Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A tagállamok igazságszolgáltatási rendszere

Ausztria

Ez az oldal az ausztriai bíróságokról nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Ausztria
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Az igazságszolgáltatás szervezete – a bírósági rendszer

A törvényhozó és a végrehajtó hatalom mellett a jogállam harmadik hatalmi ága az igazságszolgáltatás. A szövetségi alkotmány értelmében a rendes bíróságok a szövetségi szinthez tartoznak. Az igazságszolgáltatás minden szinten elválik a végrehajtástól. Külön szabályok vonatkoznak az igazságszolgáltatás minden olyan területére, amelyen független bírói testületek járnak el.

Ausztria igazságszolgáltatási rendszere – a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium mellett – a rendes bíróságokat, az ügyészséget, az előzetes letartóztatásukat és a tényleges büntetésüket töltő személyeket őrző büntetés-végrehajtási intézeteket, valamint a próbára bocsátási rendszer – döntően magánfenntartású – létesítményeit foglalja magában.

  1. A rendes bíróságok (ordentliche Gerichte) állami intézmények, amelyek formális eljárás keretében polgári jogi igényekről és kötelezettségekről, valamint büntetőjogi vádakról döntenek. A törvény alapján létrehozott bíróságokon szolgáló bírák függetlenek, pártatlanok és elmozdíthatatlanok, és csak a jogszabályoknak vannak alárendelve.
  2. Az ügyészségek (Staatsanwaltschaften) különleges, a bíróságoktól különálló szervek. Elsődleges feladatuk a közérdek védelme a büntető igazságszolgáltatás terén. Ezen belül feladatuk a nyomozások lefolytatása, a vádemelés, valamint a büntetőeljárásban a vád képviselete. Az ügyészek a rendes bírósági rendszerhez tartoznak.
  3. A büntetés-végrehajtási intézetek az ítéletek végrehajtásáért felelnek.
  4. A próbára bocsátással foglalkozó szolgálatok létesítményei szintén az igazságszolgáltatási rendszer részei. Felügyelik a feltételesen elítélt és a feltételesen szabadságra bocsátott személyeket. Ezeket a feladatokat nagyrészt magánszervezetek látják el, a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt.

Az igazságszolgáltatás igazgatásának csúcsán a szövetségi igazságügyi miniszter áll; a miniszter irányítása alatt működő Szövetségi Igazságügyi Minisztérium a legfelsőbb szintű szövetségi közigazgatási szervek egyike. A szövetségi igazságügyi miniszter a szövetségi kormány tagja; feladata az összes kapcsolódó szolgálat politikai koordinálása, irányítása és általános felügyelete.

Ausztriában a rendes bíróságokon kívül Alkotmánybíróság (Verfassungsgerichtshof), Közigazgatási Törvényszék (Verwaltungsgerichtshof), valamint – 2014. január 1. óta – közigazgatási bíróságok is működnek. Szövetségi szinten működik a Szövetségi Közigazgatási Bíróság (Bundesverwaltungsgericht) és a Szövetségi Adóügyi Bíróság (Bundesfinanzgericht); mindkettő székhelye Bécsben található, de más városokban is vannak regionális irodáik. Emellett minden tartománynak van saját tartományi közigazgatási bírósága (Landesverwaltungsgericht). Ezek a bíróságok Ausztriában nem tartoznak az igazságszolgáltatási rendszerhez.

A rendes bíróságok szintjei

  • körzeti bíróságok (Bezirksgerichte),
  • tartományi bíróságok (Landesgerichte), amelyeket „elsőfokú törvényszékeknek” (Gerichtshöfe erster Instanz) is neveznek,
  • tartományi felsőbíróságok (Oberlandesgerichte), amelyeket „másodfokú törvényszékeknek” (Gerichtshöfe zweiter Instanz) is neveznek, valamint
  • a Legfelsőbb Bíróság (Oberster Gerichtshof).

Jogi adatbázisok

Az osztrák igazságügyi portál általános tájékoztatást nyújt az osztrák jogrendszerről.

Ingyenes-e az adatbázishoz való hozzáférés?

Igen, az osztrák igazságügyi portálhoz való hozzáférés ingyenes.

Utolsó frissítés: 29/08/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.