Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: angol.
Swipe to change

Vádlottak (büntetőeljárás)

Írország

Ezek az ismertetők arról adnak tájékoztatást, mi történik, ha valakit olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak meg, amely bírósági tárgyalást von maga után. Az általában rögzített büntetéssel, például bírsággal sújtott kisebb közúti közlekedési szabálysértésekkel kapcsolatos információkat az 5. ismertetőben talál. Amennyiben ön bűncselekmény sértettje, jogairól itt kaphat teljes körű tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Írország

A büntetőeljárás összefoglalása

 • Az An Garda Siochána (a rendőrség) számos hatáskörrel rendelkezik arra, hogy feltartóztasson és megmotozzon személyeket, valamint őrizetbe vegye azokat, akikről úgy véli, hogy letartóztatást maga után vonó bűncselekményt követtek el vagy követnek el.
 • Miután rendőrségi őrizetbe kerül, az An Garda Siochána egy tagja elmagyarázza önnek a jogait, többek között azt, hogy beszélhet egy ügyvéddel és egy orvossal, valamint hogy jelen lehet egy tolmács, ha ön igényli. Az őrizetbe vett gyermekekre különleges rendelkezések vonatkoznak, amelyek előírják, hogy a kihallgatásokon jelen kell lennie egy megfelelő felnőtt személynek.
 • Ebben a szakaszban megkérhetik önt, hogy járuljon hozzá a DNS-elemzés céljából való mintavételhez, adjon ujjlenyomatot, engedje, hogy lefényképezzék és/vagy vegyen részt felismerésre bemutatásban.
 • A nyomozás során az An Garda Siochána egy tagja megvádolhatja önt egy bűncselekmény elkövetésével. Ezt vagy vádirat formájában tehetik meg, vagy kézbesíthetnek önnek egy idézést, amely szerint egy megadott napon meg kell jelennie a bíróságon. A rendőrség megküldi a nyomozás adatait tartalmazó aktát a legfőbb ügyésznek, aki eldönti, hogy az állam nevében büntetőeljárást indít-e az ügyben.
 • Azonnal szabadon bocsáthatják „rendőrségi óvadék” ellenében, előírva, hogy meg kell jelennie a bíróság előtt; az is lehetséges, hogy egy későbbi szakaszban a kerületi bíróságtól kell kérnie óvadék megállapítását.
 • Az enyhébb bűncselekmények, az úgynevezett „egyszerűsített eljárásban tárgyalt bűncselekmények” (summary offences) ügyében a kerületi bíróság jár el. A súlyosabb bűncselekményeket vagy „vádemelés alapján tárgyalt bűncselekményeket” (indictable offences) egy bíró és egy esküdtszék tárgyalja.
 • A büntetőeljárás során mindaddig vélelmezik az ön ártatlanságát, amíg be nem bizonyosodik a bűnössége.
 • Jogosult jogi tanácsadásra. Ha nem tudja megfizetni a képviseletet, kérelmezhet költségmentességet.
 • Ha megállapítják a büntetőjogi felelősségét, az azt jelenti, hogy ésszerű kétséget kizáró módon bűnösnek találták a bűncselekményben. Ha a kerületi bíróság ítéli el, jogosult fellebbezni a büntetőjogi felelősség megállapítása vagy a büntetés ellen. Az ön felmentésével az ügy lezárul, nem tehetnek további lépéseket ön ellen.
 • Ha esküdtszék állapítja meg a büntetőjogi felelősségét egy vádemelés alapján tárgyalt bűncselekmény esetében, nincs automatikus fellebbezési jog, és a jogi tanácsadóival kell egyeztetnie arról, hogy mit tegyen.

További részleteket az eljárás ezen szakaszairól és az ön jogairól az ismertetőkben olvashat. Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsadást és csak tájékoztatási célt szolgálnak.

Az Európai Bizottság szerepe

Vegye figyelembe, hogy az Európai Bizottságnak nincs szerepe a tagállamokon belüli büntetőeljárásokban, és panasz esetén nem segíthet önnek. Az alábbi ismertetőkben talál információkat arról, hogy panasz esetén mit kell tennie és kihez fordulhat.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1. Jogi tanácsadás igénybevétele

2. Jogaim a bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során

 • Őrizetbe vétel
 • Kihallgatás és rendőrségi nyomozás
 • Átkutatás
 • Első bírósági meghallgatás
 • Felkészülés a tárgyalásra vagy a bűnösség beismerése a tárgyalás előtt

3. Jogaim a tárgyalási szakasz során

4. Jogaim a tárgyalási szakasz után

5. Közúti közlekedési szabálysértések

Utolsó frissítés: 18/01/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.