Vádlottak (büntetőeljárás)

Málta

A kisebb közúti közlekedési jogsértéseket – pontos megnevezésükkel szabálysértéseket vagy jegyzékbeli jogsértéseket – igazságszolgáltatási biztos előtt, igazgatási úton rendezik.

Tartalomszolgáltató:
Málta

Hogyan kezelik a kisebb közúti közlekedési jogsértéseket?

A szabálysértéseket, például a gyorshajtást vagy a parkolási szabályok megsértését ugyanúgy kezelik, mint ahogyan az enyhébb büntetendő cselekményeket kezeli a törvényszék.

Ezekkel a jogsértésekkel igazságszolgáltatási biztos foglalkozik.

Önt biztos elé idézik be. Az idézés a vádbeli tények rövid leírását tartalmazza, valamint egy olyan figyelmeztetést foglal magában, amely szerint ha nem jelenik meg, akkor úgy tekintik, hogy beismerte a vádat. Az idézés megjelöli az önre kiszabható büntetés mértékét is, ha megállapítást nyer, hogy ön elkövette a szabálysértést.

Ön legkésőbb a meghallgatás előtt három nappal a büntetés kifizetésével rendezheti az ügyét. Ebben az esetben nem kell megjelennie a biztos előtt. Ha ön úgy dönt, hogy vitatja a vádat, akkor az eljárás kontradiktórius. A vád előterjeszti az érveit, ezt követően ön is ismerteti a sajátjait. Ezután a biztos határoz arról, hogy ön elkövette-e az idézésben meghatározott jegyzékbeli jogsértést.

Ha a biztos úgy dönt, hogy ön elkövette a jegyzékbeli jogsértést, megállapítja, hogy ön szabálysértést követett el, és elrendeli, hogy ezerszázhatvannégy euró hatvankilenc centet (1164,69 EUR) nem meghaladó bírságot fizessen meg. A minimális bírság huszonhárom euró huszonkilenc cent (23,29 EUR). Ha a jogszabályok erre lehetőséget adnak, a biztos a bírság mellett elrendelheti bármilyen, a jogsértés elkövetése során használt tárgy lefoglalását, illetve az ön jogosítványának bevonását vagy felfüggesztését is.

Jegyzékbeli jogsértések miatt más tagállamok állampolgárai ellen is folyhat eljárás, ha beidézik önt. Ha beidézik és nem jelenik meg, akkor úgy tekintik, hogy beismerte a vádat. Megteheti azt is, hogy írásban meghatalmazza egy közeli hozzátartozóját vagy egy ügyvédet, hogy jelenjen meg az ön nevében.

Ha méltánytalannak véli a biztos határozatát, a határozat meghozatalától számított harminc napon belül kérelmezheti a törvényszéktől az ilyen határozat hatályon kívül helyezését vagy megváltoztatását.

Megjelennek ezek a jogsértések a büntetett előéletemre vonatkozó adatok között?

Ezek a jogsértések nem jelennek meg az erkölcsi bizonyítványában vagy a büntetőjogi felelősségét megállapító ítéletek jegyzékében.

Utolsó frissítés: 04/05/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.