Εναγόμενοι (ποινική διαδικασία)

Ισπανία

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Ισπανία

Πού διεξάγεται η δίκη;

Η δίκη διεξάγεται ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, το οποίο κατά γενικό κανόνα καθορίζεται από τη σοβαρότητα του αδικήματος και τον τόπο όπου διαπράχθηκε. Η δίκη διεξάγεται ενώπιον διαφορετικού δικαστή από τον δικαστή που προέδρευε του σταδίου της έρευνας, κατ' εφαρμογή του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.

Μπορεί να τροποποιηθεί το κατηγορητήριο; Εάν ναι, τι δικαιώματα έχω όσον αφορά την πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες;

Ναι, μετά τη διεξαγωγή αποδείξεων, οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να τροποποιήσουν τον ποινικό χαρακτηρισμό των πράξεων που σας προσάπτονται, υπό την προϋπόθεση ότι οι περιστάσεις παραμένουν οι ίδιες και δεν προκύπτουν νέα πραγματικά περιστατικά, ώστε όλα τα στοιχεία της νέας αξιόποινης πράξης να περιλαμβάνονται στην πρώτη. Στις περιπτώσεις αυτές, η υπεράσπιση μπορεί να ζητήσει αναβολή της ακρόασης προκειμένου να προσκομίσει νέα αποδεικτικά στοιχεία για τη διασφάλιση επαρκούς υπεράσπισης.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου κατά τη διάρκεια της παράστασης στο δικαστήριο;

Έχετε δικαίωμα να ενημερωθείτε για την κατηγορία, δικαίωμα σε υπεράσπιση και συνδρομή από δικηγόρο, δικαίωμα να μην καταθέσετε σε βάρος σας, να μην αυτοενοχοποιηθείτε, να μην απαντήσετε σε οποιαδήποτε από τις ερωτήσεις που υποβάλλονται, καθώς και στο τεκμήριο αθωότητας. Έχετε επίσης το δικαίωμα να έχετε τον τελευταίο λόγο μετά την ολοκλήρωση της δίκης.

Υποχρεούμαι να παρίσταμαι στο δικαστήριο; Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορώ να απουσιάσω από την εκδίκαση της υπόθεσης;

Κατά το ισπανικό δίκαιο, η παρουσία του κατηγορουμένου είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή της δίκης. Αυτό απορρέει από το δικαίωμα πραγματικής δικαστικής προστασίας (αποτρέποντας έτσι την απουσία επαρκούς υπεράσπισης) και από το δικαίωμα σε δίκη με τήρηση της νόμιμης διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ακρόασης).

Πρέπει να παρασταθείτε στη δίκη για να υπερασπιστείτε την αθωότητά σας, αλλά η δίκη μπορεί να διεξαχθεί ερήμην σας εάν παρά τη νόμιμη κλήτευσή σας δεν εμφανιστείτε, χωρίς σοβαρό λόγο, και η ποινή που επιδιώκεται δεν υπερβαίνει τα 2 έτη φυλάκισης ή τα 6 έτη σε περίπτωση διαφορετικής μορφής ποινής. Μια αιφνίδια ασθένεια αποτελεί σοβαρό λόγο για την απουσία σας, οπότε η ακροαματική διαδικασία αναβάλλεται.

Τι δικαιώματα έχω όσον αφορά την πρόσβαση σε διερμηνέα και μεταφρασμένα έγγραφα;

Έχετε επίσης δικαίωμα για δωρεάν μετάφραση και διερμηνεία. Δικαιούστε διερμηνέα εάν δεν μιλάτε ισπανικά ή την επίσημη γλώσσα του τόπου διεξαγωγής της δίκης. Έχετε επίσης δικαίωμα γραπτής μετάφρασης των εγγράφων που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος υπεράσπισής σας.

Δικαιούμαι να έχω δικηγόρο;

Ναι, έχετε το δικαίωμα συνδρομής από δικηγόρο, τον οποίο είστε ελεύθερος να διορίσετε εσείς ή, σε περίπτωση μη διορισμού από εσάς, από δικηγόρο που έχει διοριστεί επισήμως, και με τον οποίο θα μπορείτε να επικοινωνείτε και να συναντιέστε κατ’ ιδίαν. Μόνο στην περίπτωση αδικημάτων ήσσονος σημασίας δεν είναι αναγκαία η νομική βοήθεια.

Για ποια άλλα δικονομικά δικαιώματα θα πρέπει να ενημερωθώ; (π.χ. προσαγωγή υπόπτων ενώπιον του δικαστηρίου)

Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο θεωρείτε απαραίτητο για την υπεράσπισή σας (μάρτυρες, πραγματογνώμονες, προσκόμιση εγγράφων, μαγνητοσκοπήσεις κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται δεκτά από τον δικαστή ή το δικαστήριο. Δικαιούστε δημόσια ακρόαση, εκτός εάν ο δικαστής ή το δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά σύμφωνα με τον νόμο για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων μερών και, ειδικότερα, του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή των θυμάτων και των μελών των οικογενειών τους. Κατά την έναρξη της δίκης, έχετε επίσης το δικαίωμα να αποδεχθείτε το σύνολο ή μέρος των κατηγοριών και μπορείτε να καταλήξετε σε συμφωνία με την κατηγορούσα αρχή που θα οδηγήσει σε μείωση της ποινής.

Ενδεχόμενες ποινές

Μετά το πέρας της δίκης, ο δικαστής ή το δικαστήριο εκδίδει απόφαση για τη ρύθμιση όλων των ζητημάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο της δίκης, είτε καταδικάζοντας είτε αθωώνοντας τον κατηγορούμενο για όλα τα αδικήματα που εξετάστηκαν στην υπόθεση. Η απόφαση μπορεί επίσης να εκδοθεί προφορικώς κατά τη διάρκεια της δίκης και στη συνέχεια πρέπει να εκδοθεί γραπτώς σε μεταγενέστερο στάδιο. Εάν, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, οι διάδικοι δηλώσουν την πρόθεσή τους να μην ασκήσουν έφεση, το δικαστήριο κηρύσσει την εν λόγω απόφαση τελεσίδικη.

Εάν καταδικαστείτε για αδίκημα, ο δικαστής ή το δικαστήριο μπορεί, με την απόφαση, να σας επιβάλει την ποινή που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο αδίκημα, χωρίς να υπερβαίνει την αυστηρότερη ποινή που ζήτησε η κατηγορούσα αρχή.

Τελευταία επικαιροποίηση: 17/01/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.