Izvorna jezična inačica ove stranice grčki nedavno je izmijenjena. Naši prevoditelji trenutačno pripremaju jezičnu inačicu koju vidite.
Sljedeći jezici: engleski već su prevedeni.
Swipe to change

Jäsenvaltioiden oikeudenhoitojärjestelmät

Cipar

Sadržaj omogućio
Cipar
Službeni prijevod nije dostupan u jezičnoj verziji koju tražite.
Ovdje možete pristupiti strojnom prijevodu ovog sadržaja. Imajte na umu da je svrha tog prijevoda samo pružiti kontekst. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Oikeuslaitos – tuomioistuinjärjestelmä

Oikeushallinto

Kypros oli Britannian siirtomaa vuoteen 1960 saakka, ja sen oikeusjärjestelmä perustuu lähes kokonaan Englannin oikeusjärjestelmään. Kyproksen lainsäädäntö perustuu common law -järjestelmän ja tasapuolisuuden periaatteisiin.

Kyproksen tasavallan perustamisesta saakka voimassa olleessa oikeusjärjestelmässä on säilynyt Englannin oikeusjärjestelmän vaikutus. Kyproksen tasavallan tuomioistuimet soveltavat seuraavaa lainsäädäntöä:

 • Kyproksen tasavallan perustuslaki (Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας)
 • perustuslain 188 artiklan nojalla säilytetty lainsäädäntö
 • common law ‑järjestelmän periaatteet ja tasapuolisuuden periaatteet
 • edustajainhuoneen (Βουλή των Αντιπροσώπων) antama lainsäädäntö.

Kun Kyproksen tasavalta liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004, perustuslakia muutettiin siten, että Euroopan unionin lainsäädäntö on ensisijainen siihen nähden.

Tuomioistuintyypit – lyhyt kuvaus

Kyproksessa on kahden eri oikeusasteen tuomioistuimia: korkein oikeus (Ανώτατο Δικαστήριο) (toinen oikeusaste) ja jäljempänä luetellut ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimet:

 • KORKEIN OIKEUS (ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ)
 • ALUETUOMIOISTUIMET (ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ)
 • RIKOSYLIOIKEUDET (ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΑ)
 • PERHETUOMIOISTUIMET (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ)
 • VUOKRANVALVONTATUOMIOISTUIN (ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΝ)
 • TYÖTUOMIOISTUIN (ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ)
 • SOTATUOMIOISTUIN (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ).

Oikeudelliset tietokannat

Virallista oikeudellista tietokantaa ei toistaiseksi ole. Sen sijaan on eräitä yksityisiä oikeudellisia tietokantoja, jotka tarjoavat tilaajapohjaisia palveluja. Osa niistä tarjoaa myös maksuttoman käyttöoikeuden. 

Tietokannoissa on tietoja tuomioistuinten päätöksistä ja primaarilainsäädäntöä.

Linkkejä

Kyproksen korkein oikeus (Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου)

Päivitetty viimeksi: 11/04/2022

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.