Nacionalni pravosudni sustavi

Države članice imaju vrlo različite pravosudne sustave, čime se odražavaju razlike između nacionalnih pravosudnih tradicija.

Sudovi

U većini država članica postoje različite vrste sudova. Općenito postoje tri glavne vrste sudova:

Na redovnim sudovima obično se rješavaju građanski sporovi (tj. sporovi između građana i/ili poduzeća) i/ili kazneni sporovi. Osim toga, mnoge države članice osnovale su sudove za posebna područja, kao što su sporovi između javnih tijela i građana ili poduzeća (upravna pitanja itd.).

Uz to, neke države članice imaju i instituciju ili sud koji osigurava poštovanje ustava. Od većine tih sudova ili institucija može se tražiti da utvrde je li određeni zakon ili propis u skladu s ustavom. Na nekima od njih mogu se razmatrati i pojedinačni slučajevi, ali obično samo u krajnjoj nuždi.

Uz informacije koje su dostupne na posebnim stranicama za svaku zemlju (vidi zastave s desne strane), korisne informacije dostupne su i na sljedećim europskim web-mjestima (popis možda nije potpun):

Traženje odgovarajućeg suda

Ako ste uključeni u sudski postupak ili to očekujete, trebat ćete pronaći sud koji ima ovlasti za rješavanje vašeg predmeta odnosno, drugim riječima, nadležan sud. Ako se obratite krivom sudu ili ako postoji spor povezan s nadležnošću, riskirate znatne zastoje u postupku ili čak odbacivanje predmeta zbog nedostatka nadležnosti.

Ako sudski predmet ima prekograničnu dimenziju i uključuje, primjerice, stranke koje žive u različitim državama članicama, prvo morate utvrditi u kojoj se državi članici treba održati postupak. Upute za taj proces možete pronaći u odjeljku „Odlazak na sud” na ovom portalu.

Druga pravosudna tijela i institucije

Osim sudova, pravosudni sustavi većine država članica obuhvaćaju i druga pravosudna tijela i institucije koje imaju javne ovlasti poput javnih tužitelja ili, u nekim slučajevima, državnih odvjetnika, javnih bilježnika ili ovršitelja. Za privatne odvjetnike, bilježnike i povezana zanimanja s važnim funkcijama u pravosudnom sustavu vidi stranicu o pravnim zanimanjima.

Ured javnog tužitelja ili državno tužiteljstvo, koje se u mnogim državama članicama smatra dijelom sudstva, ima ključnu ulogu u kaznenim postupcima. Odgovornosti i status državnih tužitelja u raznim državama članicama znatno se razlikuju. Povezane informacije dostupne su odabirom odgovarajuće zastave u odjeljku o redovnim sudovima, kao i na sljedećim web-mjestima:

Posljednji put ažurirano: 17/11/2021

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.