Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

Vádlottak (büntetőeljárás)

Ausztria

Nagyon fontos, hogy független jogi tanácsadást vegyen igénybe, ha valamilyen módon érintett a büntetőeljárásban. Az ismertetők tájékoztatást adnak arról, hogy ön mikor és milyen körülmények között jogosult ügyvéd általi képviseletre. Ez az általános ismertető pedig útmutatást nyújt arról, hogyan találhat ügyvédet, és hogyan fedezhetők az ügyvédi költségek, ha ön nem tudja ezeket megfizetni.

Tartalomszolgáltató:
Ausztria

Ügyvédkeresés

Ausztriában kevés kivételes esettől eltekintve csak ügyvédek védhetik a bíróság előtt. Az Osztrák Szövetségi Ügyvédi Kamara elektronikus ügyvédi nyilvántartását itt érheti el.

Ha tudomására jut, hogy Ausztriában büntetőeljáráshoz vezető nyomozást folytatnak ön ellen, válasszon ügyvédet, és vitassa meg vele az ügyet. Ha lehetséges, erre még az ön első kikérdezése előtt kerüljön sor.

Őrizetbe vétel esetén mindenkinek joga van ahhoz, hogy kikérdezése előtt kapcsolatba lépjen ügyvéddel. Ha nem ismer ügyvédet, forduljon az ügyeletes ügyvédekhez. A rendőrségnek vagy a büntetőeljárást végző hatóságnak meg kell engednie, hogy ön kapcsolatba léphessen ezzel a szolgálattal.

Az ügyvédi költségek megfizetése

A kiválasztott védőügyvéd szolgáltatásaiért általában a gyanúsítottnak kell fizetnie. Ha nem állapodnak meg a pontos összegben, az ügyvéd ésszerű díjazást kérhet. A díjazás az általános díjszámítási kritériumokban (AHK) megjelölt díjak alapján számítható ki.

Abban az esetben, ha ön – jövedelmének és vagyontárgyainak figyelembevételével – az ügyvédi költségek megfizetésével kockára tenné a saját vagy a családja megélhetését, és kötelező védőügyvédet fogadnia, akkor önnek ingyenes védőügyvédet rendelnek ki. Ilyen esetben a bűnügyi aktájáról is térítésmentesen kap másolatot. E nyomtatvány kitöltésével igényelheti ingyenes védőügyvéd kirendelését.

Utolsó frissítés: 22/06/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.