A tagállamok igazságszolgáltatási rendszere

Luxemburg

Ez a szakasz áttekintést ad a luxemburgi bírósági rendszerről.

Tartalomszolgáltató:
Luxemburg

Az igazságszolgáltatási rendszer felépítése – bírósági rendszerek

A Luxemburgi Nagyhercegség igazságszolgáltatási rendszere egyrészt rendes bíráskodási ágra, másrészt közigazgatási bíráskodási ágra tagolódik. E két ágon kívül az Alkotmánybíróság (Cour constitutionnelle) is működik.

Rendes bíróságok

Az Alkotmány előírja a bíróságok számára, hogy igazságszolgáltatási hatáskört gyakoroljanak, és csak annyiban alkalmazzák az általános és helyi rendelkezéseket és végzéseket, amennyiben azok megfelelnek a jogszabályoknak.

1. Rendes bíróságok

  • Legfelsőbb Bíróság

Az igazságszolgáltatási rendszerben a bírósági hierarchia élén a Legfelsőbb Bíróság (Cour supérieure de Justice) áll, amelynek részét képezi a semmítőszék (Cour de Cassation), a fellebbviteli bíróság (Cour d’Appel) és a Legfőbb Ügyészség (Parquet Général). Luxemburgban található.

  • Kerületi bíróságok

A Luxemburgi Nagyhercegség két illetékességi kerületre (arrondissements judiciaires) osztható, amelyek mindegyikén kerületi bíróság (Tribunal d’Arrondissement) működik: az egyik Luxemburgban, a másik Diekirchben található.

  • Békebíróságok

Az országban három békebíróság (justices de paix) működik: egy Luxemburgban, egy Esch-sur-Alzette-ben (a luxemburgi kerületi bíróság mellett), egy pedig Diekirchben (a diekirchi kerületi bíróság mellett).

2. Szakosított bíróságok

  • Legfelsőbb Társadalombiztosítási Tanács

A Legfelsőbb Társadalombiztosítási Tanács (Conseil supérieur de la sécurité sociale) egy elnökből, két bíróból és két ülnökből áll, akik közül egyikük a munkáltatókat, másikuk a munkavállalókat képviseli.

  • Társadalombiztosítási Választottbírósági Tanács

A Társadalombiztosítási Választottbírósági Tanács (Conseil arbitral de la sécurité sociale) egy elnökből, egy, a munkaadókat képviselő ülnökből és egy, a munkavállalókat képviselő ülnökből áll.

A közigazgatási ágon belüli bíróságok

  • Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság

A Közigazgatási Fellebbviteli Bíróságon (Cour administrative) belül egyetlen, három bíróból álló tanács működik.

  • Közigazgatási Bíróság

A közigazgatási bíróságon (Tribunal administratif) belül négy tanács működik, amelyek mindegyike három bíróból áll.

Jogi adatbázisok

Az Igazságügyi Minisztériumra, a jogi szakmákra, a jogalkotásra, a bíróságokra, a börtönökre, valamint a polgároknak nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó információk megtalálhatók az Igazságügyi Minisztérium honlapján, ahol formanyomtatványokat és híreket is találhat az érdeklődő.

Ingyenes-e az adatbázishoz való hozzáférés?

Igen, az adatbázisokhoz való hozzáférés ingyenes.

Kapcsolódó linkek:

Legilux

Igazságügyi portál

A közigazgatási ágon belüli bíróságok

Igazságügyi Minisztérium

A luxemburgi kormány

Utolsó frissítés: 24/11/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.