική λειτουργία είναι επίσης υπεύθυνη για το προσωπικό που διορίζεται σε δικαστικές υπηρεσίες.

Στην κορυφή των δικαστηρίων (ή των εισαγγελιών) υπάρχει:

  • ο επικεφαλής δικαστής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις δικαστικές λειτουργίες και έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις του γραφείου·
  • ο διευθυντής του δικαστηρίου (dirigente), ο οποίο ασχολείται με την οργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών για το κοινό και την παροχή εσωτερικής συνδρομής σε δικαστές και εισαγγελείς. Ο dirigente κατέχει την ανώτερη θέση μεταξύ των μελών του διοικητικού προσωπικού.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Τα δικαστήρια οργανώνονται ως ακολούθως:

Πρώτος βαθμός

  • Ειρηνοδίκες (giudici di pace) – επίτιμοι (όχι επαγγελματίες) δικαστές. Εκδικάζουν ήσσονος σημασίας αστικές και ποινικές υποθέσεις
  • Πρωτοδικεία (tribunali) – εκδικάζουν τις σοβαρότερες υποθέσεις
  • Γραφείο επιτήρησης (ufficio di sorveglianza) – εξετάζει σε πρώτο βαθμό υποθέσεις ποινικής δικαιοσύνης (ζητήματα που αφορούν κρατουμένους, καταδίκες κ.λπ.)
  • Δικαστήρια ανηλίκων (tribunale per i minorenni)

Δεύτερος βαθμός

Για την άσκηση προσφυγής κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης για πραγματικούς και νομικούς λόγους:

  • Εφετεία (corte d’appello)
  • Δικαστήριο επιτήρησης (tribunale di sorveglianza) – δευτεροβάθμια δικαστήρια (και, σε ορισμένα θέματα, πρωτοβάθμια) για υποθέσεις ποινικής δικαιοσύνης

Τρίτος βαθμός

Για προσφυγή για νομικούς λόγους στο ανώτατο επίπεδο:

  • Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (corte di cassazione) – με γενική δικαιοδοσία, δικαστήριο τελευταίου βαθμού δικαιοδοσίας

Εντός των βασικών δικαστηρίων υπάρχουν επίσης ειδικά τμήματα. Τα κακουργιοδικεία (corti d’assise) συνεδριάζουν με δύο επαγγελματίες δικαστές και έξι ενόρκους. Οι ένορκοι επιλέγονται μεταξύ των πολιτών για σύντομη θητεία, για να συνεργασθούν και να εκπροσωπήσουν τους διάφορους τομείς της κοινωνίας. Τα δικαστήρια αυτά αποφασίζουν επί σοβαρών εγκλημάτων (ανθρωποκτονίες, σοβαρές επιθέσεις και άλλα παρόμοια).

Οι δικαστικοί που αναλαμβάνουν τα καθήκοντα του εισαγγελέα στις δίκες είναι:

  • Επικεφαλής εισαγγελείς πρωτοβάθμιων δικαστηρίων (procuratore della Repubblica presso il Tribunale) και οι αναπληρωτές τους (sostituti procuratori)
  • Επικεφαλής εισαγγελείς δευτεροβάθμιων δικαστηρίων (procuratore generale presso la Corte d’appello) και οι αναπληρωτές τους (sostituti procuratori generali)
  • Ο γενικός εισαγγελέας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (procuratore generale presso la Corte di cassazione) και οι αναπληρωτές του (sostituti procuratori generali)

Στην Ιταλία, τον ρόλο του εισαγγελέα αναλαμβάνουν τακτικοί δικαστές, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους υπό την εποπτεία του επικεφαλής του γραφείου τους. Πρόκειται για ένα είδος ιεραρχίας η οποία ισχύει μόνον στις εισαγγελείς.

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Αστική δικαιοδοσία

Ποινική δικαιοδοσία

Δικαιοδοσία ανηλίκων

Ποινική δικαιοδοσία

Πρώτος βαθμός

Ειρηνοδίκης

Ειρηνοδίκης

Δικαστήριο ανηλίκων

Γραφείο επιτήρησης/Δικαστήριο επιτήρησης

Δεύτερος βαθμός

Πρωτοδικείο

Πρωτοδικείο

Ειδικό τμήμα του Εφετείου

Δικαστήριο επιτήρησης

Εφετείο

Εφετείο

Νομικοί λόγοι

Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο

Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο

Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο

Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο

Νομικές βάσεις δεδομένων

Ο δικτυακός τόπος του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείου Δικαιοσύνης της Ιταλίας περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια, το υπουργείο Δικαιοσύνης, τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και τα στοιχεία επικοινωνίας των διάφορων γραφείων.

Ο δικτυακός τόπος του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατου Συμβουλίου Δικαστικών παρέχει πληροφορίες σχετικά με το δικαιοδοτικό σύστημα της Ιταλίας στα ιταλικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Η πρόσβαση και στους δύο δικτυακούς τόπους παρέχεται δωρεάν.

Τελευταία επικαιροποίηση: 18/01/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Κύπρος

Οργάνωση Δικαιοσύνης – Δικαστικά Σώματα

Διοίκηση δικαστηρίων

Μέχρι το 1960 η Κύπρος αποτελούσε αποικία της Μεγάλης Βρετανίας. Το νομικό σύστημα που καθιερώθηκε βασιζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Αγγλικό νομικό σύστημα και η νομοθεσία υιοθετούσε τις αρχές του Κοινού Δικαίου και της Επιείκειας.

Το νομικό σύστημα που ισχύει μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας διατηρεί την επίδραση του Αγγλικού νομικού συστήματος. Οι νόμοι που εφαρμόζουν τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι:

  • Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Οι νόμοι που διατηρήθηκαν σε ισχύ με βάση το άρθρο 188 του Συντάγματος
  • Οι αρχές του Κοινού Δικαίου και οι αρχές της Επιείκειας
  • Οι νόμοι που θεσπίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Δευτερογενής Νομοθεσία

Μετά την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, το Σύνταγμα της Δημοκρατίας τροποποιήθηκε έτσι που να δοθεί υπέρτερη ισχύς στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Στην Κύπρο υπάρχουν τρεις βαθμίδες Δικαστηρίων. Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (Τριτοβάθμια ή όπως άλλως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία) το Εφετείο (Δευτεροβάθμιο) και τα Ρρωτόδικα Δικαστήρια όπως φαίνεται παρακάτω:

  • ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ και ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • ΕΦΕΤΕΙΟ
  • ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  • ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΑ
  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  • ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  • ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΝ
  • ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ

Νομικές Τράπεζες Δεδομένων

Δεν υπάρχει ακόμα σε λειτουργία οποιαδήποτε επίσημη βάση δεδομένων νομικού περιεχομένου. Λειτουργούν κάποιες ιδιωτικές βάσεις νομικής πληροφόρησης κάποιες εκ των οποίων παρέχουν συνδρομητικές υπηρεσίες, ενώ άλλες παρέχουν δωρεάν πρόσβαση.

Οι πληροφορίες που περιέχονται είναι αποφάσεις δικαστηρίων, πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Δικαστήριο Κύπρου

Τελευταία επικαιροποίηση: 10/07/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Υπάρχει ήδη μετάφραση στις ακόλουθες γλώσσες: λεττονικά

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Λεττονία

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται επισκόπηση του δικαστικού συστήματος της Λεττονίας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης – συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Παράλληλα με τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, η Λετονία διαθέτει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, αποτελούμενη από δικαστικό σύστημα τριών βαθμών. Το Σύνταγμα ορίζει ότι τη δικαστική εξουσία ασκούν επαρχιακά και δημοτικά δικαστήρια, περιφερειακά δικαστήρια, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο και, σε περίπτωση πολέμου ή έκτακτης ανάγκης, επίσης στρατοδικεία.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Βάσει του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμου περί δικαστικής εξουσίας, η κύρια δημόσια αρχή η οποία είναι αρμόδια για τη διοίκηση των δικαστηρίων είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης:

  1. εκδίδει εσωτερικούς κανονισμούς σχετικά με την οργάνωση του διοικητικού έργου των επαρχιακών και δημοτικών δικαστηρίων, των περιφερειακών δικαστηρίων και των υπηρεσιών κτηματολογίου
  2. ζητεί από τα επαρχιακά και τα δημοτικά δικαστήρια, τα περιφερειακά δικαστήρια και τις υπηρεσίες κτηματολογίου να του παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την εκτέλεση των καθηκόντων που του ανατίθενται βάσει νόμων και κανονισμών
  3. είναι υπεύθυνο για την οργανωτική διαχείριση των επαρχιακών και δημοτικών δικαστηρίων, των περιφερειακών δικαστηρίων  και των υπηρεσιών κτηματολογίου
  4. διενεργεί επιθεωρήσεις των επαρχιακών και δημοτικών δικαστηρίων, των περιφερειακών δικαστηρίων και των υπηρεσιών κτηματολογίου.

Η Διοίκηση των Δικαστηρίων (Tiesu administrācija) οργανώνει και διασφαλίζει την εκτέλεση του διοικητικού έργου των επαρχιακών και δημοτικών δικαστηρίων, των περιφερειακών δικαστηρίων και των υπηρεσιών κτηματολογίου. Υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ενεργεί μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (Augstākā tiesa) δεν συνδέεται διοικητικά με επαρχιακά, δημοτικά ή περιφερειακά δικαστήρια. Το έργο του Ανωτάτου Δικαστηρίου οργανώνει ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο διαθέτει χωριστή διεύθυνση για την εκτέλεση διοικητικών καθηκόντων, τη Διοίκηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Augstākās tiesas Administrācija).

Το Δικαστικό Συμβούλιο (Tieslietu padome) είναι συλλογικό όργανο που συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής και της στρατηγικής του δικαστικού συστήματος και τη βελτίωση του τρόπου οργάνωσης των εργασιών του δικαστικού συστήματος.

Είδη δικαστηρίων: σύντομη περιγραφή και ιεραρχία

Τακτικά δικαστήρια: πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια

Τα επαρχιακά και τα δημοτικά δικαστήρια (rajonu (pilsētu) tiesas) είναι τα δικαστήρια που εκδικάζουν σε πρώτο βαθμό αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις. Ένα επαρχιακό ή δημοτικό δικαστήριο μπορεί να διαθέτει διαρθρωτικές μονάδες, δηλαδή έδρες που βρίσκονται σε διάφορους τόπους εντός της δικαστικής περιφέρειας της οικείας επαρχίας ή πόλης. Τα επαρχιακά ή δημοτικά δικαστήρια μπορεί να διαθέτουν υπηρεσία κτηματολογίου. Η υπηρεσία κτηματολογίου διαχειρίζεται τα αρχεία του Κτηματολογίου (στα οποία καταγράφονται ακίνητα και τα σχετικά με αυτά δικαιώματα) και επιλαμβάνεται απαιτήσεων για μη αμφισβητούμενη εκτέλεση, διαταγών είσπραξης οφειλής και εγκρίσεων καταστάσεων πλειστηριασμών.

Τα περιφερειακά δικαστήρια (apgabaltiesas), ως δευτεροβάθμια δικαστήρια, εκδικάζουν αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις με τριμελή σύνθεση από δικαστές επαρχιακών δικαστηρίων. Ένα περιφερειακό δικαστήριο μπορεί να διαθέτει διαρθρωτικές μονάδες, δηλαδή έδρες που βρίσκονται σε διάφορους τόπους εντός της δικαστικής περιφέρειας του οικείου περιφερειακού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμο περί δικαστικής εξουσίας, τα στρατοδικεία μπορούν να λειτουργούν σε κατάσταση πολέμου ή έκτακτης ανάγκης. Βάσει τουΟ σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμου περί στρατοδικείων, την εντολή έναρξης λειτουργίας στρατοδικείων δίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σε μια τέτοια περίπτωση, τίθενται σε λειτουργία ένα ή περισσότερα πρωτοβάθμια στρατοδικεία και ένα δευτεροβάθμιο στρατοδικείο.

Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο (Augstākā tiesa) περιλαμβάνει τη Γερουσία η οποία απαρτίζεται από τρία τμήματα (departamenti) (αστικών υποθέσεων, ποινικών υποθέσεων και διοικητικών υποθέσεων), και από δύο τμήματα (palātas) (αστικών υποθέσεων και ποινικών υποθέσεων). Το Ανώτατο Δικαστήριο λειτουργεί ως αναιρετικό δικαστήριο (kasācijas instance), εκτός αν νόμος άλλως ορίζει. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε δύο τμήματα (αστικών υποθέσεων και ποινικών υποθέσεων) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 έχει μόνο ένα τμήμα αστικών υποθέσεων.

Η ολομέλεια (plēnums) είναι η γενική συνέλευση των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εξετάζει τρέχοντα ζητήματα ερμηνείας νομικών διατάξεων. Η ολομέλεια εκλέγει επίσης τα μέλη του Πειθαρχικού Δικαστηρίου (Disciplinārtiesa). Το Πειθαρχικό Δικαστήριο αποτελείται από έξι δικαστές από τα τμήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Πειθαρχικό Δικαστήριο συγκαλείται για να ελέγξει τη νομιμότητα των αποφάσεων της δικαστικής πειθαρχικής επιτροπής (Tiesnešu disciplinārkolēģija). Προκειμένου να διασφαλίζεται ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας, τρέχοντα ζητήματα ερμηνείας νομικών διατάξεων μπορούν να εξετάζονται όχι μόνον από την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά και από την ολομέλεια του οικείου τμήματος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο (Satversmes tiesa) είναι ανεξάρτητο δικαστικό όργανο το οποίο επιλαμβάνεται υποθέσεων συνταγματικότητας νόμων και άλλων νομικών πράξεων στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που προβλέπεται για αυτό από το Σύνταγμα και τον νόμο για το Συνταγματικό Δικαστήριο. Επιλαμβάνεται επίσης άλλων υποθέσεων οι οποίες παραπέμπονται σε αυτό βάσει του νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Η Λετονία διαθέτει τις ακόλουθες νομικές βάσεις δεδομένων:

  1. τον δικτυακό τόπο του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος περιέχει πληροφορίες για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και τα πρόσωπα που λειτουργούν εντός του συγκεκριμένου συστήματος (πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι και πιστοποιημένοι δικαστικοί επιμελητές), καθώς και συνδέσμους προς άλλους δικτυακούς τόπους σχετικούς με το δικαστικό σύστημα
  2. την εθνική πύλη της Λετονίας Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροLatvija.lv

Η πύλη «Latvija.lv» παρέχει πρόσβαση στους διαδικτυακούς πόρους των οργάνων της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι πληροφορίες είναι ταξινομημένες θεματικά.

Από την ενότητα της πύλης με τίτλο «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες» (E-pakalpojumi) δίνεται πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται γενικά με τη χρήση ειδικής κεντρικής υποδομής. Η ενότητα αυτή περιέχει εικονικό χώρο εργασίας στον οποίο οι χρήστες μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, να παρακολουθούν την πρόοδο στην παροχή των εν λόγω υπηρεσιών και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Η ενότητα αναζήτησης υπηρεσιών («Κατάλογος υπηρεσιών», Pakalpojumu katalogs) είναι το κεντρικό σημείο πρόσβασης στις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο «Κατάλογος υπηρεσιών» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση βασικών πληροφοριών σχετικά με υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις προϋποθέσεις αίτησης και λήψης των εν λόγω υπηρεσιών, το κόστος τους και την περιγραφή τους. Στις περιγραφές των ηλεκτρονικών υπηρεσιών περιέχονται σύνδεσμοι προς τον σχετικό πόρο (που μπορεί να είναι πληροφορία, δικτυακός τόπος, άμεσος σύνδεσμος ή ηλεκτρονική υπηρεσία). Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες είτε μέσω του καταλόγου, ο οποίος υποδιαιρείται σε ενότητες που αντιστοιχούν σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινής ζωής, είτε χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες αναζήτησης που διαθέτει η πύλη. Επιφορτισμένα με τη συντήρηση του περιεχομένου του κεντρικού καταλόγου είναι τα κρατικά όργανα που παρέχουν τις υπηρεσίες.

Στόχος της εθνικής πύλης της Λετονίας Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροLatvija.lv, είναι να παρέχει πρόσβαση σε λετονούς και σε αλλοδαπούς πολίτες στους διαδικτυακούς πόρους των οργάνων της λετονικής κυβέρνησης και να λειτουργεί ως κεντρικό σημείο πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν διάφοροι φορείς.

Η πρόσβαση στην πύλη παρέχεται δωρεάν.

Σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠύλη των εθνικών δικαστηρίων, Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Δικαστήριο, Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΣυνταγματικό Δικαστήριο, Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔιοίκηση των Δικαστηρίων, Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης

Τελευταία επικαιροποίηση: 27/04/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Λιθουανία

Στην παρούσα ενότητα παρέχεται επισκόπηση των δικαστηρίων της Λιθουανίας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης. Σύστημα απονομής δικαιοσύνης

Στη Λιθουανία υπάρχουν 22 τακτικά δικαστήρια και τρία ειδικευμένα (διοικητικά) δικαστήρια.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Η Γενική Συνέλευση Δικαστών (Visuotinis teisėjų susirinkimas) είναι ο ανώτατος αυτόνομος φορέας της δικαστικής εξουσίας, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι δικαστές της Λιθουανίας.

Το Συμβούλιο των Δικαστηρίων (Teisėjų taryba) της Λιθουανίας είναι αυτόνομος εκτελεστικός δικαστικός φορέας, αποτελούμενος από 23 μέλη, ο οποίος διασφαλίζει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών.

Το Πειθαρχικό Δικαστήριο (Teisėjų garbės teismas) είναι αυτόνομος φορέας του δικαστικού συστήματος ο οποίος κρίνει πειθαρχικές υποθέσεις δικαστών και καταγγελίες δικαστών λόγω δυσφήμισης.

Η Εθνική Διοίκηση Δικαστηρίων (Nacionalinės teismų administracija) έχει ως καθήκον να διασφαλίζει ότι οι φορείς του δικαστικού συστήματος λειτουργούν αποτελεσματικά και συμβάλλει στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και των δικαστών, καθώς και στην οργανωτική αυτονομία των δικαστηρίων.

Τελευταία επικαιροποίηση: 07/04/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Λουξεµβούργο

Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε συνοπτικές πληροφορίες για την οργάνωση των δικαστηρίων και δικαιοδοτικών οργάνων του Λουξεμβούργου.

Οργάνωση της δικαιοσύνης – δικαστικό σύστημα

Το δικαιοδοτικό σύστημα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου διαιρείται σε δικαστικό και διοικητικό κλάδο. Στους δύο αυτούς κλάδους προστίθεται το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας

Τα δικαστήρια είναι επιφορτισμένα βάσει του Συντάγματος να ασκούν τη δικαστική εξουσία και να εφαρμόζουν τα διατάγματα και τους κανονισμούς γενικής και τοπικής ισχύος μόνο στον βαθμό που συνάδουν με τους νόμους.

1. Τακτικά δικαστήρια

  • Ανώτατο Δικαστήριο (Cour supérieure de Justice)

Στην κορυφή της ιεραρχίας των δικαστηρίων γενικής δικαιοδοσίας βρίσκεται το Ανώτατο Δικαστήριο (Cour supérieure de Justice), που περιλαμβάνει Ακυρωτικό Δικαστήριο (Cour de Cassation) και Εφετείο (Cour d'Appel), καθώς και Γενική Εισαγγελία (Parquet Général). Βρίσκεται στο Λουξεμβούργο.

  • Πρωτοδικεία (Tribunaux d'arrondissement)

Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου διαιρείται σε δύο δικαστικές περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες διαθέτει Πρωτοδικείο (Tribunal d’arrondissement), που εδρεύουν το ένα στο Λουξεμβούργο και το άλλο στο Diekirch.

  • Ειρηνοδικεία (Justices de Paix)

Υπάρχουν τρία Ειρηνοδικεία, από τα οποία ένα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ένα στο Esch-sur-Alzette (δικαστική περιφέρεια του Λουξεμβούργου) και ένα στο Diekirch (δικαστική περιφέρεια του Diekirch).

2. Ειδικά δικαστήρια

  • Ανώτατο Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης (Conseil supérieur de la sécurité sociale)

Το Ανώτατο Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης απαρτίζεται από έναν πρόεδρο, δύο δικαστές, έναν εργοδότη και έναν εργαζόμενο.

  • Διαιτητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης (Conseil arbitral de la sécurité sociale)

Το Διαιτητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης απαρτίζεται από έναν πρόεδρο, έναν εργοδότη και έναν εργαζόμενο.

Διοικητικά δικαστήρια

  • Διοικητικό Εφετείο (Cour Administrative)

Το Διοικητικό Εφετείο διαθέτει ένα μόνο τμήμα με 3 δικαστές.

  • Διοικητικό Πρωτοδικείο (Tribunal Administratif)

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο διαθέτει 4 τμήματα με 3 δικαστές.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Πληροφορίες σχετικά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα νομικά επαγγέλματα, τη νομοθεσία, τα δικαστήρια, τις φυλακές, τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, τα έντυπα και τις πρόσφατες εξελίξεις διατίθενται στον ιστότοπο του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείου Δικαιοσύνης.

Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν;

Ναι, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροLegilux

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικτυακή πύλη δικαιοσύνης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔιοικητικά δικαστήρια

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚυβέρνηση του Λουξεμβούργου

Τελευταία επικαιροποίηση: 24/11/2021

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση ουγγρικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Ουγγαρία

Στην παρούσα ενότητα παρέχεται σύντομη επισκόπηση των δικαστηρίων της Ουγγαρίας.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Δικαστικής Υπηρεσίας

Η κεντρική διοίκηση των δικαστηρίων έχει ανατεθεί στον Πρόεδρο της Εθνικής Δικαστικής Υπηρεσίας, ο οποίος επικουρείται από τον Γενικό Αντιπρόεδρο και τους υπόλοιπους Αντιπροέδρους, καθώς και από το προσωπικό του Συμβουλίου. Το διοικητικό έργο του Προέδρου εποπτεύεται από την Εθνική Δικαστική Υπηρεσία. Ο Πρόεδρος της Υπηρεσίας είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και για την αποτελεσματικότητα της κεντρικής διοίκησης, καθώς και για την εκτέλεση των καθηκόντων της κατά τρόπο συμβατό με τη συνταγματική αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας, εντός του πλαισίου που προβλέπει ο νόμος. Κατά την άσκηση των διοικητικών εξουσιών του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Δικαστικής Υπηρεσίας εκδίδει αποφάσεις, κανονισμούς και συστάσεις.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Δικαστικής Υπηρεσίας εκλέγεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών του ουγγρικού Κοινοβουλίου, μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόεδρος της Εθνικής Δικαστικής Υπηρεσίας μπορεί να εκλεγεί μόνο δικαστής.

Το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο είναι το όργανο που εποπτεύει την κεντρική διοίκηση των δικαστηρίων. Το Συμβούλιο εδρεύει στη Βουδαπέστη και αποτελείται από 15 μέλη. Μέλος του είναι ο Πρόεδρος του Kúria (Ανωτάτου Δικαστηρίου), ενώ τα υπόλοιπα 14 μέλη εκλέγονται με απλή πλειοψηφία σε μυστική ψηφοφορία αντιπροσωπευτικού οργάνου των δικαστών. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, οι αντιπρόσωποι δικαστές εκλέγουν έναν δικαστή εφετείου, πέντε δικαστές πρωτοδικείων, επτά νομαρχιακών δικαστηρίων και έναν δικαστή εργατοδικείου (τα νομαρχιακά δικαστήρια, τα διοικητικά δικαστήρια και τα εργατοδικεία θα αρχίσουν να λειτουργούν την 1η Ιανουαρίου 2013.)

Οργάνωση των δικαστηρίων

Στην Ουγγαρία, η δικαιοσύνη απονέμεται από τα εξής είδη δικαστηρίων:

  • Kúria (το ανώτατο δικαστήριο της Ουγγαρίας)·
  • περιφερειακά εφετείαítélőtáblák» στα ουγγρικά·
  • πρωτοδικείαtörvényszékek» στα ουγγρικά)·
  • νομαρχιακά δικαστήριαjárásbíróságok» στα ουγγρικά) και
  • διοικητικά δικαστήρια και εργατοδικεία.

Η κατά τόπον αρμοδιότητα των δικαστηρίων αντιστοιχεί γενικά στις διοικητικές υποδιαιρέσεις. Το όνομα του δικαστηρίου υποδηλώνει τον τόπο της έδρας του.

Λαϊκά μέλη δικαστηρίων (nem hivatásos bíró) είναι δυνατόν να συμμετέχουν σε δίκες ως πάρεδροι σε ορισμένες υποθέσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, αλλά μόνον οι επαγγελματίες δικαστές μπορούν να συγκροτούν τα μονομελή δικαστήρια (egyesbíró) ή να προεδρεύουν σε συμβούλια (tanácselnök).

Οι επαγγελματίες δικαστές διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μπορούν να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους μόνο για τους λόγους και με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι και υπόκεινται μόνο στον νόμο. Δεν μπορούν να είναι μέλη πολιτικών κομμάτων ή να συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες.

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Νομαρχιακά δικαστήρια, διοικητικά δικαστήρια και εργατοδικεία

Τα νομαρχιακά δικαστήρια, τα διοικητικά δικαστήρια και τα εργατοδικεία εκδικάζουν υποθέσεις σε πρώτο βαθμό. (Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, οι υποθέσεις εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό από τα ειρηνοδικεία και τα εργατοδικεία.)

Τα διοικητικά δικαστήρια και τα εργατοδικεία εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν τον δικαστικό έλεγχο διοικητικών αποφάσεων ή σχέσεις εργασίας και άλλες ανάλογες σχέσεις (καθώς και άλλες υποθέσεις τις οποίες προβλέπει ο νόμος).

Στα νομαρχιακά δικαστήρια, τα διοικητικά δικαστήρια και τα εργατοδικεία είναι δυνατόν να συγκροτηθούν τμήματα για την εκδίκαση συγκεκριμένων τύπων υποθέσεων.

Πρωτοδικεία

Τα πρωτοδικεία εκδικάζουν υποθέσεις σε πρώτο βαθμό, στις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, καθώς και εφέσεις κατά αποφάσεων των ειρηνοδικείων και των εργατοδικείων πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2012 ή των νομαρχιακών δικαστηρίων, των διοικητικών δικαστηρίων και των εργατοδικείων μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.

Τα πρωτοδικεία λειτουργούν υπό μορφή συμβουλίων (tanács), τμημάτων και πολυμελών συνθέσεων που εκδικάζουν ποινικές, αστικές, οικονομικές, διοικητικές και εργατικές υποθέσεις (kollégium). Οι διάφορες συνθέσεις μπορούν επίσης να ενεργούν συλλογικά.

Ειδικές υποθέσεις εκδικάζονται από στρατοδικεία (katonai tanács) σε προκαθορισμένα πρωτοδικεία, με συγκεκριμένη δικαιοδοσία.

Περιφερειακά Εφετεία

Τα περιφερειακά εφετεία εδρεύουν στις πόλεις Debrecen, Szeged, Βουδαπέστη, Győr και Pécs. Τα δικαστήρια αυτά εκδικάζουν εφέσεις κατά αποφάσεων των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων, πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ή των νομαρχιακών δικαστηρίων και των πρωτοδικείων, μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, στις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, καθώς και άλλες υποθέσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους βάσει του νόμου. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, οι εφέσεις σε διοικητικές υποθέσεις εκδικάζονται από το Εφετείο Βουδαπέστης.

Τα περιφερειακά εφετεία λειτουργούν υπό τη μορφή συμβουλίων και πολυμελών συνθέσεων που εκδικάζουν ποινικές και αστικές υποθέσεις. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, το Εφετείο Βουδαπέστης διαθέτει επίσης διοικητικό τμήμα.

Κατά τόπον αρμοδιότητα

  • Περιφερειακό Εφετείο Szeged: νομοί Csongrád, Bács-Kiskun και Békés·
  • Περιφερειακό Εφετείο Pécs: νομοί Baranya, Somogy, Tolna και Zala·
  • Περιφερειακό Εφετείο Debrecen: νομοί Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok και Szabolcs-Szatmár-Bereg·
  • Περιφερειακό Εφετείο Győr: νομοί Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas και Zala·
  • Περιφερειακό Εφετείο Βουδαπέστης: νομοί Βουδαπέστης, Fejér, Heves, Pest και Nográd.

Kúria (Ανώτατο Δικαστήριο)

Το Kúria είναι ο ανώτατος δικαστικός οργανισμός της Ουγγαρίας και εδρεύει στη Βουδαπέστη. Εξασφαλίζει την ενιαία εφαρμογή του νόμου από τα δικαστήρια και, για τον σκοπό αυτό, εκδίδει αποφάσεις εναρμόνισης της νομοθεσίας, που είναι δεσμευτικές για όλα τα δικαστήρια.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκλέγεται από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών του, μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι δικαστής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τους Αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά από πρόταση του Προέδρου του.

Το Kúria (Ανώτατο Δικαστήριο)

  • εκδικάζει εφέσεις κατά των αποφάσεων που εκδίδουν τα πρωτοδικεία και τα περιφερειακά εφετεία (στις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος)·
  • εκδικάζει αιτήσεις αναίρεσης (felülvizsgálati kérelem
  • εκδίδει αποφάσεις εναρμόνισης της νομοθεσίας (jogegységi határozat) δεσμευτικές για όλα τα δικαστήρια·
  • αναλύει τη νομολογία που διαμορφώνεται με αμετάκλητες αποφάσεις, ελέγχει και εποπτεύει τη γενική πρακτική των δικαστηρίων·
  • εκδίδει δικαστικές αποφάσεις και νομικές γνωμοδοτήσεις·
  • εκδίδει αποφάσεις σχετικά με τη ασυμβατότητα διαταγμάτων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης με άλλους νόμους και την ακύρωση των διαταγμάτων αυτών·
  • εκδίδει αποφάσεις με τις οποίες κρίνεται ότι μια αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της να θεσπίσει νομοθεσία την οποία προβλέπει ο νόμος και
  • εκδικάζει άλλες υποθέσεις που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελείται από τα συμβούλια εκδίκασης και εναρμόνισης (ítélkező és jogegységi tanács), συμβούλια που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και την έκδοση τοπικών γνωμοδοτήσεων, καθώς και από πολυμελείς συνθέσεις που εκδικάζουν ποινικές, αστικές, διοικητικές και εργατικές υποθέσεις (kollégium) και από τμήματα αρμόδια για την ανάλυση της νομολογίας.

Τελευταία επικαιροποίηση: 17/11/2015

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Μάλτα

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται επισκόπηση του δικαστικού συστήματος της Μάλτας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης – συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Το δικαστικό σύστημα της Μάλτας είναι κατ' ουσίαν ένα σύστημα δύο επιπέδων, το οποίο περιλαμβάνει ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στο οποίο προεδρεύει ένας δικαστής ανώτερου δικαστηρίου (judge) ή ένας δικαστής κατώτερου δικαστηρίου (magistrate), και ένα Εφετείο (Court of Appeal). Το Εφετείο, στην ανώτερη δικαιοδοσία του, απαρτίζεται από τρεις δικαστές ανώτερου δικαστηρίου και εκδικάζει προσφυγές κατά αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στο οποίο προεδρεύει δικαστής ανώτερου δικαστηρίου. Το Εφετείο, στην κατώτερη δικαιοδοσία του προεδρεύεται από έναν δικαστή ανώτερου δικαστηρίου και εκδικάζει προσφυγές κατά αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στο οποίο προεδρεύει δικαστής κατώτερου δικαστηρίου. Υπάρχουν επίσης διάφορα δικαστήρια (tribunals) τα οποία εκδικάζουν υποθέσεις από συγκεκριμένους τομείς του δικαίου και έχουν διαφορετικούς βαθμούς αρμοδιότητας. Σχεδόν όλες οι εφέσεις κατά αποφάσεων που λαμβάνονται από οποιοδήποτε από τα δικαστήρια αυτά εξετάζονται από το Εφετείο στο κατώτερο τμήμα του, ενώ άλλες από το Εφετείο στο ανώτερο τμήμα του.

Ο γενικός διευθυντής (δικαστηρίων), ο οποίος διορίζεται από τον πρωθυπουργό, είναι υπεύθυνος για τη διοίκηση των δικαστηρίων. Επικουρείται από τον γραμματέα των αστικών δικαστηρίων, τον γραμματέα των ποινικών δικαστηρίων, τον γραμματέα των δικαστηρίων του Γκόζο και τον διευθυντή (υποστηρικτικές υπηρεσίες).

Ο γενικός διευθυντής (δικαστηρίων) είναι αρμόδιος για τη διαχείριση και τη διοίκηση του τμήματος δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων των γραμματειών, των αρχείων και άλλων υπηρεσιών είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος δικαστηρίων. Όλοι οι εκτελεστικοί δικαστικοί υπάλληλοι που ασκούν τα καθήκοντά τους στο τμήμα δικαστηρίων λαμβάνουν εντολές από τον γενικό διευθυντή (δικαστηρίων) και είναι υπόλογοι σε αυτόν.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Σύντομη περιγραφή κάθε δικαστηρίου παρέχεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Εφετείο (Court of Appeal)

Δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Κατ’ έφεση

Το Εφετείο εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων αστικών δικαστηρίων τόσο ανώτερης όσο και κατώτερης δικαιοδοσίας.

(i) Το δικαστήριο εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων του Πρώτου Τμήματος του Αστικού Δικαστηρίου (First Hall of the Civil Court) και του Οικογενειακού Τμήματος του Αστικού Δικαστηρίου.

(ii) Εφέσεις κατά αποφάσεων του Court of Magistrates στην αστική δικαιοδοσία του, του Δικαστηρίου Μικροδιαφορών (Small Claims Tribunal) και των διοικητικών δικαστηρίων εκδικάζονται επίσης από το παρόν δικαστήριο.

(i) Αποτελείται από τρεις ανώτερους δικαστές.

(ii) Αποτελείται από έναν ανώτερο δικαστή.

Ποινικό Εφετείο (Court of Criminal Appeal)

Δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Κατ’ έφεση

Το δικαστήριο αυτό, στην ανώτερη δικαιοδοσία του, εκδικάζει εφέσεις προσώπων που καταδικάσθηκαν από το Ποινικό Δικαστήριο (Criminal Court).

Στην κατώτερη δικαιοδοσία του, εκδικάζει εφέσεις σε υποθέσεις που κρίθηκαν από το Court of Magistrates το οποίο συνεδρίασε ως ποινικό δικαστήριο.

Αποτελείται από τρεις ανώτερους δικαστές

Αποτελείται από έναν ανώτερο δικαστή

Ποινικό Δικαστήριο (Criminal Court).

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Το δικαστήριο αυτό συνεδριάζει ως ποινικό δικαστήριο και εκδικάζει ποινικές υποθέσεις που υπερβαίνουν την αρμοδιότητα του Court of Magistrates.

Προεδρεύει ένας ανώτερος δικαστής, ο οποίος δύναται να εκδικάζει την υπόθεση με εννεαμελές σώμα ενόρκων

Το Αστικό Δικαστήριο (Civil Court):

Πρώτο Τμήμα (First Hall of the Civil Court)

Τμήμα εκούσιας δικαιοδοσίας (Civil Court, Voluntary Jurisdiction Section)

Οικογενειακό Τμήμα (Civil Court, Family Section)

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Το Πρώτο Τμήμα το Αστικού Δικαστηρίου εκδικάζει τις υποθέσεις αστικής ή/και εμπορικής φύσης που υπερβαίνουν τη δικαιοδοσία του Court of Magistrates. Εκδικάζει επίσης υποθέσεις που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που προστατεύονται από το Σύνταγμα και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Το Αστικό Δικαστήριο (Τμήμα εκούσιας δικαιοδοσίας) είναι δικαστήριο εκούσιας δικαιοδοσίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την απαγόρευση ή την κήρυξη της ανικανότητας προσώπων με ψυχικά νοσήματα, τον ορισμό επιτρόπων για τα εν λόγω πρόσωπα, την κίνηση της διαδικασίας κληρονομικής διαδοχής και την επιβεβαίωση των εκτελεστών της διαθήκης. Είναι επίσης ο θεματοφύλακας μυστικών διαθηκών.

Το Οικογενειακό Τμήμα εκδικάζει όλες τις υποθέσεις που αφορούν οικογενειακά ζητήματα, όπως ακύρωση γάμου, χωρισμό, διαζύγιο, διατροφή και επιμέλεια των τέκνων.

Προεδρεύει ένας ανώτερος δικαστής

Προεδρεύει ένας ανώτερος δικαστής

Προεδρεύει ένας ανώτερος δικαστής

Court of Magistrates

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Στον αστικό τομέα, τα Court of Magistrates έχουν μόνον κατώτερη πρωτοβάθμια δικαιοδοσία, η οποία γενικά περιορίζεται σε απαιτήσεις αξίας έως 15 000 ευρώ.

Στον ποινικό τομέα, το δικαστήριο διαθέτει διττή δικαιοδοσία: δικαιοδοσία ποινικού δικαστηρίου για υποθέσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, και δικαιοδοσία ανακριτικού δικαστηρίου για εγκλήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ποινικού Δικαστηρίου.

(i) Δικαιοδοσία ποινικού δικαστηρίου – το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων που σχετίζονται με αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως 6 μηνών.

(ii) Δικαιοδοσία ανακριτικού δικαστηρίου – το συγκεκριμένο δικαστήριο διεξάγει την προκαταρκτική εξέταση σε κακουργήματα και διαβιβάζει τη σχετική δικογραφία στον γενικό εισαγγελέα. Εάν δεν ασκηθεί ένσταση από τον κατηγορούμενο, ο γενικός εισαγγελέας μπορεί να αναπέμψει υποθέσεις που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως δέκα ετών στο Court of Magistrates προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση και να λάβει τη σχετική απόφαση.

Προεδρεύει ένας κατώτερος δικαστής

Court of Magistrates του Gozo)

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Στον αστικό τομέα, το Court of Magistrates του Gozo διαθέτει διττή δικαιοδοσία:

μια κατώτερη δικαιοδοσία ανάλογη εκείνης που ασκεί το αντίστοιχο δικαστήριο στη Μάλτα, και μια ανώτερη δικαιοδοσία, με την ίδια αρμοδιότητα όπως αυτή του Πρώτου Τμήματος του Αστικού Δικαστηρίου, πλην της συνταγματικής δικαιοδοσίας του, και αυτή του Τμήματος εκούσιας δικαιοδοσίας του Αστικού Δικαστηρίου.

Στον ποινικό τομέα, το Court of Magistrates του Gozo έχει την ίδια αρμοδιότητα όπως το Court of Magistrates όταν συνεδριάζει ως ποινικό και ως ανακριτικό δικαστήριο.

Προεδρεύει ένας κατώτερος δικαστής

Δικαστήριο ανηλίκων (Juvenile Court)

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Το Δικαστήριο ανηλίκων εκδικάζει κατηγορίες και άλλες υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους κάτω των 16 ετών και μπορεί επίσης να εκδώσει διαταγές επιμέλειας.

Προεδρεύει ένας κατώτερος δικαστής επικουρούμενος από δύο μέλη

Δικαστήριο μικροδιαφορών (Small Claims Tribunal)

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Το δικαστήριο αυτό εκδικάζει συνοπτικά, βάσει των αρχών της ευθυδικίας και του δικαίου, διαφορές των οποίων η αξία δεν υπερβαίνει τα 5 000 ευρώ.

Προεδρεύει ένας adjudicator (κριτής)

Νομικές βάσεις δεδομένων

Ο επίσημος δικτυακός τόπος του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείου Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσφέρει διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες. Ο δικτυακός τόπος, ο οποίος διατίθεται στα μαλτέζικα και στα αγγλικά, περιέχει πληροφορίες σχετικά με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων καθώς και σχετικά με τα δικαστήρια, το δικαστικό σύστημα και το δικαστικό σώμα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, δικαστικές υπηρεσίες και νομικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια παρέχονται ορισμένοι σύνδεσμοι προς τις διάφορες δικαστικές και νομικές υπηρεσίες που διατίθενται:

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Sentenzi Online

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Δικαστικές διαδικασίες

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Χρήση αιθουσών δικαστηρίων

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες – Στατιστικά στοιχεία

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Δικαστικοί πλειστηριασμοί

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Έντυπα για αστικές υποθέσεις (στα μαλτέζικα)

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικοί πραγματογνώμονες

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝομικές υπηρεσίες (Νομοθεσία της Μάλτας)

Τελευταία επικαιροποίηση: 04/05/2021

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Κάτω Χώρες

Η σελίδα αυτή παρέχει επισκόπηση του δικαστικού συστήματος στις Κάτω Χώρες.

Οργάνωση της δικαιοσύνης — συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Διοίκηση των δικαστηρίων

Το Δικαστικό Συμβούλιο (Raad voor de rechtspraak) αποτελεί τμήμα του δικαστικού συστήματος, πλην όμως δεν απονέμει δικαιοσύνη. Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει αναλάβει ορισμένα καθήκοντα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα καθήκοντα αυτά επιχειρησιακού χαρακτήρα περιλαμβάνουν την κατανομή προϋπολογισμών, την εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης, την πολιτική στελέχωσης, τις ΤΠΕ και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Το Συμβούλιο επικουρεί τα δικαστήρια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στους ανωτέρω τομείς. Επίσης, έχει την ευθύνη για την αναβάθμιση της ποιότητας της δικαιοσύνης και υποβάλλει συστάσεις επί νέων νόμων οι οποίοι επηρεάζουν τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Επιπλέον, το Συμβούλιο εκπροσωπεί τη δικαστική εξουσία στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο. Τα καθήκοντα του Συμβουλίου σχετίζονται με ζητήματα λειτουργίας των δικαστηρίων (με την ευρύτερη δυνατή έννοια), με θέματα χρηματοδότησης και με την ποιοτική διάσταση της απονομής δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο διαδραματίζει καίριο ρόλο όσον αφορά την κατάρτιση, την εκτέλεση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού του δικαστικού συστήματος. Το σύστημα κατάρτισης του προϋπολογισμού των επιμέρους δικαστηρίων βασίζεται σε ένα σύστημα μέτρησης του φόρτου εργασίας, το οποίο εφαρμόζει το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο ενθαρρύνει και εποπτεύει την ανάπτυξη διαδικασιών για την καθημερινή διαχείριση της λειτουργίας των δικαστηρίων. Ειδικότερα, τα καθήκοντά του σε αυτό το πλαίσιο είναι η πολιτική διαχείρισης προσωπικού, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι ΤΠΕ και οι εξωτερικές υποθέσεις. Το Συμβούλιο διαθέτει σειρά επίσημων νομικών αρμοδιοτήτων οι οποίες του επιτρέπουν να επιτελεί τα ανωτέρω καθήκοντα. Έχει για παράδειγμα δικαίωμα να εκδίδει δεσμευτικές γενικές οδηγίες σε θέματα επιχειρησιακής πολιτικής, αν και προτιμά να ασκεί το εν λόγω δικαίωμα όσο το δυνατόν λιγότερο.

Το Συμβούλιο είναι αρμόδιο για την πρόσληψη, επιλογή και εκπαίδευση δικαστικών επιμελητών και υπαλλήλων. Ασκεί τα καθήκοντά του στους εν λόγω τομείς σε στενή συνεργασία με τα συμβούλια των δικαστηρίων (raden van de gerechten) και έχει σημαίνοντα λόγο στον διορισμό των μελών των συμβουλίων των δικαστηρίων.

Όσον αφορά την ποιότητα της δικαιοσύνης, καθήκον του Συμβουλίου είναι η προαγωγή της ενιαίας εφαρμογής του νόμου και η αναβάθμιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων. Το Συμβούλιο δεν διαθέτει υποχρεωτική αρμοδιότητα σε θέματα σύμπτωσης περιεχομένου δικαστικών αποφάσεων.

Το Συμβούλιο έχει επίσης γενικό συμβουλευτικό καθήκον. Υποβάλλει συστάσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με νέους νόμους οι οποίοι έχουν αντίκτυπο στο δικαστικό σύστημα. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα σε συνεχή διαβούλευση με τα μέλη των συμβουλίων των δικαστηρίων.

Παρότι το Συμβούλιο διαθέτει επίσημες αρμοδιότητες, η σχέση μεταξύ Συμβουλίου και δικαστηρίων δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως ιεραρχική. Ύψιστη αποστολή του Συμβουλίου είναι να επικουρεί τα δικαστήρια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Για να διασφαλίζεται η ορθή εκτέλεση των διαφόρων καθηκόντων, το Συμβούλιο διαβουλεύεται σε τακτική βάση με προέδρους δικαστηρίων, διευθυντές διοικητικών υπηρεσιών, τμηματάρχες και το Συμβούλιο Αντιπροσώπων (College van afgevaardigden – ένα συμβουλευτικό όργανο που απαρτίζεται από εκπροσώπους δικαστηρίων).

Είδη δικαστηρίων — σύντομη περιγραφή

Δικαστήρια (rechtbanken)

Οι Κάτω Χώρες διαιρούνται σε 11 περιφέρειες (arrondissementen), καθεμία εκ των οποίων διαθέτει δικό της πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Κάθε δικαστήριο διαθέτει περισσότερες της μίας έδρες ειρηνοδικείων (kantonlocaties). Τα πρωτοδικεία περιλαμβάνουν τουλάχιστον τέσσερα τμήματα (sectoren), στα οποία περιλαμβάνεται οπωσδήποτε διοικητικό τμήμα, αστικό τμήμα, ποινικό τμήμα και τοπικό τμήμα (ειρηνοδικείο). Οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου καθώς και οι υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους εκδικάζονται συνήθως από χωριστό τμήμα, ενίοτε δε και οι υποθέσεις που εμπίπτουν στο δίκαιο αλλοδαπών. Το συμβούλιο του δικαστηρίου (bestuur van het gerecht) έχει την απόλυτη ευχέρεια να αποφασίσει επ’ αυτού.

Τομείς

Τμήματα

Ο μέσος πολίτης μπορεί σχετικά εύκολα να προσφύγει στο ειρηνοδικείο, υπό την έννοια ότι έχει δικαίωμα να παρίσταται και να ενεργεί χωρίς απαραιτήτως να εκπροσωπείται από δικηγόρο. Στην αρμοδιότητα του ειρηνοδικείου υπάγονται αστικές διαφορές από σύμβαση μίσθωσης, σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύμβαση εργασίας και όλες οι διαφορές η αξία του αντικειμένου των οποίων δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Όσον αφορά ποινικές υποθέσεις, στην αρμοδιότητα του ειρηνοδικείου υπάγονται μόνον πταίσματα. Το ειρηνοδικείο συνήθως εκδικάζει υποθέσεις στις οποίες προτείνεται συμβιβασμός από τις αστυνομικές ή τις εισαγγελικές αρχές. Εφόσον ο κατηγορούμενος αρνηθεί τον συμβιβασμό, η υπόθεση εκδικάζεται ενώπιον του ειρηνοδικείου. Συνήθως ο ειρηνοδίκης αποφαίνεται κατά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Ποινική δικαιοσύνη

Στην αρμοδιότητα του ποινικού τμήματος υπάγονται όλες οι ποινικές υποθέσεις οι οποίες δεν υπάγονται στο ειρηνοδικείο. Οι εν λόγω υποθέσεις εκδικάζονται είτε από μονομελές είτε από πολυμελές (τριμελές) δικαστήριο. Τα πολυμελή δικαστήρια δικάζουν πιο πολύπλοκες υποθέσεις, καθώς και κάθε υπόθεση για την οποία ο εισαγγελέας ζητά να επιβληθεί ποινή φυλάκισης που υπερβαίνει το ένα έτος.

Πολιτικό/οικογενειακό

Στην αρμοδιότητα του πολιτικού τμήματος υπάγονται όλες οι υποθέσεις οι οποίες δεν υπάγονται ρητά στην αρμοδιότητα του ειρηνοδικείου. Οι περισσότερες υποθέσεις εκδικάζονται από μονομελές δικαστήριο, αν και υπάρχει επίσης τριμελές δικαστήριο το οποίο εκδικάζει πιο πολύπλοκες υποθέσεις. Αρκετά πρωτοδικεία διαθέτουν χωριστό τμήμα για υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους, εφόσον ο αριθμός των εν λόγω υποθέσεων είναι μεγάλος.

Διοικητικό δίκαιο (bestuursrecht)

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι διοικητικές διαφορές εκδικάζονται από το πρωτοδικείο. Σε πολλές περιπτώσεις, πριν από την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του διοικητικού τμήματος, προηγείται διαδικασία ένστασης ενώπιον των διοικητικών αρχών. Οι υποθέσεις αυτές συνήθως εκδικάζονται από μονομελές δικαστήριο, παρότι και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να οριστεί τριμελές δικαστήριο σε πιο πολύπλοκες υποθέσεις ή υποθέσεις που αφορούν θεμελιώδους σημασίας ζητήματα. Εφόσον το αρμόδιο πρωτοδικείο δεν διαθέτει χωριστό τμήμα για την εκδίκαση υποθέσεων που εμπίπτουν στο δίκαιο αλλοδαπών, οι εν λόγω υποθέσεις εκδικάζονται από το διοικητικό τμήμα ή συμβούλιο αυτού. Οι αποφάσεις σε υποθέσεις δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου και σε ασφαλιστικές υποθέσεις εφεσιβάλλονται ενώπιον ειδικού εφετείου – το Κεντρικό Εφετείο (Centrale Raad van Beroep) –, ενώ στην πλειονότητα των λοιπών υποθέσεων ενώπιον του Τμήματος Διοικητικής Δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State).

Εφετεία (Gerechtshoven)

Οι 11 περιφέρειες πρωτοβάθμιων δικαστηρίων υπάγονται στις τέσσερις περιοχές τοπικής αρμοδιότητας των εφετείων: Χάγη και Άμστερνταμ, Arnhem-Leeuwarden και s-Hertogenbosch. Στο εφετείο εκδικάζονται οι εφέσεις κατά των αποφάσεων των πρωτοδικείων σε ποινικές και αστικές υποθέσεις. Το εφετείο επανεξετάζει τα πραγματικά περιστατικά και καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα. Η απόφαση του εφετείου συνήθως προσβάλλεται με αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου των Κάτω Χωρών (Hoge Raad der Nederlanden). Πέραν των αστικών και ποινικών υποθέσεων, το εφετείο εκδικάζει και όλες τις εφέσεις κατά των αποφάσεων σε φορολογικές υποθέσεις.

Ειδικά δικαστήρια

Το Κεντρικό Εφετείο (Centrale Raad van Beroep) είναι ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στα νομικά πεδία των ασφαλιστικών υποθέσεων και των υποθέσεων που εμπίπτουν στο δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο. Στα εν λόγω πεδία συνιστά την ύψιστη δικαστική αρχή. Το Κεντρικό Εφετείο εδρεύει στην Ουτρέχτη.

Το Εφετείο Εμπορικών και Βιομηχανικών Υποθέσεων (College van Beroep voor het bedrijfsleven) είναι ένα ειδικό διοικητικό δικαστήριο το οποίο εκδικάζει διαφορές που εμπίπτουν στο πεδίο του κοινωνικού/οικονομικού διοικητικού δικαίου. Επιπλέον, εκδικάζει προσφυγές κατά συγκεκριμένων νομοθετικών πράξεων, όπως ο νόμος περί ανταγωνισμού (Mededingingswet) και ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών (Telecommunicatiewet). Το Εφετείο Εμπορικών και Βιομηχανικών Υποθέσεων εδρεύει στη Χάγη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (Hoge Raad)

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο των Κάτω Χωρών, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, ελέγχει τη νομική ορθότητα απόφασης που εκδόθηκε από κατώτερο δικαστήριο. Στο στάδιο αυτό δεν αμφισβητούνται πλέον τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης τα οποία διαπιστώθηκαν από το κατώτερο δικαστήριο. Η αναίρεση, επομένως, επιτελεί σημαντική λειτουργία ως προς την προώθηση της ενιαίας εφαρμογής του νόμου.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον ιστότοπο για την Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροοργάνωση της δικαιοσύνης στις Κάτω Χώρες.

Η νομολογία είναι διαθέσιμη σε μια κοινή Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροβάση δεδομένων αποφάσεων.

Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στη βάση δεδομένων;

Ναι, η πρόσβαση παρέχεται δωρεάν.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικό σύστημα

Τελευταία επικαιροποίηση: 05/10/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Αυστρία

Η παρούσα ενότητα παρέχει επισκόπηση των δικαστηρίων της Αυστρίας.

Οργάνωση των δικαστηρίων — σύστημα απονομής δικαιοσύνης

Η δικαστική εξουσία αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του κράτους δικαίου, μαζί με τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Από κοινού με την εκτελεστική εξουσία, η δικαστική εξουσία είναι επιφορτισμένη με την επιβολή της νομοθεσίας. Η δικαστική εξουσία διαχωρίζεται από την εκτελεστική σε όλους τους βαθμούς. Τα δικαστήρια είναι κρατικοί θεσμοί, που έχουν συσταθεί με νόμο και απαρτίζονται από ανεξάρτητους και αμερόληπτους δικαστές, οι οποίοι δεν μπορούν να παυθούν από τα καθήκοντά τους ή να μετατεθούν, και οι οποίοι, ακολουθώντας τυπική διαδικασία, αποφασίζουν αποκλειστικά με βάση τον νόμο και χωρίς να δέχονται εντολές.

Η δικαστική εξουσία ασκείται από τα λεγόμενα τακτικά δικαστήρια (ordentliche Gerichte), τα οποία αποφαίνονται επί αστικών αξιώσεων και υποχρεώσεων και ποινικών κατηγοριών, καθώς και από τα διοικητικά δικαστήρια (Verwaltungsgerichte) και το Συνταγματικό Δικαστήριο (Verfassungsgerichtshof). Τα τακτικά δικαστήρια περιλαμβάνουν τα περιφερειακά δικαστήρια και τα πρωτοδικεία (Bezirks- und Landesgerichte), τα εφετεία (Oberlandesgerichte) και ως ανώτατο δικαστήριο αστικών και ποινικών υποθέσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο (Oberster Gerichtshof). Σε κάθε ομόσπονδο κράτος έχει συσταθεί διοικητικό δικαστήριο. Επιπλέον, έχει συσταθεί Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο (Bundesverwaltungsgericht) στη Βιέννη, το οποίο είναι αρμόδιο για ολόκληρη την ομοσπονδιακή επικράτεια (με γραφεία στο Graz, Linz, Innsbruck), καθώς και Ομοσπονδιακό Φορολογικό δικαστήριο (Bundesfinanzgericht) Το ανώτερο δικαστήριο των διοικητικών δικαστηρίων είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Verwaltungsgerichtshof).

Οι εισαγγελίες αποτελούν ειδικά όργανα που είναι διακριτά από τα δικαστήρια. Κύριο καθήκον τους είναι να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον κατά την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Διευθύνουν την προκαταρκτική εξέταση, απαγγέλλουν κατηγορίες και εκπροσωπούν την κατηγορία στην ποινική δίκη. Οι εισαγγελείς είναι όργανα των τακτικών δικαστηρίων, αλλά δεσμεύονται από τις εντολές των ανωτέρων τους. Όσον αφορά τις εντολές, στην κορυφή της ιεραρχίας βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο για την άσκηση των καθηκόντων του. Οι εντολές πρέπει να παρέχονται γραπτώς και να είναι αιτιολογημένες, καθώς αποτελούν μέρος του φακέλου. Τα καταστήματα κράτησης (Justizanstalten) είναι αρμόδια για την εκτέλεση των στερητικών της ελευθερίας ποινών και των μέτρων κράτησης. Τα καταστήματα κράτησης είναι αρμόδια για την εκτέλεση της προσωρινής κράτησης, των στερητικών της ελευθερίας ποινών και των προληπτικών στερητικών της ελευθερίας μέτρων (Maßnahmenvollzug). Οι εγκαταστάσεις χωρίζονται σε περιφερειακές εγκαταστάσεις προσωρινής κράτησης (Landesgerichtliche Gefangenenhäuser), σωφρονιστικά ιδρύματα για την εκτέλεση των στερητικών της ελευθερίας ποινών (Strafvollzugsanstalten für den Vollzug von Freiheitsstrafen) και σε ιατροδικαστικά θεραπευτικά κέντρα (Forensisch Therapeutische Zentren) για την εκτέλεση προληπτικών στερητικών της ελευθερίας μέτρων. Στα σωφρονιστικά ιδρύματα υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις σωφρονιστικών ιδρυμάτων (Sonderanstalten) για νέους και γυναίκες. Σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης σωφρονιστικής, η στέρηση της ελευθερίας έχει ως στόχο να βοηθήσει τους κρατούμενους και τις κρατούμενες να γίνουν νομοταγείς πολίτες που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της ζωής σε μια κοινωνία και να τους/τις αποτρέψει από τη συμμετοχή τους σε εγκληματικές δραστηριότητες (επανακοινωνικοποίηση). Επιπλέον, το κέντρο θα πρέπει να τους/τις βοηθά να κατανοήσουν γιατί η συμπεριφορά, η οποία οδήγησε στην καταδίκη τους, είναι κοινωνικά απαράδεκτη.

Οι φορείς δικαστικής επιτήρησης (Bewährungshilfeeinrichtungen) φροντίζουν κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί και απολυθεί υπό όρους. Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, τα καθήκοντα αυτά έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι τελούν υπό την εποπτεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην Αυστρία, η δικαστική εξουσία με τη στενή έννοια του όρου περιλαμβάνει τα τακτικά δικαστήρια, τις εισαγγελίες, το σωφρονιστικό σύστημα και τους φορείς δικαστικής επιτήρησης. Επικεφαλής της διοίκησης της δικαιοσύνης είναι ο ομοσπονδιακός υπουργός δικαιοσύνης ως ανώτατο όργανο. Στον ομοσπονδιακό υπουργό δικαιοσύνης υπάγεται το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο ομοσπονδιακός υπουργός δικαιοσύνης είναι μέλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει τον πολιτικό συντονισμό, τη διοίκηση και την ανώτατη εποπτεία όλων των σχετικών υπηρεσιών.

Βαθμοί των τακτικών δικαστηρίων

  • Τοπικά δικαστήρια (Bezirksgerichte)
  • Περιφερειακά δικαστήρια (Landesgerichte — γνωστά και ως πρωτοβάθμια δικαστήρια)
  • Εφετεία (Oberlandesgerichte — γνωστά και ως δευτεροβάθμια δικαστήρια)
  • Ανώτατο Δικαστήριο (Oberster Gerichtshof)

Νομικές βάσεις δεδομένων

Η δικτυακή πύλη της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροαυστριακής δικαιοσύνης παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με το αυστριακό δικαστικό σύστημα.

Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στη βάση δεδομένων;

Ναι, η πρόσβαση στη δικτυακή πύλη της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροαυστριακής δικαιοσύνης παρέχεται δωρεάν.

Τελευταία επικαιροποίηση: 25/10/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση πολωνικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Υπάρχει ήδη μετάφραση στις ακόλουθες γλώσσες: αγγλικά

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Πολωνία

Στο κεφάλαιο αυτό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.

Οργάνωση της Δικαιοσύνης – συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Το κεφάλαιο VIII του πολωνικού Συντάγματος περιέχει διατάξεις για τα τακτικά και τα ειδικά δικαστήρια και απαριθμεί τις αρχές που είναι αρμόδιες για την απονομή της δικαιοσύνης στην Πολωνία, και συγκεκριμένα για:

  • το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Sąd Najwyższy)
  • τα τακτικά δικαστήρια (sądy powszechne)
  • τα διοικητικά δικαστήρια (sądy administracyjne)
  • τα στρατιωτικά δικαστήρια (sądy wojskowe).

Διοίκηση των δικαστηρίων

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Το σύστημα των τακτικών δικαστηρίων περιλαμβάνει τα εφετεία (sądy apelacyjne), τα πρωτοδικεία (sądy okręgowe) και τα περιφερειακά δικαστήρια (sądy rejonowe). Τα δικαστήρια αυτά κρίνουν, μεταξύ άλλων, υποθέσεις ποινικού, αστικού, οικογενειακού δικαίου και δικαίου ανηλίκων, εμπορικού δικαίου, εργατικού δικαίου και δικαίου κοινωνικών ασφαλίσεων – εκτός από υποθέσεις για τις οποίες είναι αρμόδια άλλα ειδικά δικαστήρια (π.χ. τα στρατιωτικά). Τα τακτικά δικαστήρια τηρούν επίσης τα κτηματολόγια και τα μητρώα υποθηκών, καθώς και το μητρώο ενεχύρων, το εθνικό δικαστικό μητρώο και το εθνικό ποινικό μητρώο.

Το σύστημα των διοικητικών δικαστηρίων περιλαμβάνει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Naczelny Sąd Administracyjny) και τα περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια – ένα ανά περιφέρεια (wojewódzkie sądy administracyjne).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Sąd Najwyższy) είναι η ανώτατη δικαστική αρχή της Πολωνίας. Ασκεί δικαστική εποπτεία επί των αποφάσεων όλων των άλλων δικαστηρίων εξασφαλίζοντας τη συνεκτικότητα της ερμηνείας των νόμων και της δικαστικής πρακτικής. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι τακτικό δικαστήριο.

Στο πολωνικό νομικό σύστημα, το Συνταγματικό Δικαστήριο (Trybunał Konstytucyjny) δεν θεωρείται τακτικό δικαστήριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται σχετικά με:

  • τη συνταγματικότητα της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών συμφωνιών
  • τη συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες είναι απαραίτητο να κυρώνονται πριν από την έγκρισή τους από το Κοινοβούλιο
  • τη συνταγματικότητα των κανονισμών που εκδίδουν τα όργανα της κεντρικής διοίκησης, των κυρωθεισών διεθνών συμφωνιών και των νομοθετικών πράξεων
  • τη συνταγματικότητα των σκοπών και των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων
  • συνταγματικές προσφυγές.

Το Ειδικό Δικαστήριο της Επικρατείας (Trybunał Stanu) εκδικάζει υποθέσεις στις οποίες πρόσωπα που κατέχουν (ή κατείχαν) τις υψηλότερες κρατικές θέσεις κατηγορούνται για παράβαση του Συντάγματος ή άλλων νομοθετικών πράξεων.

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

  • Τοπικά δικαστήρια (sądy rejonowe) – γενικά εκδικάζουν υποθέσεις σε πρώτο βαθμό
  • Πρωτοδικεία (sądy okręgowe) – εκδικάζουν υποθέσεις σε δεύτερο ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρώτο βαθμό
  • Εφετεία (sądy apelacyjne) – εκδικάζουν υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό
  • Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο – η ανώτατη δικαστική αρχή.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Μπορείτε να βρείτε συνδέσμους για πληροφορίες σχετικά με όλα τα τακτικά δικαστήρια, τις ιστοσελίδες τους και τον τρόπο επικοινωνίας με αυτά (διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, ηλεκτρονικές διευθύνσεις κ.λπ.) στην ιστοσελίδα του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροπολωνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης (πληροφορίες για τα δικαστήρια).

Τελευταία επικαιροποίηση: 10/12/2012

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Πορτογαλία

Στην παρούσα ενότητα παρέχεται επισκόπηση του δικαστικού συστήματος στην Πορτογαλία.

Δικαστήρια - Γενικές αρχές

Το πορτογαλικό Σύνταγμα, στα άρθρα 202 και επόμενα, καθορίζει τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η απονομή της δικαιοσύνης και η λειτουργία των δικαστηρίων στην Πορτογαλία. Τα δικαστήρια είναι κυρίαρχα όργανα αρμόδια για την απονομή δικαιοσύνης εξ ονόματος του λαού. Το έργο τους συνίσταται στη διασφάλιση της υπεράσπισης των εννόμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών, την καταστολή των παραβιάσεων της δημοκρατικής νομιμότητας και τον διακανονισμό των συγκρούσεων δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων.

Τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και υπόκεινται μόνο στο νόμο. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και υπερισχύουν των αποφάσεων κάθε άλλης αρχής.

Οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων είναι δημόσιες, εκτός αν το ίδιο το δικαστήριο αποφασίσει άλλως με αιτιολογημένη γραπτή εντολή για την εξασφάλιση και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των προσώπων και των χρηστών ηθών ή για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του δικαστηρίου.

Οργάνωση της δικαιοσύνης — το δικαστικό σύστημα

Σύμφωνα με τα άρθρα 209 και επόμενα του Συντάγματος, στην Πορτογαλία διακρίνονται δύο κατηγορίες δικαστηρίων: τα πολιτικά δικαστήρια και τα διοικητικά δικαστήρια. Προβλέπονται επίσης το Συνταγματικό Δικαστήριο («Tribunal Constitucional»), το Ελεγκτικό Συνέδριο («Tribunal de contas»), τα διαιτητικά δικαστήρια («Tribunais arbitrais») και τα ειρηνοδικεία («Julgados de Paz»).

Στον αστικό τομέα, τα τακτικά δικαστήρια με αστική και ποινική δικαιοδοσία είναι οργανωμένα σε τρεις βαθμίδες, κατά φθίνουσα σειρά από ιεραρχική άποψη και από άποψη ευρύτητας κατά τόπον αρμοδιότητας, τα οποία είναι: Το Ανώτατο Δικαστήριο («Supremo Tribunal de Justiça», με αρμοδιότητα που καλύπτει το σύνολο της επικράτειας), τα Εφετεία («Tribunais da Relação»), ένα ανά δικαστική περιφέρεια και δύο στη δικαστική περιφέρεια του Porto) και τα Πρωτοδικεία («Tribunais de comarca», πρωτοβάθμια δικαστήρια).

Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το περιεχόμενο της αγωγής και την αξία του αντικειμένου της διαφοράς: Δικαστήρια με γενική αρμοδιότητα, δικαστήρια με εξειδικευμένη αρμοδιότητα (ποινικές υποθέσεις, υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, ανήλικοι, εργατικό δίκαιο, εμπορικές υποθέσεις, ναυτιλιακές υποθέσεις και εκτέλεση των ποινών) ή με ειδική αρμοδιότητα (αστικές, ποινικές ή μικτές υποθέσεις ειδικές έδρες για την εκδίκαση αστικών ή ποινικών υποθέσεων ειδικές έδρες για την εκδίκαση υποθέσεων ήσσονος σημασίας).

Στα διοικητικά δικαστήρια περιλαμβάνονται τα πρωτοβάθμια διοικητικά και φορολογικά δικαστήρια, τα κεντρικά διοικητικά δικαστήρια (Βορρά και Νότου) και το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο («Supremo Tribunal Administrativo», με αρμοδιότητα που καλύπτει το σύνολο της επικράτειας).

Οι συγκρούσεις δικαιοδοσίας μεταξύ των δικαστηρίων επιλύονται από το «Tribunal de Conflitos», σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Στο πορτογαλικό δικαστικό σύστημα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες κατηγορίες δικαστηρίων:

  • το Συνταγματικό Δικαστήριο («Tribunal Constitucional»), βασική αρμοδιότητα του οποίου είναι να ελέγχει τη συνταγματικότητα ή τη νομιμότητα νόμων και κανόνων, καθώς και τη συνταγματικότητα παραλείψεων νομοθέτησης
  • το Ελεγκτικό Συνέδριο («Tribunal de Contas») το οποίο είναι το ανώτατο όργανο με αρμοδιότητα τον έλεγχο της νομιμότητας των δημόσιων δαπανών κα των λογαριασμών που του υποβάλλονται σύμφωνα με το νόμο
  • τα τακτικά δικαστήρια («Tribunais Judiciais») τα οποία διαθέτουν γενική αρμοδιότητα για την εκδίκαση αστικών και ποινικών υποθέσεων και η δικαιοδοσία τους εκτείνεται σε όλες τις υποθέσεις που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία άλλων δικαστηρίων. Σε αυτά περιλαμβάνεται το Ανώτατο Δικαστήριο («Supremo Tribunal de Justiça»), τα τακτικά δικαστήρια δεύτερου βαθμού (κατά κανόνα, τα εφετεία) και τα τακτικά δικαστήρια πρώτου βαθμού (κατά κανόνα, τα πρωτοδικεία)
  • τα διοικητικά και φορολογικά δικαστήρια («Tribunais Administrativos e Fiscais»), τα οποία εκδικάζουν διοικητικές και φορολογικές διαφορές. Σε αυτά περιλαμβάνεται το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο («Supremo Tribunal Administrativo»), τα κεντρικά διοικητικά δικαστήρια («tribunais centrais administrativos»), τα περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια («tribunais administrativos de círculo») και τα φορολογικά δικαστήρια («tribunais tributaries»)
  • τα Ειρηνοδικεία, με ειδικά χαρακτηριστικά , τα οποία είναι αρμόδια για την εκδίκαση αστικών υποθέσεων στις οποίες το επίδικο ποσό δεν υπερβαίνει τις 15 000 ευρώ
  • σε περίοδο πολέμου, μπορούν επίσης να συστήνονται στρατιωτικά δικαστήρια.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροTribunal Constitucional

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροTribunal de Contas

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροSupremo Tribunal de Justiça

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροTribunal da Relação de Lisboa

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροTribunal da Relação do Porto

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροTribunal da Relação de Coimbra

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροTribunal da Relação de Guimarães

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροSupremo Tribunal Administrativo

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροTribunal Central Administrativo do Sul

Τελευταία επικαιροποίηση: 29/01/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Ρουμανία

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται επισκόπηση των δικαστηρίων της Ρουμανίας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης- σύστημα απονομής δικαιοσύνης

Οι αρχές, η δομή και η οργάνωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη Ρουμανία θεσπίζονται στο Σύνταγμα της Ρουμανίας και στον νόμο αριθ. 304/2004 περί οργάνωσης της δικαιοσύνης.

Το δικαστικό σύστημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα δικαστήρια:

  • το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο
  • τα Εφετεία
  • τα Πρωτοδικεία
  • τα Ειδικά Δκαστήρια
  • τα Ειρηνοδικεία και
  • τα Στρατιωτικά Δικαστήρια.

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο στη Ρουμανία. Διασφαλίζει τη συνεκτική ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου από τα άλλα δικαστήρια.

  • Στη δικαιοδοσία των 15 Εφετείων υπάγονται Πρωτοδικεία και Ειδικά Δικαστήρια.
  • Τα 42 Πρωτοδικεία είναι οργανωμένα σε επίπεδο κομητείας και στο Βουκουρέστι, και είναι εγκαταστημένα κατά κανόνα στη σημαντικότερη πόλη κάθε κομητείας.
  • Τα 4 Ειδικά Δικαστήρια λειτουργούν ως χωριστά δικαστήρια για υποθέσεις ανηλίκων και οικογενειακές υποθέσεις (1), καθώς και για εμπορικές υποθέσεις (3).
  • Στη δικαιοδοσία των Πρωτοδικείων υπάγονται 176 Ειρηνοδικεία.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Αρκετά δικαστήρια ασκούν τη δικαιοδοτική τους δραστηριότητα υπό τη δικαιοδοσία καθενός από τα 42 Πρωτοδικεία.

Τα 176 λειτουργούντα δικαστήρια είναι οργανωμένα σε επίπεδο νομού και στις δημοτικές περιφέρειες του Βουκουρεστίου.

Επικεφαλής κάθε δικαστηρίου είναι ο πρόεδρος, ο οποίος διαθέτει διαχειριστικές αρμοδιότητες. Επικεφαλής των ειδικών τμημάτων του δικαστηρίου είναι ο πρόεδρος τμήματος. Σε κάθε δικαστήριο, μια αρμόδια επιτροπή αποφασίζει για τα γενικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του δικαστηρίου.

Τα Στρατιωτικά Δικαστήρια είναι οργανωμένα σε 4 Στρατοδικεία, στο Περιφερειακό Στρατοδικείο του Βουκουρεστίου και στο Στρατιωτικό Εφετείο του Βουκουρεστίου. Κάθε Στρατοδικείο έχει καθεστώς στρατιωτικής μονάδας.

  • Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι το όργανο που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, διασφαλίζει την ανεξαρτησία της δικαστικής αρχής. Επιπλέον, διασφαλίζει την τήρηση του νόμου και των κριτηρίων ικανότητας και επαγγελματικής δεοντολογίας κατά την άσκηση του επαγγέλματος του δικαστή και του εισαγγελέα.
  • Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης συμβάλλει στην καλή λειτουργία του δικαστικού συστήματος, διασφαλίζει ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί άρτια ως δημόσια υπηρεσία και προασπίζεται την έννομη τάξη και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Οι ακόλουθες νομικές βάσεις δεδομένων είναι διαθέσιμες επιγραμμικά:

Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στη βάση δεδομένων;

Ναι, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟργάνωση της Δικαιοσύνης – Ρουμανία

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑναζήτηση αρμόδιων δικαστηρίων

Τελευταία επικαιροποίηση: 10/02/2016

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Υπάρχει ήδη μετάφραση στις ακόλουθες γλώσσες: σλοβενικά

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Σλοβενία

Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται ανασκόπηση του δικαστικού συστήματος της Σλοβενίας.

Οργάνωση της Δικαιοσύνης – συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Όλα τα δικαστήρια της Δημοκρατίας της Σλοβενίας είναι τακτικά δικαστήρια και λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της συνταγματικότητας, της ανεξαρτησίας και του κράτους δικαίου.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Το ενοποιημένο σύστημα δικαστηρίων αποτελείται από δικαστήρια γενικής και ειδικής δικαιοδοσίας.

  • Τα δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας περιλαμβάνουν 44 ειρηνοδικεία (τοπικά δικαστήρια), 11 πρωτοδικεία (περιφερειακά δικαστήρια), 4 εφετεία (ανώτερα δικαστήρια) και το Ανώτατο Δικαστήριο
  • Τα ειδικά δικαστήρια περιλαμβάνουν 3 εργατοδικεία, 1 δικαστήριο κοινωνικών ασφαλίσεων και ένα Ανώτερο Εργατοδικείο και Δικαστήριο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (τα οποία εκδικάζουν εργατικές και ασφαλιστικές διαφορές), καθώς και το διοικητικό δικαστήριο, το οποίο παρέχει έννομη προστασία σε διοικητικές υποθέσεις και επέχει θέση ανώτερου δικαστηρίου.

Ειδική θέση στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης κατέχει η εισαγγελία, η οποία είναι ανεξάρτητη κρατική αρχή, αλλά αποτελεί και τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Επικρατείας διορίζεται από την Εθνοσυνέλευση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η ανώτατη δικαστική αρχή αρμόδια για την προάσπιση της συνταγματικότητας, της νομιμότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Έχει την εξουσία να εμποδίζει τις πράξεις της νομοθετικής εξουσίας καταργώντας νόμο ή μέρος νόμου.

Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου διορίζονται από την Εθνοσυνέλευση μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας.Έχει εννέα μέλη που εκλέγονται για θητεία εννέα ετών, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Κανένα κρατικό όργανο δεν έχει την εξουσία να παρεμβαίνει στο έργο ή στις αποφάσεις των δικαστών του Συνταγματικού, των ειδικών και των τακτικών δικαστηρίων.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα σλοβενικά δικαστήρια στον

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεπίσημο δικτυακό τόπο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικά όργανα

Τελευταία επικαιροποίηση: 02/11/2016

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Σλοβακία

Στην παρούσα ενότητα παρέχεται επισκόπηση του δικαστικού συστήματος στη Σλοβακία.

Οργάνωση της Δικαιοσύνης - συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Άσκηση δικαστικής εξουσίας

Η δικαστική εξουσία στη Σλοβακία ασκείται από τα τακτικά δικαστήρια και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβακικής Δημοκρατίας (Ústavný súd Slovenskej republiky).

Η δικαστική εξουσία στη Σλοβακία ασκείται από ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια. Η δικαστική εξουσία σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας ασκείται χωριστά από άλλα κρατικά όργανα.

Ο πρόεδρος ενός δικαστηρίου είναι υπεύθυνος για την άσκηση της δικαστικής εξουσίας.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Η διοίκηση των δικαστηρίων στη Σλοβακία ασκείται, στον βαθμό που προβλέπεται από τον νόμο, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σλοβακίας και τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος είναι επίσης το νόμιμο όργανο εκπροσώπησης (štatutárny orgán) του δικαστηρίου. Στον βαθμό που προβλέπεται από τον νόμο, η διοίκηση των δικαστηρίων ασκείται επίσης από τον διοικητικό διευθυντή του δικαστηρίου και το Δικαστικό Συμβούλιο της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Σύστημα τακτικών δικαστηρίων

  • τοπικά δικαστήρια (okresné súdy) (54)
  • περιφερειακά δικαστήρια (krajské súdy) (8)
  • Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακικής Δημοκρατίας (Najvyšší súd Slovenskej republiky)
  • Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο (Šqualizovaný trestný súd)

Βαθμοί δικαιοδοσίας των δικαστηρίων

Σύμφωνα με τον νόμο αριθ. 757/2004 για τα δικαστήρια και την τροποποίηση ορισμένων άλλων νόμων, όπως τροποποιήθηκε:

  1. Τα τοπικά δικαστήρια εκδικάζουν αστικές και ποινικές υποθέσεις ως πρωτοβάθμια δικαστήρια, εκτός αν οι δικονομικοί κανόνες προβλέπουν διαφορετικά.
  2. Τα περιφερειακά δικαστήρια εκδικάζουν επίσης εκλογικές υποθέσεις, όταν αυτό προβλέπεται σε ειδική νομοθεσία.
  3. Τα περιφερειακά δικαστήρια εκδικάζουν ως δευτεροβάθμια δικαστήρια αστικές και ποινικές υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση από τα τοπικά δικαστήρια.
  4. Οι δικονομικοί κανόνες καθορίζουν τις αστικές και τις ποινικές υποθέσεις στις οποίες τα περιφερειακά δικαστήρια εκδικάζουν υποθέσεις ως πρωτοβάθμια δικαστήρια.
  5. Τα περιφερειακά δικαστήρια εκδικάζουν διοικητικές υποθέσεις ως πρωτοβάθμια δικαστήρια, εκτός εάν άλλως ορίζεται σε ειδική νομοθεσία.
  6. Τα περιφερειακά δικαστήρια εκδικάζουν επίσης άλλες υποθέσεις, όταν αυτό προβλέπεται σε ειδική νομοθεσία (π.χ. νόμος αριθ. 166/2003 για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από μη εξουσιοδοτημένη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και τροποποίηση ορισμένων άλλων νόμων, και νόμος για την προστασία από την παρακολούθηση επικοινωνιών).
  7. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο για τα ακόλουθα:
    • τακτικά ένδικα μέσα που ασκούνται κατά αποφάσεων των περιφερειακών δικαστηρίων και του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου·
    • έκτακτα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων τοπικών δικαστηρίων, περιφερειακών δικαστηρίων, του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου
    • παραπομπή υποθέσεων σε δικαστήριο διαφορετικό από το αρμόδιο δικαστήριο, όταν κάτι τέτοιο προβλέπεται από τους δικονομικούς κανόνες
    • άλλες υποθέσεις, όταν κάτι τέτοιο προβλέπεται από νόμο ή διεθνή συνθήκη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχει τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβλέπει την ομοιόμορφη ερμηνεία και τη συνεπή εφαρμογή των νόμων και άλλων πράξεων γενικής εφαρμογής:

  • μέσω των αποφάσεών του
  • εκδίδοντας γνωμοδοτήσεις που αποσκοπούν στην ενοποίηση της ερμηνείας των νόμων και άλλων πράξεων γενικής εφαρμογής
  • δημοσιεύοντας τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις μεγάλης σημασίας στην επιθεώρηση γνωμοδοτήσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου και αποφάσεων των δικαστηρίων της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στον ιστότοπο του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης

Τελευταία επικαιροποίηση: 12/05/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση φινλανδικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Φινλανδία

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε μια επισκόπηση του συστήματος των δικαστηρίων της Φινλανδίας.

Οργάνωση της Δικαιοσύνης – Δικαιοδοτικό σύστημα

Το φινλανδικό δικαιοδοτικό σύστημα περιλαμβάνει (υπό την ευρεία έννοια):

  • τα ανεξάρτητα δικαστήρια τα τακτικά δικαστήρια, τα διοικητικά δικαστήρια και τα ειδικά δικαστήρια
  • τις εισαγγελικές αρχές
  • τα όργανα αναγκαστικής εκτέλεσης (που μεριμνούν για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων)
  • το σωφρονιστικό σύστημα και το σύστημα επιτήρησης (που μεριμνούν για την εκτέλεση ποινών στερητικών της ελευθερίας)
  • το σύστημα παροχής νομικής αρωγής, τους δικηγόρους και άλλες οδούς νομικής συνδρομής.

Ο όρος «δικαστικό σύστημα» μπορεί να αναφέρεται επίσης αποκλειστικά στα δικαστήρια.

Το άρθρο 98 του Συντάγματος της Φινλανδίας απαριθμεί τα διάφορα δικαστήρια. Τα γενικά δικαστήρια περιλαμβάνουν το Ανώτατο Δικαστήριο, τα εφετεία και τα περιφερειακά δικαστήρια (πρωτοδικεία) Τα γενικά διοικητικά δικαστήρια περιλαμβάνουν το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και τα κατά τόπους διοικητικά δικαστήρια.

Η ανώτατη δικαστική εξουσία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις ασκείται από το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Δικαστήριο, ενώ σε διοικητικές υποθέσεις από το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Τα δύο ανώτατα δικαστήρια εποπτεύουν επίσης την εφαρμογή του νόμου στα αντίστοιχα όρια της δικαιοδοσίας τους.  Στη Φινλανδία υπάρχουν επίσης ειδικά δικαστήρια – τα οποία διέπονται από χωριστούς Οργανισμούς Δικαστηρίου.

Η ανεξαρτησία και η αυτονομία των δικαστών διασφαλίζεται από διάταξη του Συντάγματος, η οποία προβλέπει ότι ένας δικαστής μπορεί να καθαιρεθεί μόνο με δικαστική απόφαση Οι δικαστές δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς τη συγκατάθεσή τους, εκτός εάν η μετάθεση εντάσσεται στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του συστήματος των δικαστηρίων.

Το άρθρο 21 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο καθένας δικαιούται να τύχει προσήκουσας και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εκδίκασης της υπόθεσής του από νομικά αρμόδιο δικαστήριο ή άλλη αρχή. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, η δημοσιότητα της συνεδρίασης, το δικαίωμα ακρόασης και το δικαίωμα έκδοσης αιτιολογημένης απόφασης, καθώς και το δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης κατοχυρώνονται από τον νόμο. Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει επίσης κάποιες απαιτήσεις ποιότητας για τη δικαστική διαδικασία.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Πολλά από τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διοίκηση των δικαστηρίων και την άσκηση του έργου της Δικαιοσύνης εμπίπτουν κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικτυακός τόπος των φινλανδικών δικαστηρίων παρέχει πληροφορίες σχετικά με το φινλανδικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Είναι μια πύλη ενιαίας εξυπηρέτησης για όσους αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς επιμελητές και τις υπηρεσίες νομικής συνδρομής.

Περιλαμβάνει π.χ. την πλέον πρόσφατη νομολογία από τα εφετεία και τα διοικητικά δικαστήρια.

Η δωρεάν Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροβάση δεδομένων Finlex δημοσιεύει την πλέον πρόσφατη νομολογία των δικαστηρίων, καθώς και την ηλεκτρονική Συλλογή της Φινλανδικής Νομοθεσίας και μεταφράσεις νόμων και διαταγμάτων.

Τελευταία επικαιροποίηση: 09/02/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση σουηδικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Σουηδία

Στο κεφάλαιο αυτό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το δικαστικό σύστημα της Σουηδίας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης – δικαστικά συστήματα

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Ως δικαστικό σύστημα νοούνται συνήθως οι αρχές και οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για το κράτος δικαίου και την ασφάλεια δικαίου. Τα δικαστήρια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δικαστικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την πρόληψη του εγκλήματος και για τις έρευνες, όπως:

Αρμοδιότητες σχετικές με το δικαστικό σύστημα ασκούν και άλλες αρχές, π.χ. Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροη Υπηρεσία Εκτέλεσης.

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Η Σουηδία διαθέτει δύο παράλληλες ομάδες δικαστηρίων:

  • τα τακτικά δικαστήρια, που ασχολούνται με ποινικές και αστικές υποθέσεις.
  • τα γενικά διοικητικά δικαστήρια, που ασχολούνται με υποθέσεις σχετικές με τη δημόσια διοίκηση.

Τα τακτικά δικαστήρια είναι οργανωμένα σε σύστημα τριών βαθμών δικαιοδοσίας: πρωτοδικεία, εφετεία και Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα διοικητικά δικαστήρια διαθέτουν επίσης τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας: διοικητικά πρωτοδικεία, διοικητικά εφετεία και Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί ορισμένα ειδικά δικαστήρια και άλλα δικαιοδοτικά όργανα για την εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων και θεμάτων.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΤο Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αρμόδιο για θέματα που αφορούν τα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων διαδικασίας και της οργάνωσης των δικαστηρίων. Εντούτοις, ούτε η κυβέρνηση ούτε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία έχει την εξουσία να αποφασίσει πώς θα κρίνει ένα δικαστήριο μεμονωμένες υποθέσεις.

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΗ Εθνική Διοίκηση Δικαστηρίων είναι η κεντρική διοικητική υπηρεσία για τα δημόσια δικαστήρια, τα δημόσια διοικητικά δικαστήρια, τα περιφερειακά δικαστήρια αγρομισθώσεων και αστικών μισθώσεων και την Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕθνική Αρχή Νομικής Συνδρομής.

Τελευταία επικαιροποίηση: 06/11/2012

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση αγγλικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Αγγλία και Ουαλία

Στην παρούσα ενότητα παρέχεται σύντομη επισκόπηση των δικαστηρίων της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης – συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τρία δικαιοδοτικά καθεστώτα: της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Στην παρούσα σελίδα εξετάζονται τα δικαστήρια του δικαιοδοτικού καθεστώτος της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Την ευθύνη για τη διοίκηση πολλών από τα δικαστήρια της Αγγλίας και της Ουαλίας έχει η Δικαστική Υπηρεσία (Her Majesty’s Courts and Tribunals Service) (Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροHMCTS). Η HMCTS είναι υπηρεσία του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείου Δικαιοσύνης, της κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για το δικαστικό σύστημα στην Αγγλία και στην Ουαλία.

Είδη και ιεράρχηση των δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

Οι ποινικές υποθέσεις στην Αγγλία και στην Ουαλία εκδικάζονται από τα magistrates' courts, το Crown Court, τα δευτεροβάθμια τμήματα (divisional courts) του High Court και το ποινικό τμήμα του Court of Appeal.

Οι αστικές υποθέσεις στην Αγγλία και στην Ουαλία εκδικάζονται από τα county courts, το High Court και το αστικό τμήμα του Court of Appeal.

Το νέο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το δικαστήριο όπου ασκούνται σε τελευταίο βαθμό ένδικα μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο στις ποινικές όσο και στις αστικές υποθέσεις, παρότι δεν επιτρέπεται η άσκηση ενδίκων μέσων για ποινικές υποθέσεις της Σκωτίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια στην Αγγλία και την Ουαλία είναι διαθέσιμες στη σελίδα όπου περιγράφονται τα τακτικά δικαστήρια στην Αγγλία και στην Ουαλία, καθώς και στον δικτυακό τόπο της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικής Υπηρεσίας. Πληροφορίες σχετικά με ορισμένα δικαιοδοτικά όργανα και ειδικά δικαστήρια στην Αγγλία και την Ουαλία είναι διαθέσιμες στη σελίδα όπου περιγράφονται τα ειδικά δικαστήρια στην Αγγλία και στην Ουαλία.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροHMCTS, Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης, Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστική Υπηρεσία

Τελευταία επικαιροποίηση: 12/12/2016

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Βόρεια Ιρλανδία

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε την επισκόπηση των δικαστηρίων της Βόρειας Ιρλανδίας

Οργάνωση της Δικαιοσύνης – συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τρεις δικαιοδοσίες: την Αγγλία και την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Είδη δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή

The Supreme Court (Το Ανώτατο Δικαστήριο)

Το 2009, το νέο Supreme Court of the United Kingdom (Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου) ανέλαβε τη δικαιοδοσία της επιτροπής ενδίκων μέσων της Βουλής των Λόρδων (House of Lords). Ανέλαβε επίσης τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στη δικαστική επιτροπή του Privy Council [Ιδιαιτέρου Συμβουλίου του Στέμματος] (το ανώτατο εφετείο σε αρκετές ανεξάρτητες χώρες της Κοινοπολιτείας, υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου και εξαρτώμενα εδάφη του Βρετανικού Στέμματος).

Το Supreme Court είναι το τελικό δικαστικό όργανο άσκησης ενδίκων μέσων στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο στις ποινικές όσο και στις αστικές υποθέσεις, παρότι δεν επιτρέπεται η άσκηση ενδίκων μέσων για σκωτικές ποινικές υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η άδεια παραπομπής μιας υπόθεσης στο Supreme Court παρέχεται συνήθως μόνον εφόσον αφορά νομικούς λόγους δημόσιας σημασίας.

The Court of Appeal (Το Εφετείο)

Το Court of Appeal εκδικάζει ποινικές προσφυγές από το Crown Court και αστικές προσφυγές από το  High Court

The High Court

Το High Court εκδικάζει αστικές υποθέσεις, προσφυγές κατά αποφάσεων επί ποινικών υποθέσεων, ενώ είναι επίσης αρμόδιο να εξετάζει πράξεις ιδιωτών ή οργανώσεων προκειμένου να κρίνει τη νομιμότητα και την ορθότητά τους. Το High Court εκδικάζει συνήθως υποθέσεις εφόσον η αξία της σχετικής απαίτησης υπερβαίνει τις 30.000 λίρες GBP. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπόθεση που αφορά απαίτηση άνω των 30.000 λιρών GBP μπορεί να παραπεμφθεί από το High Court στο county court και, παρομοίως, υπόθεση που αφορά απαίτηση χαμηλότερη των 30.000 λιρών GBP μπορεί να παραπεμφθεί από το county court στο High Court.

Το High Court είναι οργανωμένο σε τρία τμήματα, ως εξής:

  • The Family Division (Οικογενειακό τμήμα) -
    Το οικογενειακό τμήμα ασχολείται με πολύπλοκες υποθέσεις διαζυγίου, κηδεμονίας, υιοθεσίας, ενδοοικογενειακής βίας κλπ. Ασχολείται επίσης με προσφυγές κατά αποφάσεων των magistrates' courts και των county courts που αφορούν γαμικές διαφορές, με τις υποθέσεις ατόμων ψυχικά ασθενών και με απλά ζητήματα επικύρωσης διαθηκών.
  • The Queens Bench Division (Τμήμα Queen’s Bench)
    Το τμήμα Queen’s Bench ασχολείται με μεγάλες ή/και σύνθετες αγωγές αποζημίωσης. Ασχολείται επίσης με περιορισμένο αριθμό προσφυγών κατά αποφάσεων των magistrates' courts ή των Crown courts, εξετάζει πράξεις οργανώσεων προκειμένου να κρίνει τη νομιμότητά τους και εκδικάζει αγωγές για συκοφαντία και συκοφαντική δυσφήμηση.
  • The Chancery Division (Τμήμα Chancery)
    Το τμήμα Chancery ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν καταπιστεύματα, αμφισβητούμενες διαθήκες, εταιρίες υπό εκκαθάριση, πτωχεύσεις, υποθήκες, φιλανθρωπικές δωρεές, αμφισβητούμενα έσοδα (συνήθως φορολογία εισοδήματος) κλπ.

The Crown Court

Το Crown Court ασχολείται με τις ακόλουθες κατηγορίες υποθέσεων:

  • πιο σοβαρά ποινικά αδικήματα που εκδικάζονται από δικαστή και στις περισσότερες περιπτώσεις από ενόρκους
  • καταδικαστικές αποφάσεις του magistrates' court που παραπέμπονται στο Crown court για επιμέτρηση ποινής.

Οι ποινές φυλάκισης και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Crown court είναι αυστηρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των magistrates' court.

The County Court

Το county court ασχολείται με αστικές υποθέσεις που εκδικάζονται από δικαστή ή περιφερειακό δικαστή (district judge). Το county court αναλαμβάνει συνήθως υποθέσεις που αφορούν απαιτήσεις αξίας κάτω των 30.000 λιρών GBP (ή 45.000 λιρών GBP σε εταιρικές υποθέσεις). Οι υποθέσεις που αφορούν απαιτήσεις υψηλότερης αξίας εκδικάζονται από το High Court – βλ. παραπάνω. Όλες οι απαιτήσεις που προκύπτουν από κανονιστικά ρυθμιζόμενες συμβάσεις πίστωσης πρέπει να ξεκινούν από το county court, ανεξάρτητα από το ύψος τους.

Παραδείγματα υποθέσεων που εκδικάζονται από το County Court:

  • διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών: π.χ. περιπτώσεις κατοχής (έξωσης), καθυστερούμενων ενοικίων, επισκευών
  • διαφορές που αφορούν καταναλωτές: π.χ. ελαττωματικά προϊόντα ή υπηρεσίες
  • απαιτήσεις αποζημίωσης λόγω σωματικής βλάβης (για βλάβες που προκαλούνται εξ αμελείας): π.χ. τροχαία ατυχήματα, πτώσεις λόγω κοιλωμάτων στο πεζοδρόμιο, εργατικά ατυχήματα
  • υποθέσεις διαζυγίου χωρίς υπεράσπιση, αλλά σε ορισμένα μόνο county courts
  • Race and sex discrimination cases υποθέσεις διακρίσεων λόγω φυλής ή φύλου
  • προβλήματα που προκύπτουν από οφειλές: π.χ. περιπτώσεις πιστωτών που αξιώνουν την πληρωμή τους
  • προβλήματα σχετικά με την απασχόληση: π.χ. οφειλόμενα ημερομίσθια ή μισθοί ή αποζημίωση λόγω καταγγελίας σύμβασης
  • προσφυγές από τα magistrates' court, οι οποίες εκδικάζονται από έναν δικαστή (και τουλάχιστον δύο ειρηνοδίκες, εάν ο εναγόμενος είναι νεαρό άτομο)

Υποθέσεις μικροδιαφορών

Οι υποθέσεις μικροδιαφορών εκδικάζονται επίσης από το County Court. Κατά κανόνα, οι μικροδιαφορές αφορούν απαιτήσεις το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει τις 3 000 λίρες GBP.

The Magistrates’ Court

Τα magistrates’ courts ασχολούνται με ποινικές και ορισμένες αστικές υποθέσεις. Η εκδίκαση των υποθέσεων γίνεται από περιφερειακό δικαστή (district judge) (Magistrates' court).

  • Ποινικές υποθέσεις στο magistrates’ court
    Τα magistrates’ courts ασχολούνται με ποινικά αδικήματα στα οποία ο εναγόμενος δεν δικαιούται εκδίκαση από σώμα ενόρκων. Τα αδικήματα αυτά είναι γνωστά ως πταίσματα. Τα πταίσματα τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών και/ή πρόστιμο ύψους έως 5 000 λίρες GBP.
    Τα magistrates’ courts ασχολούνται επίσης με αδικήματα για τα οποία ο εναγόμενος δικαιούται εκδίκαση από σώμα ενόρκων αλλά επιλέγει την εκδίκαση της υπόθεσής του από το magistrates' court. Όταν ο εναγόμενος επιλέγει εκδίκαση από σώμα ενόρκων, η υπόθεση παραπέμπεται στο Crown court.
  • Δικαστήριο ανηλίκων (youth court)
    Το δικαστήριο ανηλίκων ασχολείται με υποθέσεις νεαρών ατόμων που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα και είναι ηλικίας μεταξύ 10 και 17 ετών. Το δικαστήριο ανηλίκων υπάγεται στο magistrates' court και οι υποθέσεις που αναλαμβάνει εκδικάζονται από district judge (magistrates' court) και δύο ακόμα ειδικά εκπαιδευμένους λαϊκούς δικαστές. Εάν ο ανήλικος βαρύνεται με κατηγορία διάπραξης πολύ σοβαρού αδικήματος, το οποίο στην περίπτωση ενήλικα θα επέσυρε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων ή υψηλότερη, το δικαστήριο ανηλίκων μπορεί να τους παραπέμψει για εκδίκαση στο Crown court.
  • Αστικές υποθέσεις στο magistrates’ court
    Τα magistrates’ courts ασχολούνται και με τις ακόλουθες αστικές υποθέσεις:
    • Ορισμένες οφειλές που διέπονται από το αστικό δίκαιο: π.χ. καθυστερούμενες οφειλές από φορολογία εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, καθυστερούμενες οφειλές ΦΠΑ, δημοτικούς φόρους ακινήτων
    • Άδειες: π.χ. χορήγηση, ανανέωση ή ανάκληση αδειών για καφετέριες και κέντρα διασκέδασης
    • Ορισμένες γαμικές διαφορές: π.χ. υποθέσεις διατροφής και απομάκρυνση συζύγου από τη συζυγική στέγη
    • Ευημερία των παιδιών: π.χ. φροντίδα ή εντολές εποπτείας από όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαδικασίες υιοθεσίας και εντολές για τη διαμονή των τέκνων με τον έναν ή τον άλλον γονέα.

Coroners’ Courts

Πρόκειται για δικαστήρια που εξετάζουν υποθέσεις αιφνίδιων, βίαιων ή μη φυσικών θανάτων.

Ιεράρχηση των δικαστηρίων

Περισσότερες λεπτομέρειες και σχηματική παρουσίαση της δομής των δικαστηρίων στη Βόρεια Ιρλανδία παρέχονται από τον δικτυακό τόπο της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροNorthern Ireland Courts and Tribunals Service [Υπηρεσίας δικαστηρίων και δικαιοδοτικών οργάνων της Βόρειας Ιρλανδίας].

Διοίκηση των δικαστηρίων

Με την ευθύνη για την διοίκηση των δικαστηρίων στη Βόρεια Ιρλανδία επιφορτίζεται η   Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροNorthern Ireland Courts and Tribunals Service.

Στα ανωτέρω περιλαμβάνεται:

  • Η παροχή διοικητικής υποστήριξης για τα δικαστήρια της Βόρειας Ιρλανδίας και τις δικαστικές αρχές
  • Η εκτέλεση των αποφάσεων σε αστικές υποθέσεις μέσω της κεντρικής υπηρεσίας εκτέλεσης, για την οποία μεριμνά το Γραφείο Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων
  • Η παροχή διοικητικής υποστήριξης για διάφορα δικαστήρια.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροNorthern Ireland Courts and Tribunals Service [Υπηρεσία δικαστηρίων και δικαιοδοτικών οργάνων της Βόρειας Ιρλανδίας]

Τελευταία επικαιροποίηση: 28/08/2018

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση αγγλικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.

Εθνικά συστήματα δικαιοσύνης - Σκωτία

Στην παρούσα ενότητα παρέχεται επισκόπηση των δικαστηρίων της Σκωτίας.

Οργάνωση της δικαιοσύνης – συστήματα απονομής δικαιοσύνης

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τρία δικαιοδοτικά καθεστώτα: της Αγγλίας και Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Διοίκηση των δικαστηρίων

Στη Σκωτία, υπεύθυνη για τη διοίκηση των δικαστηρίων είναι η Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστική Υπηρεσία της Σκωτίας (Scottish Court Service). Η Δικαστική Υπηρεσία Σκωτίας (SCS) είναι ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο, του οποίου προΐσταται ο Lord President, ο ανώτατος δικαστής της Σκωτίας.

Είδη και ιεράρχηση των δικαστηρίων – σύντομη περιγραφή των κύριων δικαστηρίων

Η οργάνωση των διαφόρων δικαστηρίων της Σκωτίας έχει ως εξής:

Η διαδικασία στα ποινικά δικαστήρια διακρίνεται σε «επίσημη» (οι σοβαρότερες υποθέσεις για τις οποίες διεξάγεται δίκη με ενόρκους) και «συνοπτική» (λιγότερο σοβαρές υποθέσεις που εκδικάζονται από έναν μόνο δικαστή).

Επικεφαλής του High Court of Justiciary είναι ο Lord Justice General, ο οποίος ασκεί επίσης καθήκοντα προέδρου (Lord President). Πρόκειται για το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας, το οποίο εκδικάζει τις σοβαρότερες υποθέσεις, όπως δολοφονίες και βιασμούς. Λειτουργεί επίσης ως ανώτατο ποινικό εφετείο.

Η πλειονότητα των ποινικών υποθέσεων, τόσο επίσημων όσο και συνοπτικών, εκδικάζεται από το Sheriff Court και οι λιγότερο σοβαρές συνοπτικές υποθέσεις εκδικάζονται από το Justice of the Peace court (ειρηνοδικείο). Το ειρηνοδικείο αποτελείται από ειρηνοδίκες (οι οποίοι είναι είτε μη επαγγελματίες δικαστές που εκδικάζουν επικουρούμενοι από εμπειρογνώμονα με νομική κατάρτιση είτε έμμισθοι δικαστικοί με την απαιτούμενη από τον νόμο κατάρτιση).

Τα αστικά δικαστήρια εκδικάζουν ευρύ φάσμα υποθέσεων, μεταξύ άλλων, την είσπραξη οφειλών, οικογενειακές υποθέσεις, καθώς και εμπορικές υποθέσεις. Το Court of Session είναι το ανώτατο αστικό δικαστήριο της Σκωτίας. Υποδιαιρείται σε Outer House, το οποίο εκδικάζει υποθέσεις σε πρώτο βαθμό, και σε Inner House, το οποίο εκδικάζει κατά κύριο λόγο εφέσεις. Ο κύριος δικαστής είναι ο Lord President (πρόεδρος).

Αναίρεση για νομικά ζητήματα μπορεί να γίνει στο νέο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα sheriff courts ασχολούνται με υποθέσεις παρόμοιες με αυτές που εκδικάζει το Court of Session, προβλέπουν, όμως, επίσης απλοποιημένες διαδικασίες για υποθέσεις με αντικείμενο αξίας μέχρι 5.000 λίρες Αγγλίας, όπου δεν απαιτείται η παράσταση νομικών αντιπροσώπων.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια στη Σκωτία στον δικτυακό τόπο της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικής Υπηρεσίας της Σκωτίας .

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστική Υπηρεσία της Σκωτίας (Scottish Court Service), Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚυβέρνηση της Σκωτίας

Τελευταία επικαιροποίηση: 18/05/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.