Sistemele naționale de justiție

Danemarca

Această secțiune vă oferă o prezentare generală a sistemului judiciar din Danemarca.

Conținut furnizat de
Danemarca

Organizarea justiției – sisteme judiciare

Sistemul instanțelor din Danemarca este format din:

  • Curtea Supremă
  • cele două Înalte Curți
  • Tribunalul maritim și comercial
  • Tribunalul cadastral
  • 24 de curți districtuale
  • Instanțele Insulelor Feroe și Groenlandei
  • Comisia pentru aprobarea căilor de atac
  • Curtea specială de acuzare și revizuire
  • Consiliul danez pentru numiri în domeniul judiciar și
  • Administrația instanțelor daneze.

Administrarea instanțelor

Instanțele sunt administrate de Administrația instanțelor daneze, care a fost înființată ca o nouă instituție independentă la 1 iulie 1999. Acest organism asigură administrarea corespunzătoare și adecvată a fondurilor, personalului, clădirilor și tehnologiei informatice a instanțelor, precum și a Comisiei pentru aprobarea apelurilor.

Administrația instanțelor daneze este condusă de un consiliu al guvernatorilor și de un director. Administrația instanțelor daneze se află în subordinea Ministerului Justiției, dar ministerul nu are competența de a da dispoziții și nu poate modifica hotărârile luate de Administrația instanțelor daneze.

Consiliul guvernatorilor constituie organul executiv suprem și este responsabil în general de activitățile Administrației instanțelor daneze. Directorul – care este numit și poate fi destituit de consiliul guvernatorilor – este responsabil de administrația zilnică. Nu este obligatoriu ca directorul să fie licențiat în drept.

Legea privind administrarea instanțelor daneze stabilește componența Consiliului guvernatorilor Administrației instanțelor daneze. Consiliul guvernatorilor are 11 membri, dintre care opt sunt reprezentanți ai instanței, unul este avocat și doi au cunoștințe sociale și administrative aprofundate.

Baze de date juridice

Pentru mai multe informații, a se consulta prezentarea generală și descrierea sistemului judiciar danez, actualizate în permanență.

Linkuri relevante

Agenția pentru afaceri civile

Ultima actualizare: 04/05/2022

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.