Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata lengyel nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.
Swipe to change

A tagállamok igazságszolgáltatási rendszere

Lengyelország

Ez az oldal Lengyelország bírósági rendszeréről ad áttekintését.

Tartalomszolgáltató:
Lengyelország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszerek

A lengyel alkotmány VIII. fejezete foglalkozik a bíróságokkal és törvényszékekkel, és felsorolja a Lengyelországban az igazságszolgáltatás ellátásával megbízott szerveket, amelyek a következők:

 • a Legfelsőbb Bíróság (Sąd Najwyższy)
 • a rendes bíróságok (sądy powszechne)
 • a közigazgatási bíróságok (sądy administracyjne)
 • a katonai bíróságok (sądy wojskowe).

A bíróságok igazgatása

A bíróságok típusai – rövid leírás

A rendes bíróságok közé a fellebbviteli bíróságok (sądy apelacyjne), valamint a területi (sądy okręgowe) és a kerületi (sądy rejonowe) bíróságok tartoznak. Ezek a bíróságok többek között büntető, polgári, családjogi, fiatalkorúakkal kapcsolatos, kereskedelmi jogi, munkajogi és társadalombiztosítási ügyekben ítélkeznek – mindazon ügyek kivételével, melyek különleges bíróság (pl. katonai bíróság) hatáskörébe tartoznak. Szintén a rendes bíróságok vezetik a földhivatali és jelzálog-nyilvántartásokat, valamint a zálogjogi nyilvántartást, az országos bírósági nyilvántartást és az országos bűnügyi nyilvántartást.

A közigazgatási bíróságok közé a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (Naczelny Sąd Administracyjny) és a regionális közigazgatási bíróságok – vajdaságonként vagy régiónként egy bíróság (wojewódzkie sądy administracyjne) – tartoznak.

A Legfelsőbb Bíróság (Sąd Najwyższy) Lengyelország legfőbb bírósági szerve. Az egyéb bíróságok határozatainak felülvizsgálata útján biztosítja a jogszabály-értelmezés és a jogalkalmazás következetességét. A Legfelsőbb Bíróság nem rendes bíróság.

A lengyel jogrendszerben az Alkotmánybíróság (Trybunał Konstytucyjny) nem tartozik a rendes bíróságok közé. Az Alkotmánybíróság az alábbi kérdésekben ítélkezik:

 • a nemzeti jogszabályok és a nemzetközi szerződések alkotmányossága
 • a nemzeti jogszabályok azon nemzetközi szerződéseknek való megfelelése, amelyeket ratifikálásuk előtt a parlamentnek jóvá kell hagynia
 • a központi állami szervek által alkotott jogi rendelkezések, a ratifikált nemzetközi szerződések és a nemzeti törvények alkotmánynak való megfelelése
 • a politikai pártok céljainak és tevékenységének alkotmányossága
 • alkotmányossági panaszok.

Az Állambíróság (Trybunał Stanu) a legmagasabb állami funkciókat betöltő (vagy a múltban betöltött) személyek ellen az alkotmány vagy más jogszabály megsértése miatt indított ügyekben ítélkezik.

A bírósági hierarchia

 • Kerületi bíróságok (sądy rejonowe) – általában elsőfokú bíróság
 • Területi bíróság (sądy okręgowe) – fellebbviteli, illetve egyes esetekben elsőfokú bíróság
 • Fellebbviteli bíróság (sądy apelacyjne) - fellebbezés
 • Legfelsőbb Bíróság (Sąd Najwyższy) – legfőbb igazságszolgáltatási szerv.

Jogi adatbázisok

A rendes bíróságokról szóló információkra, a bíróságok internetes oldalaira és elérhetőségükre (cím, telefonszám, e-mail stb.) mutató linkeket a Lengyel Igazságügyi Minisztérium (tájékoztató a bíróságokról) weboldalán találja.

Utolsó frissítés: 10/12/2012

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.