Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση αγγλικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Swipe to change

Εναγόμενοι (ποινική διαδικασία)

Ιρλανδία

Η λήψη ανεξάρτητων νομικών συμβουλών είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περίπτωση που εμπλακείτε με οποιονδήποτε τρόπο σε ποινικές διαδικασίες. Τα δελτία σας πληροφορούν για το πότε και υπό ποιες περιστάσεις δικαιούστε να εκπροσωπηθείτε από δικηγόρο. Σας πληροφορούν επίσης για το τι θα κάνει ο δικηγόρος στο πλαίσιο της υπεράσπισής σας. Το παρόν γενικό δελτίο σας πληροφορεί για το πώς να βρείτε δικηγόρο και για το πώς θα καλυφθεί το κόστος της νομικής εκπροσώπησης σε περίπτωση που δεν είστε σε θέση να πληρώσετε.

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Ιρλανδία

Εξεύρεση δικηγόρου

Εάν έχετε τεθεί υπό κράτηση και χρειάζεστε δικηγόρο, η Gardaí διαθέτει κατάλογο νομικών συμβούλων (solicitors) οι οποίοι σας επισκέπτονται άμεσα στη φυλακή για να σας καθοδηγήσουν. Ο εν λόγω κατάλογος περιλαμβάνει επαγγελματίες νομικούς που έχουν δηλώσει διαθέσιμοι να επισκέπτονται τα αστυνομικά τμήματα σε 24ωρη βάση.

Εάν δεν έχετε τεθεί υπό κράτηση αλλά χρειάζεστε συμβουλές από ποινικολόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Νομική Εταιρεία της Ιρλανδίας (Law Society of Ireland), η οποία θα σας δώσει τα ονόματα των solicitors που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση ποινικών υποθέσεων. Δεν μπορεί πάντως να σας συστήσει συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε δικηγόρο που ειδικεύεται στις συγκεκριμένες υποθέσεις είναι μέσω γνωστών, εάν γνωρίζετε ανθρώπους που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση πριν από εσάς. Άλλη λύση είναι να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο, καθώς πολλά δικηγορικά γραφεία διαθέτουν πλέον δικτυακούς τόπους όπου αναφέρεται καθαρά το είδος των υποθέσεων στις οποίες ειδικεύονται.

Κάλυψη του κόστους του δικηγόρου

Στην Ιρλανδία υπάρχει σύστημα νομικής συνδρομής το οποίο μπορεί να παράσχει δωρεάν, υπό ορισμένες περιστάσεις, δικηγορικές υπηρεσίες σε άτομο ύποπτο ή κατηγορούμενο για κάποιο αδίκημα.

Εάν τελείτε υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση σχετικά με κάποιο αδίκημα και δεν εργάζεστε ή τα εισοδήματά σας είναι πενιχρά, κατά πάσα πιθανότητα έχετε δικαίωμα σε δωρεάν υπηρεσίες solicitor δυνάμει του καθεστώτος παροχής νομικών συμβουλών των αστυνομικών τμημάτων. Θα κληθείτε να υπογράψετε ένα έντυπο για τον solicitor, το οποίο περιλαμβάνει και μία δήλωση ότι το εισόδημά σας κυμαίνεται κάτω του επιτρεπόμενου ορίου των 20.316,00 ευρώ ή ότι λαμβάνετε παροχές κοινωνικής πρόνοιας. Αυτή είναι η μόνη γραφειοκρατική διαδικασία.

Εάν σας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κάποιο αδίκημα, τότε έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε αίτηση για νομική συνδρομή στον δικαστή του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου οφείλεται να εμφανιστείτε. Η αίτηση αυτή αποκαλείται πιστοποιητικό παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής. Ο solicitor θα σας βοηθήσει να υποβάλετε τη σχετική αίτηση στο δικαστήριο. Σε περίπτωση που δεν έχετε solicitor, ο δικαστής σας παρέχει κατά κανόνα νομική συνδρομή και επιλέγει κάποιον για λογαριασμό σας. Εάν σας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σοβαρό αδίκημα και δεν εργάζεστε, κατά πάσα πιθανότητα θα λάβετε νομική συνδρομή. Εάν εργάζεστε, είναι πιθανό να χρειαστεί να συμπληρώσετε ένα έντυπο στο οποίο θα δηλώνετε τα έσοδα και τα έξοδά σας.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Νομική συνδρομή σε ποινικές υποθέσειςhttps://www.legalaidboard.ie

Νομική Εταιρεία της Ιρλανδίας (Law Society of Ireland) https://www.lawsociety.ie

Τελευταία επικαιροποίηση: 18/01/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.