Στον τομέα της αστικής δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς διαδικασίες και δίκες που ξεκίνησαν πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θα συνεχιστούν βάσει του δικαίου της ΕΕ. Βάσει αμοιβαίας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, η πύλη e-Justice θα διατηρήσει τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του 2022.
Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση αγγλικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Swipe to change

Εναγόμενοι (ποινική διαδικασία)

Αγγλία και Ουαλία

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Αγγλία και Ουαλία

Πώς αντιμετωπίζονται οι παραβάσεις παράνομης στάθμευσης κλπ.;

Εάν σταθμεύσετε σε σημείο που απαγορεύεται στους δημόσιους δρόμους, μπορεί να σας δοθεί κλήση για παράνομη στάθμευση. Ανάλογα με τον τόπο, διάφοροι οργανισμοί επιβάλλουν τους κανόνες στάθμευσης και εκδίδουν κλήσεις για παράνομη στάθμευση. Σε αυτούς ανήκουν οι δήμοι, η αστυνομία, ιδιωτικές εταιρείες ή φορείς όπως η Transport for London. Ως επί τω πλείστον, οι κανόνες στάθμευσης στους δρόμους επιβάλλονται από τροχονόμους (parking attendants) που είναι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εκδίδουν ειδοποιήσεις χρέωσης προστίμου (Penalty Charge Notices - PCN) μέσω του συστήματος αστικής δικαιοσύνης. Οι τροχονόμοι της αστυνομίας (Traffic Wardens) ασκούν επομένως τα καθήκοντά τους σε περιοχές όπου η επιβολή της στάθμευσης δεν έχει αποποινικοποιηθεί. Εκδίδουν ειδοποιήσεις προκαθορισμένου προστίμου (Fixed Penalty Notices - FPN) μέσω του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Οι ειδοποιήσεις χρέωσης προστίμου συνήθως αφήνονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου ή παραδίδονται σε όποιον εμφανίζεται να είναι υπεύθυνος για το όχημα. Επίσης μπορεί να αποστέλλονται ταχυδρομικά. Συνήθως έχετε προθεσμία 28 ημερών για να πληρώσετε ή να αμφισβητήσετε την ειδοποίηση χρέωσης προστίμου και το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί εάν το πληρώσετε γρήγορα. Οι ανεπίσημες εφέσεις μπορεί να είναι έγγραφες: εάν θέλετε να ασκήσετε έφεση, μην πληρώστε την κλήση παράνομης στάθμευσης σε αυτό το στάδιο, γιατί εάν την πληρώσετε είναι σχεδόν αδύνατο να σας επιστραφούν τα χρήματα.

Ακινητοποίηση οχήματος

Οι δήμοι στην Αγγλία και στην Ουαλία μπορούν, υπό ορισμένες συνθήκες να ρυμουλκήσουν ή να ακινητοποιήσουν ένα όχημα. Κανονικά ο μηχανισμός ακινητοποίησης πρέπει να τοποθετείται στο όχημά σας 30 λεπτά μετά την έκδοση της ειδοποίησης χρέωσης προστίμου. Εάν πιστεύετε ότι το όχημά σας ακινητοποιήθηκε αδίκως, μπορείτε να ασκήσετε έφεση. Πρέπει να πληρώσετε για να ανακτήσετε το όχημά σας και στη συνέχεια να ασκήσετε την έφεση. Εάν ασκήσετε εγγράφως έφεση και ο δήμος δεν απαντήσει εντός 56 ημερών από την παραλαβή της, υποχρεούται να ακυρώσει την ειδοποίηση χρέωσης προστίμου για την κλήση παράνομης στάθμευσης και να σας επιστρέψει το τέλος αποδέσμευσης του οχήματος.

Συμβουλές για το τι να κάνετε εάν σας ακινητοποιήσουν το όχημα σε ιδιωτικό χώρο, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μπορώ να ασκήσω έφεση;

Εάν ο δήμος απορρίψει την ανεπίσημη έφεσή σας κατά της κλήσης παράνομης στάθμευσης, μπορείτε να ασκήσετε επίσημη έφεση. Ο δήμος μπορεί να σας εξηγήσει πώς. Εάν ο δήμος απορρίψει την έφεσή σας, θα λάβετε ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη (Notice to Owner - NTO) με την οποία θα λαμβάνετε εντολή να πληρώσετε την αρχική χρέωση. Επίσης, ο δήμος σάς ενημερώνει για το πώς μπορείτε να ασκήσετε περαιτέρω έφεση προς ανεξάρτητους κριτές. Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες εκδίκασης διαφορών από παράνομη στάθμευση: Η PATAS εξυπηρετεί το Λονδίνο ενώ το Traffic Penalty Tribunal (Δικαστήριο τροχαίων παραβάσεων) εξυπηρετεί την υπόλοιπη Αγγλία και Ουαλία.

Από την ημέρα επίδοσης της ειδοποίησης προς τον ιδιοκτήτη, έχετε 28 ημέρες, είτε για να πληρώσετε το πρόστιμο, είτε για να ασκήσετε επίσημη έφεση κατά την κλήσης. Εάν δεν προβείτε σε καμία ενέργεια, ο δήμος δικαιούται να αυξήσει το πρόστιμο κατά 50%. Εάν και πάλι δεν πληρώσετε, ο δήμος μπορεί να κινήσει πιο επίσημες αστικού δικαίου διαδικασίες για να ανακτήσει το ποσό.

Οι ειδοποιήσεις προκαθορισμένου προστίμου εκδίδονται από αστυνομικούς ή τροχονόμους και εμπίπτουν στο ποινικό σύστημα δικαιοσύνης. Το μόνο επίσημο σύστημα άσκησης έφεσης κατά ειδοποίησης προκαθορισμένου προστίμου είναι να επιλέξετε να παραπεμφθεί η υπόθεσή σας σε δίκη και να μην παραδεχτείτε την ενοχή σας. Ωστόσο, ορισμένα αστυνομικά σώματα επιτρέπουν την άσκηση ανεπίσημης έφεσης κατά της κλήσης παράνομης στάθμευσης, οπότε μπορείτε να στείλετε επιστολή εξηγώντας γιατί πιστεύετε ότι δεν πρέπει να πληρώσετε το πρόστιμο. Εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στη περιοχή σας, το απόκομμα της ειδοποίησης προκαθορισμένου προστίμου θα αναφέρει λεπτομέρειες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας κλπ.;

Εάν υπερβήκατε το όριο ταχύτητας και σας σταμάτησε η αστυνομία ή σας κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας, η αστυνομία μπορεί:

  • Να σας απευθύνει προφορική προειδοποίηση.
  • Να σας αναγκάσει να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την υπερβολική ταχύτητα (για το οποίο θα πρέπει να πληρώσετε).
  • Να εκδώσει ειδοποίηση προκαθορισμένου προστίμου (Fixed Penalty Notice – FPN) ύψους 60 λιρών στερλινών και τριών βαθμών ποινής. Αυτή είναι και η πιθανότερη επιλογή.
  • Να σας ασκήσει ποινική δίωξη για υπερβολική ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε στο δικαστήριο και ότι μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο έως 1.000 λιρών στερλινών (2.500 λιρών στερλινών εάν παραβιάσατε το όριο ταχύτητας σε οδό ταχείας κυκλοφορίας), μεταξύ τριών και έξι βαθμών ποινής στο δίπλωμα οδήγησής σας και πιθανόν αφαίρεσή του.

Τι συμβαίνει όταν σε σταματάει η αστυνομία;

Η αστυνομία έχει εξουσία να σταματά οποιονδήποτε οδηγό και εάν δεν σταματήσετε, αυτό συνιστά αδίκημα καθ’ εαυτό. Εάν σας σταματήσει η αστυνομία μπορεί να σας ζητηθεί να επιδείξετε το δίπλωμα οδήγησης, την ασφάλεια και την άδεια του οχήματός σας. Εάν δεν τα έχετε μαζί σας, έχετε επτά ημέρες για να τα προσκομίσετε σε κάποιο αστυνομικό τμήμα.

Εάν σας σταματήσουν και έχετε διαπράξει κάποια τροχαία παράβαση, η αστυνομία μπορεί να προβεί στην έκδοση ειδοποίησης προκαθορισμένου προστίμου ή ειδοποίησης επιδιόρθωσης ελαττώματος οχήματος.

Εάν έχετε υποπέσει σε μικρής βαρύτητας τροχαία παράβαση, π.χ. δεν φορούσατε ζώνη ασφαλείας ή οδηγούσατε με χαλασμένο προβολέα, η αστυνομία μπορεί να εκδώσει σε βάρος σας ειδοποίηση προκαθορισμένου προστίμου. Η αστυνομία δεν έχει εξουσία να σας αναγκάσει να πληρώσετε το πρόστιμο επί τόπου. Έχετε 28 ημέρες για να πληρώσετε το προκαθορισμένο πρόστιμο ή να ζητήσετε ακρόαση, ειδάλλως το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50%. Εάν δεν πληρώσετε εντός 28 ημερών το προκαθορισμένο πρόστιμο για αδίκημα που εντοπίστηκε από αυτόματη κάμερα, γίνεται αναφορά για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον σας.

Εάν το όχημά σας είναι ελαττωματικό, π.χ. εάν είναι χαλασμένο κάποιο φλας, μπορεί να εκδοθεί ειδοποίηση επιδιόρθωσης ελαττώματος οχήματος.

Η αστυνομία μπορεί να σας υποβάλει σε αλκοτέστ εάν υποψιαστούν ότι πίνατε. Εάν δεν περάσετε το αλκοτέστ, η αστυνομία θα σας μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα σας απαγγελθεί κατηγορία για το αδίκημα και θα κρατηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία (το αλκοτέστ). Πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας μέχρι να είστε αρκετά νηφάλιος για να το μετακινήσετε ή μπορεί να το μετακινήσει κάποιος άλλος οδηγός με τη συγκατάθεσή σας. Εάν είστε μόλις πάνω από το όριο, μπορείτε να ζητήσετε εξετάσεις αίματος. Η άρνηση να υποβληθείτε σε αλκοτέστ συνιστά αδίκημα. Τα αδικήματα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ επισύρουν υποχρεωτική αφαίρεση διπλώματος.

  • Εάν συγκεντρώσετε 12 βαθμούς στο δίπλωμά σας σε περίοδο 3 ετών, συνήθως σας αφαιρείται το δίπλωμα για τουλάχιστον 6 μήνες.
  • Η αστυνομία έχει εξουσία να προβαίνει σε κατάσχεση ενός οχήματος εάν αυτό χρησιμοποιείται με αντικοινωνικό τρόπο (προκαλώντας ανησυχία, ενόχληση ή δυσφορία).
  • Η αστυνομία μπορεί να προβαίνει σε κατάσχεση του οχήματος εάν ο οδηγός δεν διαθέτει κατάλληλο δίπλωμα οδήγησης ή ασφάλεια.
  • Οι σοβαρές τροχαίες παραβάσεις (π.χ. η πρόκληση θανάτου εξαιτίας επικίνδυνης οδήγησης) μπορεί να επισύρουν στερητική της ελευθερίας ποινή.

Τα αδικήματα αυτά θα εμφανίζονται στο ποινικό μου μητρώο;

Τα ποινικά μητρώα τηρούνται από την Υπηρεσία ποινικών μητρώων (Criminal Records Bureau - CRB). Κάθε καταδίκη δικαστηρίου έχει ως αποτέλεσμα την καταχώρηση στο ποινικό μητρώο. Εάν δεν έχετε καταδικαστεί από δικαστήριο, δεν εμφανίζεται κάτι στο ποινικό σας μητρώο. Ως εκ τούτου, οι ειδοποιήσεις προκαθορισμένου προστίμου καταχωρούνται στο ποινικό σας μητρώο μόνο εάν έχετε καταδικαστεί από δικαστήριο.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Κλήσεις παράνομης στάθμευσης και τα δικαιώματά σας

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στάθμευση

Εξουσίες της τροχαίας

Πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα και τα δικαιώματά σας

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/12/2016

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.