Kuinka löydän asianajajan
Asianajajan käyttäminen on pakollista vain vakavia rikoksia (crime) koskevissa asioissa, mutta sitä suositellaan muissakin asioissa.
Oikeus valita asianajaja vapaasti on perusperiaate.
Vastaaja voi vapaasti valita tuntemansa asianajajan tai pyytää nimeämään itselleen asianajajan.
Hän voi valita jonkun tuntemansa asianajajan tai asianajajan, jota hänelle suositellaan.
Hän voi myös tutustua asuinpaikkakuntansa asianajajaluetteloon vähäisiä riita-asioita käsittelevässä tuomioistuimessa (tribunal d’Instance), kunnanvirastossa (mairie) tai lähimmässä asianajajayhdistyksessä (barreau).
Asianajajia löytyy myös puhelinluettelosta ja Internetistä.
Monilla verkkosivustoilla on alan mukaan järjestettyjä asianajajaluetteloita:
- Conseil National des Barreaux (Asianajajayhdistysten kansallinen neuvosto, CNB)
- Ordre des Avocats du Barreau de Paris (Pariisin asianajajaliitto)
- Oikeusministeriö
Monet asianajajayhdistykset päivystävät tuomioistuimissa, kunnanvirastoissa ja oikeustaloissa (maisons de justice et du Droit).
Pidätetyllä on erilaisia mahdollisuuksia valita asianajaja.
Tutkintavankiloissa on esillä asianajajaluetteloita.
Myös vankilatyötä tekevät yhdistykset voivat neuvoa asianajajan valinnassa. Näitä ovat Ranskassa esimerkiksi Observatoire International des Prisons (kansainvälinen vankiloiden seurantakeskus) ja Association des Visiteurs de Prisons (vankilavierailijoiden yhdistys).
Ulkomaalainen voi saada apua asianajajan valintaan kotimaansa konsulaatista.
Vastaaja voi myös pyytää oman tuomiopiirinsä asianajajayhteisön puheenjohtajaa nimeämään avukseen asianajajan viran puolesta.
Asianajajan palkkion maksaminen
Vastaajan on maksettava valitsemansa asianajajan palkkio, josta hän sopii asianajajan kanssa.
Vastaaja voi tehdä palkkiota koskevan sopimuksen asianajajan kanssa, jolla on oikeus pyytää osa palkkiosta asian käsittelyn kuluessa.
Jos vastaajan tulot alittavat tietyn enimmäisrajan, hän voi saada oikeusapua tietyin ehdoin.
Tämä tarkoittaa, että valtio voi maksaa viran puolesta nimetyn asianajajan palkkion osittain tai kokonaan vastaajan tuloista riippuen. Jos vastaaja ei saa oikeusapua, viran puolesta nimetystä asianajajasta tulee valittu asianajaja, ja vastaajan on sovittava palkkiosta hänen kanssaan.
Jos valtio maksaa vain osan asianajajan palkkiosta, vastaajan on maksettava palkkion loppuosa.
Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.