Vádlottak (büntetőeljárás)

Olaszország

Ezek a tájékoztatók arról adnak tájékoztatást, mi történik olyankor, ha valakit büntetendő cselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak meg.

Tartalomszolgáltató:
Olaszország

A büntetőeljárás összefoglalása

Az alábbiakban összefoglaljuk a felnőttek elleni büntetőeljárás szokásos lépéseit.

A tájékoztatóban részletes leírást talál az eljárás egyes szakaszairól, valamint az Ön jogairól. Ez az információ nem helyettesíti a jogi tanácsadást, és csak útmutatásként szolgál.

Büntetőeljárás akkor indul, ha a rendőrség vagy az ügyészség olyan cselekményről szerez tudomást, amely bűncselekménynek minősülhet.

A nyomozás befejezését követően az ügyész eljárást indít a tárgyalás megindítása érdekében, kivéve, ha úgy ítéli meg, hogy az ügyet el kell utasítani.

A társasbíróság, az esküdtbíróság (az Egyesült Királyságban [Angliában és Walesben] a királyi bírósághoz, illetve az Egyesült Államokban a Federal Judicial District bírósághoz hasonló testület), vagy egyes esetekben az egyesbíróból álló bíróság által tárgyalandó bűncselekmények esetében az ügyész az előzetes tárgyaláson a bírónak megküldi a tárgyalásra utalás iránti kérelmet.

Az előzetes meghallgatás végén a bíróság a vádlottat bíróság elé állíthatja vagy az eljárást megszüntetheti.

Az olyan bűncselekmények esetében, amelyekben egyetlen szerv vagy a békebíró illetékes, az ügyész idézést vagy közvetlen idézést bocsát ki (mandato di comparizione, citazione diretta in giudizio).

Számos különleges eljárás is létezik: gyorsított eljárás, büntetés kiszabása a felek kérésére (vádalku), azonnali vagy közvetlen bíróság elé állítás (giudizio immediato, giudizio direttissimo), büntetővégzés.

A büntetőeljárás általában három szakaszban zajlik:

  • elsőfok (esküdtbíróság, társasbíróságként ülésező bíróság, egyesbíró vagy békebíró);
  • fellebbezés; és
  • semmítőszék (legfelsőbb fok).

Első fokon minden bizonyítékot, tanúvallomást és okirati bizonyítékot összegyűjtenek; az eljárás elítéléssel vagy felmentéssel végződik.

Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezést nyújthat be.

A fellebbviteli bíróság dönt arról, hogy az elsőfokú ítéletet helybenhagyja, részben vagy egészben megváltoztatja, vagy hatályon kívül helyezi, és az ügyet visszautalja az elsőfokú bírósághoz.

A fellebbviteli bíróság határozata ellen a semmítőszékhez (a legmagasabb szintű bírósághoz) lehet fellebbezni.

A semmítőszék meghozza az ítéletét, amellyel a keresetet elfogadhatatlannak nyilvánítja vagy elutasíthatja, a megtámadott ítéletet áttétel nélkül hatályon kívül helyezheti, vagy az ítéletet hatályon kívül helyezheti, és az ügyet visszautalhatja az elsőfokú bírósághoz.

Ha az eljárás valamennyi szakasza lezárult, az ítélet jogerőre emelkedik. Büntetés kiszabásával járó elítélés esetén az utóbbi végrehajthatóvá válik.

A tájékoztatóban részletes leírást talál az eljárás egyes szakaszairól, valamint az Ön jogairól. Ez az információ nem helyettesíti a jogi tanácsadást, és csak útmutatásként szolgál.

Amennyiben ön bűncselekmény sértettje, valamennyi jogáról ide kattintva kaphat teljes körű tájékoztatást.

Az Európai Bizottság szerepe

Meg kell jegyezni, hogy az Európai Bizottságnak nincs szerepe a tagállamokon belüli büntetőeljárásokban, ezért nem tud segíteni Önnek a panasz benyújtásában. A jelen tájékoztatóban szereplő információk csupán arra szolgálnak, hogy tájékoztassuk Önt arról, hogyan nyújthat be panaszt, és kihez fordulhat.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva megtalálhatja az Ön számára szükséges információkat:

1 – Jogaim a nyomozás során

2 – Jogaim a tárgyalás során

3 – Jogaim a bírósági eljárást követően

Kapcsolódó linkek

Igazságügyi Minisztérium

Általános jogi kérdések

Büntetőjogi kérdések

Büntetőjogászok Olaszországi Kamarái

Emberi jogok

Utolsó frissítés: 22/03/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.