Otvoreni postupci u području građanskog pravosuđa koji su započeti prije isteka prijelaznog razdoblja nastavit će se na temelju prava EU-a. Na temelju uzajamnog sporazuma s Ujedinjenom Kraljevinom na portalu e-pravosuđe do kraja 2022. ostat će dostupne informacije povezane s Ujedinjenom Kraljevinom.

Optuženik (kazneni postupak)

Engleska i Wales

Sadržaj omogućio
Engleska i Wales

Kako se postupa kod pogrešnog parkiranja i slično?

Ako parkirate na javnoj cesti gdje ne biste trebali, možete dobiti kaznu za parkiranje. Na različitim mjestima različite organizacije provode pravila parkiranja i izdaju kazne za parkiranje. Te organizacije obuhvaćaju lokalna vijeća, policiju, privatna poduzeća ili lokalno tijelo Transport for London. Parkiranje na ulici većinom reguliraju zaposlenici lokalnih vijeća koji izdaju obavijesti o kazni (Penalty Charge Notice, PCN) putem sustava građanskog pravosuđa. Policija zapošljava prometnike koji rade u područjima u kojima je pridržavanje pravila parkiranja regulirano kaznenim sankcijama. Oni izdaju obavijesti o fiksnoj kazni (Fixed Penalty Notice, FPN) putem sustava kaznenog pravosuđa.

PCN-ovi se obično ostavljaju na vjetrobranskom staklu automobila ili se daju osobi koja upravlja vozilom. Mogu se i slati poštom. Obično imate 28 dana da platite ili osporite PCN. Ako kaznu platite u kratkom roku, ona se može smanjiti. Neslužbene žalbe mogu se podnijeti u pisanom obliku: ako se želite žaliti, nemojte platiti kaznu za parkiranje jer je gotovo nemoguće dobiti povrat nakon što platite kaznu.

Stavljanje lisica na vozilo

Vijeća u Engleskoj i Walesu mogu u određenim okolnostima naložiti da se vozilo odvuče paukom ili da se na njega stave lisice.  Lisice bi trebalo staviti na vozilo tek 30 minuta nakon izdavanja PCN-a. Ako mislite da su vam nepravedno stavili lisice na vozilo, možete se žaliti. Morate platiti da bi vaše vozilo bilo deblokirano, a žaliti se možete kasnije. Ako napišete žalbu, a vijeće ne odgovori u roku od 56 dana od primitka, ono mora poništiti kaznu za parkiranje PCN i vratiti vam iznos koji ste platili.

Savjet o tome što učiniti ako vam na privatnom posjedu na vozilo stave lisice dostupan je ovdje.

Mogu li se žaliti?

Ako vijeće odbije vašu neslužbenu žalbu na kaznu za parkiranje, možete uložiti službenu žalbu. Vijeće će vam reći kako. Ako vijeće odbije vašu žalbu, dobit ćete obavijest za vlasnika (NTO) kojom vam se nalaže da platite prvotni iznos. U njoj također stoji kako se možete dalje žaliti neovisnim arbitrima. Postoje različite službe za arbitražu u pitanjima parkiranja: PATAS koji rješava pitanja u Londonu i  Tribunal za prometne kazne koji rješava pitanja u Engleskoj i Walesu.

Nakon što vam je uručen NTO, imate 28 dana da platite kaznu za parkiranje ili uložite službenu žalbu na kaznu za parkiranje. Ako ne učinite ništa, vijeće ima pravo povećati kaznu za 50 %. Ako i dalje ne platite, vijeće može pokrenuti formalnije građanske postupke kako bi naplatilo kaznu.

Kazne za parkiranje FPN izdaju policijski službenici ili prometnici, a obrađuju se putem sustava kaznenog pravosuđa. Službeno se možete žaliti na kaznu za parkiranje FPN jedino tako da odaberete sudsko saslušanje predmeta na sudu te da se izjasnite da niste krivi. No u nekim je policijskim tijelima dopušteno neslužbeno se žaliti na kaznu za parkiranje, što znači da možete pismeno objasniti razloge zbog kojih smatrate da ne biste trebali platiti kaznu. Ako je to moguće u vašem području, pojedinosti će biti navedene na kazni FPN.

Kako se postupa kod prekršaja zbog vožnje prevelikom brzinom i slično?

Ako prekoračite ograničenje brzine i policija vas uhvati ili se to zabilježi na sigurnosnoj kameri, policija može učiniti sljedeće:

  • dati vam usmeno upozorenje
  • ponuditi vam tečaj svjesnosti o brzini (koji morate platiti)
  • izdati vam fiksnu kaznu (FPN) uz globu od 60 GBP i tri kaznena boda, što je najvjerojatnija mogućnost
  • kazneno vas goniti zbog prebrze vožnje – to znači da ćete morati doći na sud, a mogli biste dobiti kaznu od najviše 1 000 GBP (2 500 GBP ako ste prebrzo vozili na autocesti), između tri i šest kaznenih bodova u vozačkoj dozvoli te će vam se možda oduzeti vozačka dozvola.

Što se događa ako vas policija zaustavi?

Policija ima ovlasti zaustaviti bilo kojeg vozača, a ako se ne zaustavite, činite prekršaj. Kada vas policija zaustavi, može zatražiti vozačku dozvolu, osiguranje i dokument o registraciji vozila. Ako te dokumente nemate kod sebe, morate ih donijeti u policijsku postaju u roku od 7 dana.

Ako vas policija zaustavi jer ste počinili prometni prekršaj, može vam izdati  obavijest o fiksnoj kazni (FPN) ili obavijest o obveznom otklanjanju kvara s vozila.

Ako ste počinili lakši prometni prekršaj, primjerice ako niste bili vezani sigurnosnim pojasom ili ste vozili s neispravnim prednjim svjetlom, policija vam može izdati FPN. Policija vam nema ovlasti naplatiti kaznu na licu mjesta. Imate 28 dana da platite fiksnu kaznu ili zatražite saslušanje, a u suprotnom će se kazna povećati za 50 %. Ako ne platite fiksnu kaznu za prekršaj zabilježen automatskom kamerom u roku od 28 dana, bit ćete prijavljeni radi pokretanja kaznenog postupka.

Ako vam je vozilo neispravno, primjerice, ako je jedan od pokazivača neispravan, može vam se izdati obavijest o obveznom otklanjanju kvara s vozila

Policija može zatražiti alkotestiranje ako sumnja da ste pili. Ako ne prođete alkotestiranje, policija će vas odvesti u policijsku postaju gdje ćete biti optuženi, a dokaz (test) će se zadržati. Morate ostaviti vozilo dok se dovoljno ne otrijeznite da ga možete pomaknuti ili ga drugi vozač može pomaknuti uz vaš pristanak. Ako imate tek nešto više alkohola u krvi od dopuštenog, možete dati uzorak krvi na testiranje. Ako odbijete alkotestiranje, činite prekršaj. Zbog prekršaja povezanih s vožnjom u pijanom stanju automatski se oduzima vozačka dozvola.

  • Ako u trogodišnjem razdoblju prikupite 12 bodova u svojoj vozačkoj dozvoli, obično gubite vozačku dozvolu na barem 6 mjeseci.
  • Policija ima ovlasti zaplijeniti vozilo ako se upotrebljava na društveno neprihvatljiv način (tako da uzrokuje zabrinutost, uznemirenost ili opasnost).
  • Policija može zaplijeniti vozilo ako vozač nema odgovarajuću dozvolu ili osiguranje.
  • Ozbiljni prekršaji u cestovnom prometu (npr. ako opasnom vožnjom uzrokujete smrt) mogu rezultirati zatvorskom kaznom.

Hoće li se ti prekršaji uvrstiti u moju kaznenu evidenciju?

Ured za kaznenu evidenciju (CRB) vodi kaznenu evidenciju. Svaka osuda na sudu ulazi u kaznenu evidenciju. Ako niste osuđeni na sudu, ne vodi se kaznenu evidenciju; dakle FPN-ovi ulaze u vašu evidenciju samo ako ste osuđeni na sudu.

Ostale poveznice

Kazne za parkiranje i vaša prava

Dodatne informacije o parkiranju

Ovlasti policije u cestovnom prometu

Kazne za prebrzu vožnju i vaša prava

Posljednji put ažurirano: 01/12/2016

Verziju ove stranice na nacionalnom jeziku održava odgovarajuća država članica. Prijevode je napravila služba Europske komisije. Moguće promjene u originalu koje su unijela nadležna nacionalna tijela možda još nisu vidljive u drugim jezičnim verzijama. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest kako biste vidjeli propise o autorskim pravima države članice odgovorne za ovu stranicu.