Vádlottak (büntetőeljárás)

Spanyolország

Ezek a tájékoztatók azt fejtik ki, mi történik, ha valakit olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak vagy vádolnak meg, amely bírósági tárgyalást von maga után.

Tartalomszolgáltató:
Spanyolország

A spanyol alkotmány elismeri az emberek méltóságát, sérthetetlen jogaikat, a személyiség szabad kibontakoztatását, a jogszabályok és mások jogainak tiszteletben tartását.

Maga az alkotmány tartalmazza az emberek alapvető jogait és szabadságait, megjelenítve az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát és a Spanyolország által megerősített nemzetközi egyezményeket és megállapodásokat.

A spanyol alkotmányban szereplő általános alapvető jogokat a nemzeti jog tölti meg tartalommal.

A spanyol büntetőeljárási törvénykönyv (Ley de Enjuiciamiento Criminal) kifejezetten rögzíti a nyomozás alá vont fél/a vádlott jogait a büntetőeljárásban:

 1. A „nyomozás alá vont fél” (Investigado) kifejezést arra a személyre használja, aki ellen bűncselekménnyel összefüggésben nyomozás folyik.
 2. A „vádlott” (encausado) kifejezés általánosságban olyan személyre vonatkozik, akit az ügy kivizsgálása után az igazságügyi hatóság hivatalosan megvádol egy meghatározott bűncselekmény elkövetésében való részvétellel.
 3. Továbbra is használja az „acusado” [rendszerint az a személy, aki ellen szóbeli eljárásban vádat emeltek] és a „procesado” [általában az a személy, aki ellen egy konkrét típusú büntetőeljárásban vádat emeltek] spanyol kifejezést, angol nyelven mindkettő „accused (vádlott)”, és amely az „encausado” spanyol kifejezéssel váltakozva használható az eljárás megfelelő szakaszában.

Amennyiben Ön bűncselekmény sértettje, jogairól itt kaphat teljes körű tájékoztatást.

A büntetőeljárás összefoglalása

Az eljárás megindulása

Az eljárás a következő módon indulhat:

 • az illetékes hatóságnál (rendőrségnél, ügyészségnél vagy ügyeletes bíróságnál) tett panasszal,
 • bárki által tett feljelentéssel, függetlenül attól, hogy ez a személy a bűncselekmény áldozata-e vagy sem,
 • rendőrségi nyilatkozattal,
 • a vizsgálóbíró kezdeményezésére.

Nyomozati szak

A büntetőeljárás megindítását követően megindul a „tárgyalást megelőző” vizsgálóbírói vizsgálati szakasz, amelyben meghozzák a tárgyalás előkészítése érdekében tett intézkedéseket, kivizsgálják és bizonyítják az esetlegesen elkövetett bűncselekményeket, a minősítésüket befolyásoló valamennyi körülménnyel együtt, az elkövetők bűnösségét, a személyek és vagyoni kötelezettségeik biztosítása mellett.

A nyomozati szak vége

A „tárgyalást megelőző” vizsgálat befejezésének eredménye lehet:

 • az eljárás megszüntetése és lezárása, ha nincs bizonyíték bűncselekményre, vagy ha az elkövető ismeretlen,
 • az eljárás folytatása az úgynevezett „köztes szakasz” megindulásával, amelynek célja annak megállapítása, hogy a nyomozás teljes körű-e, és elegendő-e a vádemeléshez,
 • adott esetben a vonatkozó vádirat és az ellenkérelem benyújtása után a feleket megidézik a tárgyalásra.

Tárgyalás

A (néhány kivételtől eltekintve) nyilvános tárgyalást a nyomozást lefolytató bírótól eltérő bíró vagy bíróság előtt tartják, és ítélettel, amely lehet:

 • a vádlottra terhelő ítélet,
 • a vádlott javára szóló ítélet.

Az ítélet ellen mindkét esetben bármely fél fellebbezést nyújthat be a felsőbb szintű bírósághoz.

Tájékoztatók

Az eljárás mindezen szakaszairól és az Ön jogairól további részleteket a tájékoztatókban talál. Ezek az információk nem helyettesítik a jogi tanácsot és csak tájékoztatási célt szolgálnak.

Az Európai Bizottság szerepe

Vegye figyelembe, hogy az Európai Bizottságnak nincs szerepe a tagállamokbeli büntetőeljárásokban, és panasz esetén nem segíthet Önnek. Az alábbi tájékoztatókban talál információkat arról, hogy miként és kinek nyújthat be panaszt.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1 - Jogaim a bűncselekmény nyomozása során

2 - Jogaim a tárgyalás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

Utolsó frissítés: 17/01/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.