Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Υπάρχει ήδη μετάφραση στις ακόλουθες γλώσσες: αγγλικά
Swipe to change

Εναγόμενοι (ποινική διαδικασία)

Ιρλανδία

Στα δελτία που ακολουθούν παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει όταν κάποιος θεωρείται ύποπτος ή κατηγορείται για αξιόποινη πράξη η οποία εκδικάζεται ενώπιον δικαστηρίου. Για πληροφορίες σχετικά με τις τροχαίες παραβάσεις ήσσονος σημασίας, για τις οποίες επιβάλλεται συνήθως προκαθορισμένη ποινή όπως πρόστιμο, βλ. Δελτίο 5. Εάν είστε θύμα αξιόποινης πράξης, μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα δικαιώματά σας εδώ.

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Ιρλανδία

Περίληψη της ποινικής διαδικασίας

 • An Garda Siochána (ή αλλιώς Gardai) διαθέτει διάφορες εξουσίες και, μεταξύ αυτών, την εξουσία να σταματήσει κάποιον και να τον υποβάλλει σε σωματικό έλεγχο, όπως επίσης και την εξουσία να συλλάβει κάποιον για τον οποίον πιστεύει ότι έχει διαπράξει, ή ότι ετοιμάζεται να διαπράξει, αδίκημα που επισύρει σύλληψη.
 • Σε περίπτωση που τεθείτε υπό αστυνομική κράτηση, κάποιο μέλος της An Garda Siochána θα σας εξηγήσει τα δικαιώματά σας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το δικαίωμά σας να μιλήσετε με solicitor (νομικό σύμβουλο) και ιατρό, και το δικαίωμά σας, εφόσον το ζητήσετε, να παρίσταται διερμηνέας. Εάν ο κρατούμενος είναι παιδί, ισχύουν ειδικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες στην ανάκριση πρέπει να παρίσταται ενδεδειγμένος ενήλικος.
 • Στο στάδιο αυτό, μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για τη λήψη δειγμάτων με σκοπό τον έλεγχο του DNA. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να δώσετε δακτυλικά αποτυπώματα, να δεχθείτε να σας φωτογραφίσουν, ή/και να σταθείτε στη σειρά μαζί με άλλους για σκοπούς αναγνώρισης.
 • Κατά τη διάρκεια της έρευνας, είναι πιθανό η An Garda Siochána να σας απαγγείλει κατηγορίες για κάποιο αδίκημα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με έγγραφο απαγγελίας κατηγορίας ή είτε με την επίδοση κλητήριου θεσπίσματος όπου αναγράφεται η ημερομηνία κατά την οποία οφείλετε να εμφανιστείτε στο δικαστήριο. Η Gardai αποστέλλει αναλυτικό φάκελο με τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την έρευνά της στο Γραφείο του Διευθυντή της Εισαγγελίας ο οποίος αποφασίζει εάν θα ασκήσει δίωξη εξ ονόματος της πολιτείας.
 • Είναι δυνατό να αφεθείτε αμέσως ελεύθερος με εγγύηση («Station Bail») με την υποχρέωση όμως να εμφανιστείτε στο δικαστήριο, ή μπορεί να χρειαστεί να υποβάλετε σε μεταγενέστερο στάδιο αίτηση στο District Court (περιφερειακό δικαστήριο) για καταβολή εγγύησης.
 • Τα αδικήματα ήσσονος σημασίας, τα γνωστά «πταίσματα», εκδικάζονται ενώπιον του District Court. Τα πιο σοβαρά αδικήματα ή αλλιώς «πλημμελήματα» εκδικάζονται ενώπιον δικαστή και σώματος ενόρκων.
 • Κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, θεωρείστε αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.
 • Έχετε δικαίωμα να λάβετε νομικές συμβουλές. Εάν δεν είστε σε θέση να πληρώσετε για εκπροσώπηση, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για νομική συνδρομή.
 • Σε περίπτωση που εκδοθεί καταδικαστική απόφαση σε βάρος σας, αυτό σημαίνει ότι σας έκριναν ένοχο πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας για το αδίκημα για το οποίο σας είχαν απαγγελθεί κατηγορίες. Εάν η καταδικαστική απόφαση εκδοθεί από το District Court, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε ένδικο μέσο είτε κατά της καταδικαστικής απόφασης είτε κατά της ποινής που σας επιβλήθηκε. Σε περίπτωση που εκδοθεί αθωωτική απόφαση, αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση κλείνει και ότι παύει κάθε περαιτέρω δίωξη εναντίον σας.
 • Σε περίπτωση που εκδοθεί καταδικαστική απόφαση σε βάρος σας για πλημμέλημα από σώμα ενόρκων, τότε δεν έχετε αυτομάτως το δικαίωμα να ασκήσετε ένδικο μέσο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να διαβουλευθείτε με τους νομικούς σας συμβούλους για τις περαιτέρω κινήσεις σας.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα προαναφερθέντα στάδια της ποινικής διαδικασίας καθώς και για τα δικαιώματά σας μπορείτε να βρείτε στα δελτία. Οι πληροφορίες αυτές δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις νομικές συμβουλές. Παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς καθοδήγησης.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών που διεξάγονται στα κράτη μέλη και δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση που θέλετε να υποβάλετε καταγγελία. Τα ακόλουθα δελτία περιέχουν πληροφορίες για τους τρόπους και τους φορείς υποβολής καταγγελιών.

Κάνετε κλικ στους ακόλουθους συνδέσμους για να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε

1 – Λήψη νομικών συμβουλών

2 – Τα δικαιώματά μου κατά τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων

Σύλληψη

 • Ανάκριση και διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία
 • Πραγματοποίηση ερευνών
 • Πρώτη ακροαματική διαδικασία
 • Προετοιμασία για δίκη ή υποβολή δήλωσης ενοχής προ της δίκης

3 – Τα δικαιώματά μου κατά τη διάρκεια της δίκης

4 – Τα δικαιώματά μου μετά τη δίκη

5 – Τροχαίες και λοιπές παραβάσεις ήσσονος σημασίας

Τελευταία επικαιροποίηση: 18/01/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.