Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση λεττονικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Swipe to change

Εναγόμενοι (ποινική διαδικασία)

Λεττονία

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Λεττονία

Ποια είναι τα στάδια της ποινικής διερεύνησης;

Σκοπός της προδικαστικής διαδικασίας είναι:

  • να εξακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί αδίκημα,
  • να βρεθεί το πρόσωπο στο οποίο πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες για αξιόποινη πράξη,
  • να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατό να απορριφθεί η υπόθεση, να τεθεί στο αρχείο ή να παραπεμφθεί στο δικαστήριο.

Η προδικαστική ποινική διαδικασία περιλαμβάνει δύο στάδια - τη διερεύνηση και την άσκηση δίωξης.

Η διερεύνηση διενεργείται από διάφορες αστυνομικές αρχές, μεταξύ των οποίων η Κρατική αστυνομία, η Κρατική Ασφάλεια, η Οικονομική αστυνομία, η Στρατιωτική αστυνομία, η Υπηρεσία σωφρονιστικών αρχών, η Υπηρεσία για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, η Συνοριοφυλακή, οι τελωνειακές αρχές, οι πλοίαρχοι πλοίων σε ανοικτή θάλασσα, οι διοικητές στρατιωτικών μονάδων των εθνικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρούν στο εξωτερικό. Τη διερεύνηση της υπόθεσης διεξάγει η αρχή εντός της αρμοδιότητας της οποίας διαπράχθηκε το αδίκημα. Η Εισαγγελία μπορεί επίσης να διενεργήσει διερεύνηση.

Η δίωξη ασκείται από τις εισαγγελικές αρχές.

Τα δικαιώματά μου κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης

Κάντε κλικ στους ακόλουθους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας κατά τα στάδια της διερεύνησης προ της δίκης στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας:

Διερεύνηση (1)

Σκοπός της διερεύνησης

Σκοπός της διερεύνησης είναι να εξακριβωθεί κατά πόσον έχει διαπραχθεί ένα αδίκημα, να βρεθεί το πρόσωπο στο πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες για αξιόποινη πράξη και να διαπιστωθεί εάν η υπόθεση μπορεί να απορριφθεί.

Ο ανακριτής (συνήθως αστυνομικός) θα συνεργαστεί μαζί σας. Κατά το στάδιο της διερεύνησης, μπορεί να τεθείτε υπό κράτηση για 48 ώρες, ενώ μπορεί να παραμείνετε υπό κράτηση για λόγους ασφαλείας.

Το συνολικό χρονικό διάστημα που προβλέπεται για τη διερεύνηση και τη δίωξη εξαρτάται από τη βαρύτητα του αδικήματος για το οποίο είστε ύποπτος (από 6 έως 22 μήνες με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 6 μήνες). Εάν δεν τηρηθούν οι εν λόγω προθεσμίες, όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι περιορισμοί επί των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σας πρέπει να ανακληθούν.

Ποια ενημέρωση θα λάβω σχετικά με το τι συμβαίνει;

Ο αστυνομικός που διενεργεί τη διερεύνηση θα σας ενημερώσει σχετικώς.

Θα έχω στη διάθεσή μου διερμηνέα σε περίπτωση που δεν μιλώ τη γλώσσα;

Ο αστυνομικός/ εισαγγελέας θα μεριμνήσει ώστε να σας παρασχεθεί διερμηνέας. Ο διερμηνέας μεταφράζει οτιδήποτε μπορεί να κριθεί ως απαραίτητο - έγγραφα, τα λεγόμενα του ανακριτή και του δικηγόρου, καθώς και τα αποδεικτικά σας στοιχεία.

Σε ποιο στάδιο θα μπορέσω να μιλήσω με δικηγόρο;

Εάν δεν μιλάτε την τοπική γλώσσα, δεν είναι υποχρεωτικό να έχετε δικηγόρο, αλλά συνιστάται καθώς ενδέχεται να μην γνωρίζετε τις διαδικασίες και τη νομοθεσία της χώρας. Μπορείτε να επιλέξετε ο ίδιος τον δικηγόρο σας ή να ζητήσετε από τον αρμόδιο ανακριτή να ορίσει για λογαριασμό σας συνήγορο υπηρεσίας.

Εάν έχετε τεθεί υπό κράτηση, θα κληθεί δικηγόρος που θα αναλάβει την εκπροσώπησή σας εντός 48 ωρών. Κάθε αλλοδαπός δικηγόρος που συμμετέχει στη διαδικασία συνιστάται να επικουρείται από έναν ημεδαπό δικηγόρο.

Ένας διερμηνέας θα τεθεί στη διάθεσή σας όσο το δυνατόν πιο άμεσα, καθώς η παρουσία του είναι απαραίτητη προκειμένου να σας εξηγήσει την κατάσταση και να προχωρήσει η ανάκριση.

Θα μου ζητηθούν οποιεσδήποτε πληροφορίες; Πρέπει να δώσω οποιεσδήποτε πληροφορίες;

Έχετε το δικαίωμα να δώσετε πληροφορίες, χωρίς όμως να είστε υποχρεωμένος. Έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε σιωπηρός. Η πράξη σας αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας ούτε να ερμηνευθεί ως άρνηση συνεργασίας με τις αρχές κατά τη διερεύνηση.

Τι θα γίνει εάν πω κάτι που βλάπτει την υπόθεσή μου;

Τα αποδεικτικά στοιχεία που θα προσκομίσετε για την υπεράσπισή σας θα εξεταστούν παράλληλα με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης. Δεν είστε υποχρεωμένος να ενοχοποιήσετε τον εαυτό σας. Έχετε το δικαίωμα να δηλώσετε οτιδήποτε θεωρείτε απαραίτητο. Έχετε δικαίωμα να αρνηθείτε να καταθέσετε.

Μπορώ να επικοινωνήσω με συγγενή ή φίλο;

Εάν έχετε τεθεί υπό κράτηση, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε από τον ανακριτή να επικοινωνήσει με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς σας, άλλα συγγενικά πρόσωπα, τον εργασιακό σας χώρο ή το εκπαιδευτικό σας ίδρυμα, κ.λπ.

Μπορώ να εξεταστώ από ιατρό, εάν το χρειάζομαι;

Ναι. Η διερεύνηση διενεργείται με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπορώ να επικοινωνήσω με την πρεσβεία της χώρας μου, εάν προέρχομαι από άλλη χώρα;

Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε να ενημερωθεί σχετικώς η πρεσβεία/ το προξενείο της χώρας σας.

Κατάγομαι από άλλη χώρα. Πρέπει να είμαι παρών κατά τη διερεύνηση;

Οφείλετε να είστε παρών κατά τη διερεύνηση. Ο ανακριτής αποφασίζει εάν είναι δυνατή η συμμετοχή σας στη διαδικασία της διερεύνησης μέσω βιντεοδιάσκεψης ή τηλεφωνικώς.

Μπορεί να με στείλουν πίσω στη χώρα μου;

Είναι πιθανό να σας επιβληθεί η ποινή της απέλασης από τη Δημοκρατία της Λετονίας, αν και δεν είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου. Η εν λόγω ποινή μπορεί να επιβληθεί μόνο κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Θα τεθώ υπό κράτηση ή θα αφεθώ ελεύθερος;

Ο αρμόδιος για τη διερεύνηση πταισματοδίκης αποφαίνεται σχετικά με την πιθανή κράτησή σας εντός 48 ωρών από τη σύλληψή σας. Είναι δυνατόν να τεθείτε υπό κράτηση, εφόσον προβλέπεται η εν λόγω ποινή για το αδίκημα που έχετε διαπράξει και εφόσον δεν υπάρχει άλλο μέτρο ασφαλείας που να διασφαλίζει ότι:

  • δεν θα διαφύγετε της διερεύνησης/ δικαστικής διαδικασίας/ εκτέλεσης της απόφασης,
  • δεν θα παρακωλύσετε την πορεία της διερεύνησης,
  • δεν θα διαπράξετε άλλο αδίκημα.

Θα διεξαχθεί ακρόαση ενώπιον του αρμόδιου για τη διερεύνηση πταισματοδίκη πριν από τη λήψη της απόφασης σχετικά με την κράτησή σας. Έχετε το δικαίωμα να προσκομίσετε έγγραφα που υποδεικνύουν ότι η κράτησή σας δεν είναι εύλογη. Θα σας εξασφαλισθεί η παρουσία δικηγόρου και διερμηνέα.

Επιτρέπεται να φύγω από τη χώρα κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης;

Μπορείτε να φύγετε από τη χώρα κατόπιν σχετικής άδειας από τον ανακριτή (συνήθως έγγραφης).

Θα μου ζητηθούν δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα γενετικού υλικού (DNA) (π.χ. τρίχες, σάλιο) ή άλλα σωματικά υγρά;

Κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να ενημερωθείτε σχετικά με τα δικαιώματά σας.

Υπάρχει περίπτωση να υποβληθώ σε σωματική έρευνα;

Κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να ενημερωθείτε σχετικά με τα δικαιώματά σας.

Μπορεί να ερευνηθούν το σπίτι μου, ο επιχειρηματικός χώρος μου, το αυτοκίνητό μου κ.λπ.;

Κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να ενημερωθείτε σχετικά με τα δικαιώματά σας.

Μπορώ να ασκήσω προσφυγή;

Έχετε το δικαίωμα να προσφύγετε κατά της απόφασης του αρμόδιου για τη διερεύνηση πταισματοδίκη ενώπιον του προέδρου του δικαστηρίου. Έχετε το δικαίωμα να προσφύγετε κατά των ενεργειών του ανακριτή/ εισαγγελέα ενώπιον του επιβλέποντος εισαγγελέα/ ανώτερου εισαγγελέα αντίστοιχα.

Οι καταγγελίες που αφορούν αποφάσεις του ανακριτή, του εισαγγελέα ή του αρμόδιου για τη διερεύνηση πταισματοδίκη θα πρέπει να υποβάλλονται σε διάστημα 10 ημερών. Ωστόσο, μπορείτε να καταγγείλετε τις ενέργειες των εν λόγω προσώπων καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διερεύνησης.

Μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σε οποιαδήποτε γλώσσα γνωρίζετε. Η καταγγελία πρέπει να εξετασθεί εντός 10 ημερών από την παραλαβή της. Εάν η καταγγελία δεν έχει συνταχθεί στην επίσημη γλώσσα της χώρας, η προθεσμία υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία κατά την οποία θα καταστεί διαθέσιμη η μετάφρασή της. Θα λάβετε σχετική ενημέρωση.

Μπορώ να παραδεχθώ ενοχή για όλες ή ορισμένες από τις κατηγορίες πριν από τη δίκη;

Έχετε το δικαίωμα να παραδεχθείτε την ενοχή σας κατά τη διερεύνηση/ δίωξη για όλες/ ορισμένες από τις κατηγορίες ή και για μία κατηγορία.

Εάν παραδεχθείτε την ενοχή σας, η ενέργεια αυτή συνιστά ελαφρυντικό παράγοντα και ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή λιγότερο αυστηρής ποινής ή να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας. Εάν συνεργασθείτε στο πλαίσιο της διερεύνησης/ δίωξης, μπορεί να διευκολυνθεί το αίτημά σας για λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας/ αποφυλάκιση.

Είναι δυνατόν να αλλάξουν οι κατηγορίες πριν από τη δίκη;

Οι εναντίον σας κατηγορίες είναι δυνατόν να αλλάξουν σε περίπτωση που ο εισαγγελέας συγκεντρώσει πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία. Οι αρχικές κατηγορίες εναντίον σας πρέπει να αλλάξουν εάν αποδειχθούν εσφαλμένες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εισαγγελέας προβαίνει στην ανάκληση της δίωξης για τις εν λόγω κατηγορίες. Θα ενημερωθείτε για τις νέες κατηγορίες.

Επιτρέπεται να κατηγορηθώ για αδίκημα για το οποίο έχω ήδη κατηγορηθεί σε άλλο κράτος μέλος;

Μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον σας. Ωστόσο, δεν μπορεί να δικαστείτε και να καταδικαστείτε ξανά, εάν έχετε ήδη δικαστεί ή απαλλαγεί από τις κατηγορίες για το ίδιο αδίκημα σε άλλο κράτος.

Θα ενημερωθώ σχετικά με τους μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον μου;

Θα σας δοθούν πληροφορίες σχετικά με τους μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον σας. Ο εισαγγελέας θα σας παραδώσει τη δικογραφία μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης και πριν από την παραπομπή της στο δικαστήριο, και συνεπώς θα ενημερωθείτε σχετικά με τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Θα μου δοθούν πληροφορίες για άλλα στοιχεία σε βάρος μου;

Θα λάβετε τη δικογραφία στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που πρόκειται να χρησιμοποιήσει εναντίον σας ο εισαγγελέας στο δικαστήριο. Αντίγραφα της δικογραφίας θα λάβετε από τον εισαγγελέα.

Έχω ήδη καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα σε άλλο κράτος μέλος. Τι συμβαίνει στην περίπτωση αυτή;

Δεν είναι δυνατόν να δικαστείτε για το ίδιο αδίκημα στη Λετονία. Η αρχή «ου δις δικάζειν» (ne bis in idem) ισχύει για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Θα μου ζητηθούν πληροφορίες για το ποινικό μου μητρώο;

Θα σας ζητηθούν πληροφορίες για το ποινικό σας μητρώο.

Δίωξη (2)

Σκοπός του σταδίου της δίωξης

Σκοπός της δίωξης είναι να διαπιστωθεί η αξιόποινη πράξη, να ταυτοποιηθεί το πρόσωπο στο οποίο πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες για την εν λόγω πράξη και να αποφασισθεί εάν η υπόθεση μπορεί να απορριφθεί, να τεθεί στο αρχείο ή να παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας θα συνεργαστεί μαζί σας.

Το συνολικό χρονικό διάστημα που προβλέπεται για τη διερεύνηση και τη δίωξη εξαρτάται από τη βαρύτητα του αδικήματος για το οποίο είστε ύποπτος (από 6 έως 22 μήνες με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 6 μήνες). Εάν δεν τηρηθούν οι εν λόγω προθεσμίες, όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι περιορισμοί επί των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας πρέπει να ανακληθούν.

Ποια ενημέρωση θα λάβω σχετικά με το τι συμβαίνει;

Ο ανακριτής που είναι αρμόδιος για τα μέτρα διερεύνησης (πιθανόν τα ίδια μέτρα που λαμβάνονται κατά τη διερεύνηση) θα σας ενημερώσει σχετικώς.

Θα έχω στη διάθεσή μου διερμηνέα σε περίπτωση που δεν μιλώ τη γλώσσα;

Ο εισαγγελέας θα μεριμνήσει ώστε να σας παρασχεθεί διερμηνέας. Ο διερμηνέας μεταφράζει οτιδήποτε μπορεί να κριθεί ως απαραίτητο - έγγραφα, τα λεγόμενα του εισαγγελέα και του δικηγόρου, καθώς και τα αποδεικτικά σας στοιχεία.

Σε ποιο στάδιο θα μπορέσω να μιλήσω με δικηγόρο;

Εάν δεν μιλάτε την τοπική γλώσσα, συνιστάται να έχετε δικηγόρο, καθώς ενδέχεται να μην γνωρίζετε τις διαδικασίες και τη νομοθεσία της χώρας. Κάθε αλλοδαπός δικηγόρος που συμμετέχει στη διαδικασία συνιστάται να επικουρείται από έναν ημεδαπό δικηγόρο. Μπορείτε να επιλέξετε ο ίδιος τον δικηγόρο σας ή να ζητήσετε από τον εισαγγελέα να ορίσει για λογαριασμό σας συνήγορο υπηρεσίας.

Ένας διερμηνέας θα τεθεί στη διάθεσή σας όσο το δυνατόν πιο άμεσα, καθώς η παρουσία του είναι απαραίτητη προκειμένου να σας εξηγήσει την κατάσταση, να προχωρήσει η ανάκριση, κ.λπ.

Θα μου ζητηθούν οποιεσδήποτε πληροφορίες; Πρέπει να δώσω οποιεσδήποτε πληροφορίες;

Έχετε το δικαίωμα να δώσετε πληροφορίες, χωρίς όμως να είστε υποχρεωμένος. Έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε σιωπηρός. Η πράξη σας αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας ούτε να ερμηνευθεί ως άρνηση συνεργασίας.

Τι θα συμβεί εάν πω κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μου στην υπόθεση;

Τα αποδεικτικά στοιχεία που θα προσκομίσετε για την υπεράσπισή σας θα εξεταστούν παράλληλα με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης. Δεν είστε υποχρεωμένος να ενοχοποιήσετε τον εαυτό σας. Έχετε το δικαίωμα να δηλώσετε οτιδήποτε θεωρείτε απαραίτητο. Έχετε δικαίωμα να αρνηθείτε να καταθέσετε.

Μπορώ να επικοινωνήσω με συγγενή ή φίλο;

Εάν έχετε τεθεί υπό κράτηση, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε από τον εισαγγελέα να επικοινωνήσει με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς σας, άλλα συγγενικά πρόσωπα, τον εργασιακό σας χώρο ή το εκπαιδευτικό σας ίδρυμα, κ.λπ.

Μπορώ να εξεταστώ από ιατρό, εάν το χρειάζομαι;

Ναι. Η δίωξη διεξάγεται με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπορώ να επικοινωνήσω με την πρεσβεία της χώρας μου, εάν προέρχομαι από άλλη χώρα;

Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε να ενημερωθεί σχετικώς η πρεσβεία/ το προξενείο της χώρας σας.

Κατάγομαι από άλλη χώρα. Πρέπει να είμαι παρών κατά τη διερεύνηση;

Οφείλετε να είστε παρών κατά το στάδιο της δίωξης. Ο εισαγγελέας αποφασίζει εάν είναι δυνατή η συμμετοχή σας στη διαδικασία της διερεύνησης μέσω βιντεοδιάσκεψης ή τηλεφωνικώς.

Μπορεί να με στείλουν πίσω στη χώρα μου;

Είναι πιθανό να σας επιβληθεί η ποινή της απέλασης από τη Δημοκρατία της Λετονίας, αν και δεν είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου. Η εν λόγω ποινή μπορεί να επιβληθεί μόνο κατόπιν δικαστικής απόφασης

Θα τεθώ υπό κράτηση ή θα αφεθώ ελεύθερος;

Ο αρμόδιος για τη διερεύνηση πταισματοδίκης αποφαίνεται σχετικά με την κράτησή σας. Είναι δυνατόν να τεθείτε υπό κράτηση, εφόσον προβλέπεται η εν λόγω ποινή για το αδίκημα που έχετε διαπράξει και εφόσον δεν υπάρχει άλλο μέτρο ασφαλείας που να διασφαλίζει ότι δεν θα διαφύγετε της διερεύνησης/ δικαστικής διαδικασίας/ εκτέλεσης της απόφασης, ότι δεν θα παρακωλύσετε την πορεία της διερεύνησης και ότι δεν θα διαπράξετε άλλο αδίκημα.

Θα διεξαχθεί ακρόαση ενώπιον του αρμόδιου για τη διερεύνηση πταισματοδίκη πριν από τη λήψη της απόφασης σχετικά με την κράτησή σας. Έχετε το δικαίωμα να προσκομίσετε έγγραφα που υποδεικνύουν ότι η κράτησή σας δεν είναι εύλογη. Θα σας εξασφαλισθεί η παρουσία δικηγόρου και διερμηνέα.

Επιτρέπεται να φύγω από τη χώρα κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης;

Μπορείτε να φύγετε από τη χώρα κατόπιν σχετικής άδειας από τον εισαγγελέα (συνήθως έγγραφης).

Θα μου ζητηθούν δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα γενετικού υλικού (DNA) (π.χ. τρίχες, σάλιο) ή άλλα σωματικά υγρά;

Κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να ενημερωθείτε σχετικά με τα δικαιώματά σας.

Υπάρχει περίπτωση να υποβληθώ σε σωματική έρευνα;

Κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να ενημερωθείτε σχετικά με τα δικαιώματά σας.

Μπορεί να ερευνηθούν το σπίτι μου, ο επιχειρηματικός χώρος μου, το αυτοκίνητό μου κ.λπ.;

Κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο για να ενημερωθείτε σχετικά με τα δικαιώματά σας.

Μπορώ να ασκήσω προσφυγή;

Έχετε το δικαίωμα να προσφύγετε κατά της απόφασης του αρμόδιου για τη διερεύνηση πταισματοδίκη ενώπιον του προέδρου του δικαστηρίου. Έχετε το δικαίωμα να προσφύγετε κατά των ενεργειών του εισαγγελέα ενώπιον ανώτερου εισαγγελέα.

Οι καταγγελίες που αφορούν αποφάσεις του εισαγγελέα ή του αρμόδιου για τη διερεύνηση πταισματοδίκη θα πρέπει να υποβάλλονται σε διάστημα 10 ημερών. Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελίες που αφορούν ενέργειες του εισαγγελέα καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διερεύνησης.

Μπορείτε να υποβάλετε την καταγγελία σε οποιαδήποτε γλώσσα γνωρίζετε. Η καταγγελία πρέπει να εξετασθεί εντός 10 ημερών από την παραλαβή της. Εάν η καταγγελία δεν έχει συνταχθεί στην επίσημη γλώσσα της χώρας, η προθεσμία υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία κατά την οποία θα καταστεί διαθέσιμη η μετάφρασή της. Θα λάβετε σχετική ενημέρωση.

Μπορώ να παραδεχθώ ενοχή για όλες ή ορισμένες από τις κατηγορίες πριν από τη δίκη;

Έχετε το δικαίωμα να παραδεχθείτε την ενοχή σας κατά τη διερεύνηση/ δίωξη για όλες/ ορισμένες από τις κατηγορίες ή και για μία κατηγορία.

Εάν παραδεχθείτε την ενοχή σας, η ενέργεια αυτή συνιστά ελαφρυντικό παράγοντα και ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή λιγότερο αυστηρής ποινής. Εάν παραδεχθείτε την ενοχή σας και συνεργασθείτε στο πλαίσιο της διερεύνησης/ δίωξης, τούτο μπορεί να συμβάλει στην επιβολή λιγότερο αυστηρών μέτρων ασφαλείας/ στην αποφυλάκιση σας.

Εάν παραδεχθείτε την ενοχή σας, η ποινική διαδικασία ενδέχεται να περατωθεί. Πιθανές εκβάσεις είναι οι ακόλουθες:

  • απαλλαγή από ποινική ευθύνη υπό όρους,
  • έκδοση εισαγγελικής εντολής επί της επιβλητέας ποινής,
  • επίτευξη συμφωνίας με τον εισαγγελέα για την παραδοχή ενοχής και την επιβλητέα ποινή, η οποία στη συνέχεια επικυρώνεται από το δικαστήριο, κ.λπ.

Είναι δυνατόν να αλλάξουν οι κατηγορίες πριν από τη δίκη;

Οι εναντίον σας κατηγορίες είναι δυνατόν να αλλάξουν σε περίπτωση που ο εισαγγελέας συγκεντρώσει πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία. Οι εναντίον σας κατηγορίες μπορούν να αλλάξουν εάν ο εισαγγελέας διαπιστώσει ότι είναι αποδεδειγμένα εσφαλμένες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εισαγγελέας προβαίνει στην ανάκληση της δίωξης για τις εν λόγω κατηγορίες. Θα ενημερωθείτε για τις νέες κατηγορίες.

Επιτρέπεται να κατηγορηθώ για αδίκημα για το οποίο έχω ήδη κατηγορηθεί σε άλλο κράτος μέλος;

Μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον σας. Ωστόσο, δεν μπορεί να δικαστείτε και να καταδικαστείτε ξανά, εάν έχετε ήδη δικαστεί ή απαλλαγεί από τις κατηγορίες για το ίδιο αδίκημα σε άλλο κράτος.

Θα ενημερωθώ σχετικά με τους μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον μου;

Θα σας δοθούν πληροφορίες σχετικά με τους μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον σας. Ο εισαγγελέας θα σας παραδώσει τη δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει τις καταθέσεις των μαρτύρων, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης και πριν από την παραπομπή της στο δικαστήριο.

Θα μου δοθούν πληροφορίες για άλλα στοιχεία σε βάρος μου;

Θα λάβετε τη δικογραφία στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που πρόκειται να χρησιμοποιήσει εναντίον σας ο εισαγγελέας στο δικαστήριο. Αντίγραφα της δικογραφίας θα λάβετε από τον εισαγγελέα.

Έχω ήδη καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα σε άλλο κράτος μέλος. Τι συμβαίνει στην περίπτωση αυτή;

Δεν είναι δυνατόν να δικαστείτε για το ίδιο αδίκημα στη Λεττονία. Η αρχή «ου δις δικάζειν» (ne bis in idem) ισχύει για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Θα μου ζητηθούν πληροφορίες για το ποινικό μου μητρώο;

Ναι, θα σας ζητηθούν πληροφορίες για το ποινικό σας μητρώο.

Επιμέρους διαδικαστικές ενέργειες (3)

Θα μου ζητηθούν δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα γενετικού υλικού (DNA) (π.χ. τρίχες, σάλιο) ή άλλα σωματικά υγρά;

Είναι δυνατόν να σας ζητηθούν δακτυλικά αποτυπώματα ή δείγματα γενετικού υλικού (DNA). Εφόσον κρίνεται αναγκαίο για τη διερεύνηση ενός συγκεκριμένου αδικήματος, είναι δυνατόν να σας ζητηθούν δείγματα άλλων σωματικών υγρών.

Έχετε δικαίωμα να ενημερωθείτε σχετικά με μια απόφαση που αφορά τη διενέργεια εξέτασης από εμπειρογνώμονα πριν αυτή διαβιβαστεί με σκοπό να εκτελεστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η εξέταση σας αφορά. Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε ερωτήσεις σχετικά με την εξέταση από εμπειρογνώμονα πριν από τη διενέργειά της.

Υποχρεούστε να υποβληθείτε σε εξέταση από εμπειρογνώμονα. Είστε υποχρεωμένος να χορηγήσετε δείγματα για τη διεξαγωγή συγκριτικής εξέτασης ή να επιτρέψετε τη λήψη τους.

Εάν χορηγήσετε δείγματα για τη διεξαγωγή συγκριτικής εξέτασης οικειοθελώς, η ενέργειά σας θα ληφθεί υπόψη. Έχετε το δικαίωμα να ενημερωθείτε σχετικά με τα στοιχεία που καταχωρούνται και να ζητήσετε να προστεθεί οτιδήποτε κρίνετε απαραίτητο πριν υπογράψετε τον φάκελό σας. Εάν αρνηθείτε τη λήψη δειγμάτων για τη διεξαγωγή συγκριτικής εξέτασης, τα εν λόγω δείγματα θα συλλεγούν με την επιβολή εξαναγκαστικών μέτρων βάσει σχετικής απόφασης του αρμόδιου για τη διερεύνηση πταισματοδίκη.

Υπάρχει περίπτωση να υποβληθώ σε σωματική έρευνα;

Είναι δυνατόν να υποβληθείτε σε μακροσκοπική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ίχνη αξιόποινης δραστηριότητας στο σώμα σας, τυχόν διακριτικά σημάδια ή χαρακτηριστικά, κ.λπ. Η μακροσκοπική εξέταση διενεργείται μόνο από πρόσωπο του ιδίου φύλου ή ιατρό γιατρό. Στη συνέχεια, συντάσσεται έγγραφο πόρισμα της μακροσκοπικής εξέτασης και έχετε το δικαίωμα να ενημερωθείτε σχετικώς και να υποβάλετε παρατηρήσεις.

Υπάρχει περίπτωση να υποβληθείτε σε σωματική έρευνα, εάν διαπιστωθεί ότι αποκρύπτετε αντικείμενα ή έγγραφα που είναι σημαντικά για τη διερεύνηση της υπόθεσης στα ρούχα σας, στα προσωπικά σας είδη, πάνω στο σώμα σας ή σε κοιλότητες του σώματός σας. Η σωματική έρευνα διενεργείται μόνο από πρόσωπο του ιδίου φύλου παρουσία επαγγελματία ιατρού. Δεν απαιτείται ειδική απόφαση για διενέργεια σωματικής έρευνας, εάν τελείτε υπό κράτηση. Επιπλέον, εάν υποβληθείτε σε σωματική έρευνα κατά τη διάρκεια έρευνας ενός χώρου ή μιας περιοχής στην οποία είστε παρών τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν απαιτείται σχετική απόφαση.

Μπορεί να ερευνηθούν το σπίτι μου, ο επιχειρηματικός χώρος μου, το αυτοκίνητό μου κ.λπ.;

Το σπίτι σας, ο επιχειρηματικός χώρος σας, το αυτοκίνητό σας κ.λπ. μπορούν να ερευνηθούν. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο για τη διερεύνηση πταισματοδίκη ή το δικαστήριο, αλλά, σε επείγουσες περιπτώσεις, αρκεί η απόφαση του ανακριτή επικυρωμένη από τον εισαγγελέα.

Εσείς ή κάποιο άλλο ενήλικο μέλος της οικογένειάς σας έχετε το δικαίωμα να είστε παρόντες κατά τη διάρκεια της έρευνας, ιδίως εάν αυτή διεξάγεται στη μόνιμη κατοικία σας ή στον χώρο εργασίας σας, εκτός εάν έχετε συλληφθεί. Εάν εσείς ή κάποιο άλλο ενήλικο μέλος της οικογένειάς σας αδυνατείτε να είστε παρόντες κατά τη διάρκεια της έρευνας, πρέπει να κληθεί κάποιος εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαχειριστής / ιδιοκτήτης του χώρου/ κτιρίου.

Έχετε το δικαίωμα να ενημερωθείτε σχετικά με την απόφαση έρευνας πριν από τη διεξαγωγή της, ενώ ο ανακριτής είναι υποχρεωμένος να σας κοινοποιήσει την απόφαση. Όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα και κατάσχονται πρέπει να σας κοινοποιούνται, να καταχωρούνται, να συσκευάζονται και να σφραγίζονται, εάν κρίνεται σκόπιμο.

Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε την αποκατάσταση του χώρου στον οποίο διενεργήθηκε η έρευνα, εάν κάτι τέτοιο είναι πρακτικά δυνατό. Έχετε το δικαίωμα να ενημερωθείτε σχετικά με το πόρισμα της έρευνας και τις παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων και να ζητήσετε πρόσβαση στο εν λόγω πόρισμα. Έχετε δικαίωμα παρουσίας δικηγόρου και διερμηνέα κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Δίκαιο ποινικής διαδικασίας

Ποινικό δίκαιο

Κρατικές αστυνομικές αρχές

Εισαγγελία

Νόμος περί ποινικού μητρώου

Νόμος περί διαδικασιών κράτησης

Νόμος περί προσωρινής κράτησης

Νόμος περί δικηγορικών συλλόγων

Τελευταία επικαιροποίηση: 15/06/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.