Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata svéd nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A tagállamok igazságszolgáltatási rendszere

Svédország

Ez az oldal a svédországi bírósági rendszerről nyújt tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Svédország

Az igazságszolgáltatás szervezete – bírósági rendszerek

A bíróságok típusai – rövid leírás

Igazságszolgáltatási rendszer alatt általában a jogállamiságért és jogbiztonságért felelős hatóságokat és szerveket szokás érteni. Az igazságszolgáltatási rendszer oszlopai a bíróságok, de ide sorolhatók a bűnmegelőzésért és nyomozásért felelős hatóságok is, köztük a következők:

Az igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos feladatokat más hatóságok is elláthatnak, így például a Végrehajtási Szolgálat.

A bírósági hierarchia

Svédországban két bírósági rendszer működik egymás mellett:

  • a rendes bíróságok, amelyek polgári és büntetőügyekben járnak el, valamint
  • az általános közigazgatási bíróságok, amelyek a közigazgatással kapcsolatos ügyekben járnak el.

A rendes bíróságok szervezetrendszere háromszintű: körzeti bíróságok, fellebbviteli bíróságok és a Legfelsőbb Bíróság.

A közigazgatási bíráskodás rendszere szintén háromszintű: közigazgatási bíróságok, közigazgatási fellebbviteli bíróságok és a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság. Dessutom finns det några specialdomstolar som avgör tvister inom olika specialområden.

A bíróságok igazgatása

A bíróságokkal kapcsolatos ügyekkel az Igazságügyi Minisztérium foglalkozik, beleértve az eljárási szabályokat és a bíróságok szervezetét is. Sem a kormánynak, sem más szervnek nincs azonban beleszólása abba, hogy a bíróságok az egyes ügyekben hogyan járjanak el.

A Bíróságok Országos Igazgatási Testülete az állami bíróságok, az állami közigazgatási bíróságok, a bérleti és a haszonbérleti ügyekkel foglalkozó regionális döntőbíróságok és az Országos Költségmentességi Hatóság központi igazgatási szerve.

Utolsó frissítés: 06/11/2012

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.