Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.
Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

Vádlottak (büntetőeljárás)

Anglia és Wales

Vegye figyelembe, hogy ezek az ismertetők csak Angliára és Walesre vonatkoznak.  Az Egyesült Királyság más részein önt megillető jogokról olvassa el a Skóciára és Észak-Írországra vonatkozó ismertetőket. Ezek az ismertetők arról adnak tájékoztatást, mi történik, ha önt olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják vagy vádolják meg, amely bírósági tárgyalást von maga után. Az általában bírság kiszabásával sújtott kisebb közúti közlekedési szabályszegésekkel kapcsolatos információkért látogasson el ide: 5. ismertető. Amennyiben ön bűncselekmény sértettje, jogairól itt kaphat teljes körű tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Anglia és Wales

A büntetőeljárás összefoglalása

A büntetőeljárás szokásos szakaszai a következők:

 • A rendőrség kinyomozza, hogy történt-e bűncselekmény és ki követte el.  A nyomozás során bizonyítékokat gyűjt.
 • A gyanúsított azonosítása után a rendőrség szükség esetén őrizetbe veheti a személyt és kikérdezheti a jogsértésről.
 • Ha a rendőrség úgy gondolja, hogy a gyanúsított bűncselekményt követhetett el, egyeztet a Királyi Ügyészséggel arról, hogy hivatalosan vádat emeljenek-e a gyanúsított ellen, azaz bíróság elé kerüljön-e az ügy.
 • A Királyi Ügyészség dönt a vádakról, és megküldi az állításokat tartalmazó hivatalos iratot a gyanúsítottnak.
 • A tárgyalást megelőzően bírósági meghallgatásokon derül fény arra, hogy a vádlott bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát, valamint ekkor ellenőrzik, hogy az ügy készen áll-e a tárgyalásra.
 • Az ügyész a tárgyaláson mutatja be a bizonyítékokat.  A vádlott is előterjeszthet bizonyítékokat a saját védelmében. Súlyos ügyekben az esküdtszék dönt, kevésbé súlyos ügyekben a békebírók (laikus bírók) hoznak ítéletet.
 • Miután minden bizonyítékot megvizsgáltak, a békebírók vagy az esküdtszék ítéletet hirdet.
 • Ha a vádlottat bűnösnek találják, a bíró kiszabja a büntetést.
 • A határozat ellen fellebbezést lehet benyújtani.

További részleteket az eljárás ezen szakaszairól és az önt megillető jogokról az ismertetőkben olvashat.  Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsadást és csak tájékoztatási célt szolgálnak.

Az Európai Bizottság szerepe

Vegye figyelembe, hogy az Európai Bizottságnak nincs szerepe a tagállamokbeli büntetőeljárásokban, és nem segíthet önnek.  Az alábbi ismertetőkben talál információkat arról, hogy panasz esetén mit kell tennie és kihez fordulhat.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1. Jogi tanácsadás igénybevétele

2. Jogaim bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során

 • Nyomozás és őrizetbe vétel
 • Kihallgatás és vádemelés
 • A tárgyalás előtti bírósági megjelenések
 • Az ügy előkészítése a tárgyalás előtt

3. Jogaim a tárgyalási szakasz során

4. Jogaim a tárgyalási szakasz után

 • További információk a fellebbezési meghallgatásokról

5. Közúti közlekedési szabályszegések

Kapcsolódó linkek

Királyi Ügyészség

A Liberty emberi jogi útmutatója

Utolsó frissítés: 01/12/2016

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.