Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: szlovén.
Swipe to change

A tagállamok igazságszolgáltatási rendszere

Szlovénia

Ez az oldal Szlovénia bírósági rendszeréről nyújt áttekintést.

Tartalomszolgáltató:
Szlovénia

Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszerek

A Szlovák Köztársaságban minden bíróság rendes bíróság, és az alkotmányosság, a függetlenség és a jogállamiság elvével összhangban ítélkeznek.

A bíróságok típusai – rövid leírás

Az egységes bírósági rendszer általános hatáskörű, illetve szakosított bíróságokból épül fel.

  • Az általános hatáskörű bíróságok közé tartozik 44 helyi, 11 körzeti és 4 felsőbíróság, valamint a Legfelsőbb Bíróság.
  • A szakosított bíróságok közé tartozik 3 munkaügyi bíróság, 1 munkaügyi és szociális bíróság és egy munkaügyi és szociális felsőbíróság (amelyek munkaügyi és társadalombiztosítási jogvitákban döntenek), valamint a közigazgatási bíróság, amely közigazgatási jogvitákban nyújt jogvédelmet és felsőbírósági jogállással bír.

Az államügyészség különleges helyet foglal el az igazságszolgáltatás rendszerében, mivel független állami hatóság, de a végrehajtó hatalmi ágnak is része. A legfőbb államügyészt a Nemzetgyűlés nevezi ki.

Az Alkotmánybíróság a legfőbb bírói hatóság az alkotmányosság, a jogérvényesség, az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelmében. Hatalmában áll jogszabályokat megsemmisíteni valamely jogi aktus egészének vagy részének hatályon kívül helyezésével.

Az alkotmánybírákat a Nemzetgyűlés nevezi ki a köztársasági elnök javaslata alapján. Kilenc bírát választanak kilencéves időtartamra, és a bírák nem választhatók újra. Állami hatóságok nem jogosultak beavatkozni az Alkotmánybíróság, a szakosított és általános hatáskörű bíróságok bíráinak munkájába és ítéleteibe.

Jogi adatbázisok

A szlovéniai bíróságokra vonatkozó további információk a Szlovén Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának hivatalos weboldalán találhatók.

Kapcsolódó linkek

Igazságszolgáltatási szervek

Utolsó frissítés: 02/11/2016

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.