Verdachten (in strafzaken)

Slovakia

Content provided by:
Slovakia

A) Kan ik tegen de beslissing van de rechtbank in beroep gaan?

Na de tenlastelegging kan de rechtbank ook een beslissing geven in de vorm van een strafbeschikking zonder de zaak te onderzoeken in een hoofdzitting. Als de rechtbank een strafbeschikking uitvaardigt, kunt u binnen acht dagen na betekening in verzet gaan. Als u in verzet gaat, wordt de strafbeschikking geannuleerd en vindt de hoofdzitting plaats bij de rechtbank.

Nadat de rechtbank van eerste aanleg ter zitting uitspraak heeft gedaan, kunt u onmiddellijk of anders binnen twee weken in hoger beroep gaan tegen de beslissing. Als u bij verstek bent veroordeeld, moet u binnen twee weken nadat u de beslissing hebt ontvangen, beroep instellen bij de rechtbank die de beslissing heeft gegeven. Daarbij kunt u aangeven of u de beslissing geheel of gedeeltelijk bestrijdt.

Als u beroep instelt, is de beslissing niet definitief en uitvoerbaar, zolang het gerechtshof geen uitspraak heeft gedaan.

Het gerechtshof wijst uw beroep af, als het buiten de daarvoor gestelde termijn is ingesteld, als u afstand hebt gedaan van uw recht op instelling van beroep of als het oordeelt dat de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg regelmatig en wettig is. De uitspraak van het gerechtshof is definitief en uitvoerbaar.

Daarentegen kan het gerechtshof de beslissing ook vernietigen en de zaak hetzij terugverwijzen naar de rechtbank om de procedure te hervatten, hetzij zelf uitspraak doen.

B) Welke andere rechtsmiddelen staan mij ter beschikking?

Tegen de uitspraak van het gerechtshof kunt u geen beroep instellen.

U kunt wel in cassatie gaan (dovolanie) bij de hoogste rechterlijke instantie van de Republiek Slowakije, een verzoekschrift indienen bij de minister van Justitie of verzoeken om herziening van de procedure, maar de uitspraak blijft definitief en uitvoerbaar. Als u bijvoorbeeld bent veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraf, moet u de gevangenis in.

U kunt binnen drie jaar na betekening van de uitspraak een hogere voorziening instellen bij de rechtbank die in eerste aanleg heeft beslist. U kunt een hogere voorziening alleen instellen op de in het Wetboek van Strafvordering vermelde gronden.

U kunt verzoeken om herziening van de procedure als er na afloop van de procedure nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen die tijdens de procedure niet bekend waren en die zo belangrijk zijn dat zij aanleiding zouden kunnen zijn voor een andere definitieve beslissing.

C) Wat zijn de gevolgen van een veroordeling?

i) Uittreksel uit het strafregister

Als u schuldig bent bevonden aan een strafbaar feit, wordt die informatie opgenomen in het strafregister en kan ze worden opgevraagd door diverse overheidsinstanties, bijvoorbeeld voor een nieuwe strafprocedure. Alle veroordelingen worden opgenomen in het strafregister (odpis), vernietigde veroordelingen staan niet in het uittreksel (výpis) van het strafregister.

v) Uitvoering van de straf, overbrenging van gevangenen, proeftijd en alternatieve straffen

Als de beslissing waarbij u tot een gevangenisstraf bent veroordeeld, uitvoerbaar wordt, zal de rechtbank van u verlangen dat u uw straf ondergaat, of opdracht geven tot uw overbrenging.

Als u ernstig ziek wordt, kunt u bij de rechtbank een verzoek indienen om de uitvoering van uw straf uit te stellen. Als u bent veroordeeld tot een gevangenisstraf van niet meer dan één jaar, kan de rechtbank de uitvoering om zwaarwegende redenen met ten hoogste drie maanden uitstellen, of zelfs langer als er uitzonderlijke redenen zijn.

Als u een voorwaardelijke straf met een proeftijd is opgelegd, komt u onder toezicht van een reclasseringsambtenaar te staan en ziet de rechtbank gedurende een beperkte proeftijd toe op uw gedrag. De rechtbank stelt in een beslissing vast of u de afspraken bent nagekomen. Als de rechtbank oordeelt dat u de afspraken niet bent nagekomen, wordt de veroordeling tot gevangenisstraf alsnog uitgevoerd.

Alternatieve straffen zijn straffen die dienen als alternatief voor een gevangenisstraf. Een alternatieve straf is bedoeld om enerzijds de veroordeelde vrij te laten en anderzijds de maatschappij te beschermen.

Het gaat om de volgende straffen: plaatsing onder huisarrest, taakstraf, boete, voorwaardelijke gevangenisstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd.

Laatste update: 02/03/2022

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.