Otvoreni postupci u području građanskog pravosuđa koji su započeti prije isteka prijelaznog razdoblja nastavit će se na temelju prava EU-a. Na temelju uzajamnog sporazuma s Ujedinjenom Kraljevinom na portalu e-pravosuđe do kraja 2022. ostat će dostupne informacije povezane s Ujedinjenom Kraljevinom.
Naši prevoditelji trenutačno pripremaju jezičnu inačicu koju vidite.
Sljedeći jezici: engleski već su prevedeni.
Swipe to change

Optuženik (kazneni postupak)

Engleska i Wales

Imajte na umu da se ovi informativni listići odnose samo na Englesku i Wales.   Ako želite doznati svoja prava u drugim dijelovima Ujedinjene Kraljevine, pogledajte zasebne informativne listiće za Škotsku i Sjevernu Irsku. Na ovim je informativnim listićima pojašnjeno što se događa ako ste osumnjičeni ili optuženi za kazneno djelo za koje se pokreće suđenje. Informacije o manjim prometnim prekršajima, koji se obično kažnjavaju novčanom kaznom, potražite na informativnom listiću 5.   Ako ste žrtva kaznenog djela, sve informacije o svojim pravima možete pronaći ovdje.

Sadržaj omogućio
Engleska i Wales

Sažetak kaznenog postupka

Uobičajene faze u kaznenom postupku su sljedeće:

 • Policija istražuje je li kazneno djelo počinjeno i tko ga je počinio te prikuplja dokaze.
 • Kada utvrdi osumnjičenika, policija po potrebi može uhititi tu osobu i ispitati ju o kaznenom djelu.
 • Ako policija misli da je osumnjičenik možda počinio kazneno djelo, savjetuje se sa Službom krunskog tužiteljstva (CPS) oko toga hoće li ga optužiti – odnosno, hoće podnijeti službenu optužnicu i pokrenuti suđenje
 • CPS odlučuje o odgovarajućim točkama optužbe i osumnjičeniku uručuje službeni dokument s opisom optužbi.
 • Prije suđenja održavaju se sudska ročišta kako bi se utvrdilo kako će se optuženik izjasniti te kako bi se provjerilo je li slučaj spreman za suđenje.
 • Tužitelj iznosi dokaze na suđenju.  Optuženik također može iznijeti dokaze u svoju obranu. O teškim kaznenim djelima odlučuje porota, a o manje teškima magistrati.
 • Nakon izlaganja svih dokaza magistrati ili porota donose presudu.
 • Ako je optuženik proglašen krivim, sudac utvrđuje kaznu.
 • Moguća je žalba na odluku.

Informativni listići sadržavaju detalje o svim fazama u postupku i o vašim pravima.  Te informacije nisu zamjena za pravni savjet te trebaju poslužiti samo kao smjernice.

Uloga Europske komisije

Imajte na umu da Europska komisija nema ulogu u kaznenim postupcima u državama članicama te vam ne može pomoći.  U ovim informativnim listićima navedene su informacije o tome kako se i kome žaliti.

Kliknite poveznice u nastavku da biste doznali potrebne informacije.

1 – Dobivanje pravnog savjeta

2 – Moja prava tijekom istrage kaznenog djela

 • Istraga i uhićenje
 • Ispitivanje i optužnica
 • Dolasci na sud prije suđenja
 • Priprema slučaja prije suđenja

3 – Moja prava tijekom suđenja

4 – Moja prava nakon suđenja

 • Dodatne informacije o ročištima u žalbenom postupku

5 – Prekršaji u cestovnom prometu

Posljednji put ažurirano: 01/12/2016

Verziju ove stranice na nacionalnom jeziku održava odgovarajuća država članica. Prijevode je napravila služba Europske komisije. Moguće promjene u originalu koje su unijela nadležna nacionalna tijela možda još nisu vidljive u drugim jezičnim verzijama. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest kako biste vidjeli propise o autorskim pravima države članice odgovorne za ovu stranicu.