Vádlottak (büntetőeljárás)

Görögország

Ezek a tájékoztatók azt fejtik ki, mi történik, ha valakit olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak meg, amely bírósági tárgyalást von maga után.

Tartalomszolgáltató:
Görögország

A büntetőeljárások összefoglalása

A tárgyalást megelőzően / a büntetőeljárás megindítása

Az eljárás ezen része akkor kezdődik, amikor az ügyész értesül arról, hogy valószínűleg bűncselekményt követtek el. Ezután megindul a büntetőeljárás, és annak befejezéseként vagy vádat emelnek a vádlottal szemben, és bíróság elé állítják, vagy ejtik a vádakat.

E szakasz célja, hogy a lehető legalaposabban tisztázzák az ügyet annak érdekében, hogy megállapítsák, határozott jelek utalnak-e arra, hogy az alperes követte el a bűncselekményt, és így az illetékes bíróság előtt büntetőeljárást indíthatnak-e vele szemben, vagy sem.

Bírósági tárgyalás

Ebben a szakaszban az ügyet megtárgyalja a bíróság, majd ítéletet hoz.

Jogorvoslatok

Ezek olyan jogi eszközök, amellyel a büntetőbíróság ítéletét megtámadhatja valaki.

Ilyen eszközök a következők:

  • fellebbezés, amelynek célja, hogy a vitatott ítéletet ténybeli vagy jogi alapon módosítsák vagy hatályon kívül helyezzék;
  • az ügy újratárgyalása, és a vitatott ítélet jogi alapon történő részbeni vagy teljes érvénytelenítése.

Az eljárás mindezen szakaszairól és az Ön jogairól további részleteket a következő tájékoztatókban talál. Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsot és csak általános tájékoztatási célt szolgálnak.

Amennyiben Ön bűncselekmény sértettje, jogairól itt kaphat teljes körű tájékoztatást.

Az Európai Bizottság szerepe

Az Európai Bizottság nem játszik semmilyen szerepet a különböző tagálamok büntetőeljárásaiban, és nem tud Önnek segítsget nyújtani panasz esetén. Az alábbi tájékoztatókban talál információkat arról, hogy miként és kinek nyújthat be panaszt.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

Jogaim a nyomozás során

Jogaim a tárgyalás során

Jogaim a tárgyalást követően
Utolsó frissítés: 29/02/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.