Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Vádlottak (büntetőeljárás)

Ausztria

Tartalomszolgáltató:
Ausztria

Hogyan kezelik a kisebb közúti közlekedési szabályszegéseket?

Ausztriában a bíróságok nem foglalkoznak kisebb közúti közlekedési szabályszegésekkel. Ez a közigazgatási hatóságok feladata. A bíróságok csak olyan közúti közlekedési szabályszegésekkel foglalkoznak, amelyek személyi sérüléssel járó baleseteket eredményeznek (gondatlanságból okozott testi sértés).

A közlekedési szabálysértéseket rögzített összegű bírságról szóló meghagyások, egyszerűsített bírságról szóló meghagyások vagy szabályszegési határozatok útján büntetik.

A rögzített összegű bírságról szóló meghagyásban legfeljebb 36 EUR bírságot szabnak ki a szabályszegésekért (például parkolási szabályszegések). Ha nem fizeti meg a bírságot, feljelentést tesznek ön ellen a közigazgatási hatóságnál. Az ezt követő eljárás során magasabb összegű bírság szabható ki.

Az egyszerűsített bírságról szóló meghagyást nem meghatározott személlyel szemben bocsátják ki, hanem olyan személynek kézbesítik (például az autó tulajdonosának), akiről a hatóság feltételezi, hogy ismeri vagy könnyen azonosíthatja az elkövetőt.

Az egyszerűsített bírságról szóló meghagyás útján legfeljebb 220 EUR bírság szabható ki (például kisebb közlekedési szabályszegések, a sebességhatár 10–20 km/h-val való túllépése esetén). Ha a bírságot négy héten belül nem fizetik be, az egyszerűsített bírságról szóló meghagyás érvényét veszti, és rendes közigazgatási büntetőeljárást kezdeményeznek a jármű vezetője ellen.

Ha az illetékes tisztviselő szabályszegést jelent be (például nagyobb mértékű gyorshajtást), és/vagy a szabályszegést automata megfigyelőrendszer (például sebességmérő kamera) rögzíti, a hatóság szabályszegési határozat útján akár 365 EUR bírságot is kiszabhat. A határozat ellen két héten belül élhet írásbeli vagy szóbeli kifogással.

A kifogást a szabályszegési határozatot kibocsátó hatósághoz kell benyújtania.

A 2005. július 1-jén hatályba lépett a közlekedési szabályszegések nyilvántartási rendszere (nagy kockázatot jelentő járművezetők elleni intézkedések). A rendszer 13 féle, súlyos kockázatot jelentő szabályszegést sorol fel.

Azokat a külföldi járművezetőket, akikről három szabályszegést jegyeznek be a nyilvántartásba, eltiltják az Ausztriában való járművezetéstől.

A 2008. március 1-je óta hatályos, a közigazgatási bírságok EU-szerte történő behajtásáról szóló jogszabály értelmében a közúti közlekedési szabályszegések miatt kiszabott bírságok az egész Európai Unió területén behajthatók.

Hogyan kezelik az egyéb kisebb szabályszegéseket?

A szabályszegéseket általában a szabályszegésekről szóló törvénnyel összhangban büntetik. A lehetséges büntetéstípusok a következők: pénzbírság (leggyakoribb típus) és elzárás (bizonyos esetekben). Az illetékes hatóság az a hatóság, amelyhez az ügy területileg és a szabályszegés jellegétől függően tartozik (a közigazgatási jog szerinti eljárási szintek értelmében).

A közigazgatási hatóságok határozatai elleni lehetséges jogi védelemre vonatkozó további információkat itt talál.

Megjelennek ezek a szabályszegések a büntetett előéletemre vonatkozó adatok között?

A közigazgatási jogszabályok alapján kiszabott büntetéseket nem tartják nyilván az osztrák bűnügyi nyilvántartásban.

Utolsó frissítés: 22/06/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.