Optuženik (kazneni postupak)

Ako ste osumnjičeni ili optuženi za kazneno djelo, u ovom odjeljku možete dobiti informacije o kaznenom postupku i njegovim raznim fazama. U njemu su objašnjena vaša prava i obveze u svakoj fazi, od istražnog postupka sve do razdoblja nakon suđenja. Ponuđene su i informacije o prekršajima poput cestovnih prometnih prekršaja.

Ako ste osumnjičeni ili optuženi za kazneno djelo, imate zakonom zajamčena prava koja se moraju poštovati. Važno je znati o kojim je pravima riječ, a korisno bi bilo i da budete u potpunosti upoznati s onim što se i kada događa tijekom različitih faza kaznenog postupka. Informacije obuhvaćaju ključna područja, primjerice nadležno tijelo koje provodi istrage, načine dobivanja pravnih savjeta, uloge i prava raznih subjekata i dužnosnika i informacije o rokovima koji mogu vrijediti tijekom postupka te pomoć koja vam je dostupna. Pronaći ćete i informacije o vašim obvezama tijekom postupka.

S obzirom na to da se situacija razlikuje u pojedinim zemljama važno je da razumijete postupak i da ste u potpunosti upoznati sa svojim pravima i obvezama. Tijekom čitanja informacija obratite pozornost na uloge i sve važeće rokove.

Uz pomoć sljedećih informacija provest ćemo vas kroz najvažnije faze kaznenih postupaka u svakoj državi članici i objasniti prava koja imate i osnovna pravila kojih se morate pridržavati kako biste ih ostvarili.

Za detaljne informacije koje se odnose na određenu zemlju odaberite odgovarajuću zastavu.

Ponuđene informacije nisu zamjena pravnom savjetu, one su samo smjernice. Ako vam je potrebna pomoć, uvijek se obratite se odvjetniku ili drugom stručnjaku kako biste utvrdili što se primjenjuje na vaš predmet.

Svako upućivanje na osobu muškog spola u ovim informacijama smatra se upućivanjem i na osobu ženskog spola i obratno, osim ako je iz konteksta jasno vidljivo drugačije.

Posljednji put ažurirano: 17/11/2021

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.