A tagállamok igazságszolgáltatási rendszere

Litvánia

Ez az oldal Litvánia bíróságairól nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Litvánia

Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszerek

Litvániában 22 rendes és 3 szakosított (közigazgatási) bíróság létezik.

A bíróságok igazgatása

A bírósági önigazgatás legfőbb szerve a Bírói Közgyűlés (Visuotinis teisėjų susirinkimas), amelynek Litvánia valamennyi bírája tagja.

A bírósági önigazgatás végrehajtó szerve a 23 tagú litván Bírósági Tanács (Teisėjų taryba), amely biztosítja a bíróságok és a bírák függetlenségét.

A Bírák Fegyelmi Bírósága (Teisėjų garbės teismas) a bírósági önigazgatás azon intézménye, amely a bírák elleni fegyelmi ügyeket és a bírák által becsületsértés miatt tett bejelentéseket tárgyalja.

A Bíróságok Nemzeti Igazgatási Hivatala (Nacionalinės teismų administracija) biztosítja, hogy az igazságszolgáltatási intézmények hatékonyan működjenek, és segít a bíróságok és a bírák függetlenségének, valamint a bíróságok szervezeti autonómiájának szavatolásában.

Utolsó frissítés: 07/04/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.