Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata bolgár nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Vádlottak (büntetőeljárás)

Bulgária

Ezek az ismertetők arról adnak tájékoztatást, mi történik, ha valakit olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak meg, amely bírósági tárgyalást von maga után. Az általában rögzített büntetéssel, például bírsággal sújtott közúti közlekedési szabályszegésekkel kapcsolatos információkat az 5. ismertetőben talál. Amennyiben ön bűncselekmény sértettje, jogairól itt kaphat teljes körű tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Bulgária
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

A büntetőeljárás összefoglalása

Bulgáriában a büntetőeljárásnak két szakasza van – a tárgyalást előkészítő szakasz és a tárgyalási szakasz.

 • A tárgyalást előkészítő eljárások célja, hogy nyomozás útján bizonyítékokat gyűjtsenek annak a feltevésnek az igazolására vagy megdöntésére, hogy egy adott személy elkövetett egy adott bűncselekményt. A nyomozást ügyész irányításával nyomozási bírók vagy rendőrnyomozók végzik. A cél az, hogy felkészítsék az ügyészt és segítsenek neki annak eldöntésében, hogy vádat emeljen-e és indokolja-e a gyanúsított elleni vádakat a bíróságon, vagy szüntesse meg az eljárást.
 • A tárgyalási szakasz azzal kezdődik, hogy az ügyész vádat emel egy személy ellen a bíróságon az adott személy által elkövetett bűncselekmény miatt. A bírósági eljárásban a szembenálló felek és az ügyész vesz részt; a terhelt és a védőügyvéd egyenlő eljárási jogokkal rendelkezik. A bíróság megvizsgálja az ügyész által bemutatott bizonyítékokat, de a felek kérésére vagy saját kezdeményezésére új bizonyítékokat is gyűjthet és megvizsgálhat az igazság kiderítése érdekében.

A tárgyalás a bíróság ítéletével zárul, amely vagy elmarasztalja a vádlottat és büntetést szab ki rá, vagy ártatlannak nyilvánítja őt.

További részleteket az eljárás ezen szakaszairól és az ön jogairól az ismertetőkben olvashat. Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsadást és csak tájékoztatásul szolgálnak.

Az Európai Bizottság szerepe

Vegye figyelembe, hogy az Európai Bizottságnak nincs szerepe a tagállamokbeli büntetőeljárásokban, és panasz esetén nem segíthet önnek. Az alábbi ismertetőkben talál információkat arról, hogy panasz esetén mit kell tennie és kihez fordulhat.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1. Jogi tanácsadás igénybevétele

2. Jogaim bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során

 • Nyomozás (ideértve a vád ismertetését és a kikérdezést)
 • Őrizetbe vétel (ideértve az európai elfogatóparancsot)
 • Első bírósági meghallgatás
 • Fogva tartás vagy szabadlábra helyezés
 • A vádhatóság felkészülése a tárgyalásra
 • A védelem felkészülése a tárgyalásra
 • A büntetőeljárás elkerülésének megakadályozását célzó intézkedések
 • Bulgária elhagyásának tilalma

3. Jogaim a tárgyalási szakasz során

 • Védett tanú meghallgatása

4. Jogaim a tárgyalási szakasz után

5. Kisebb közúti közlekedési szabályszegések

Kapcsolódó linkek

Büntetőeljárási törvény

Utolsó frissítés: 20/07/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.